Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řepka olejka nevychová jediného vzdělance

Minulost je zvláštní jev. Některé filozofické školy mají za to, že na základě objektivního poznání minulosti je možno předvídat budoucnost; jiné to popírají. To, co považujeme za minulost, je především závislé na paměti. Stoupenci filozofického směru presentismus, což je filozofický směr, který tvrdí, že  minulost ani budoucnost neexistuje, existuje vždy jen přítomnost. To je názor velmi blízký mnohým politikům dnešních dní.

Zacházíme podivným způsobem se naší minulostí. Teď nemám na mysli jenom problémy Ústavu pro studium totalitních režimů, jehož činnost se extrémním levičákům (Šustrová, Uhl ml.), podle kterých by měli komunisté zkoumat zločiny komunismu, podařilo zcela paralyzovat, ale mám tím na mysli minulost, která by měla být součástí naší národní integrity. Historické události, na které bychom měli být (a mohli) náramně pyšní, odstrkujeme do kouta nebo se za ně dokonce stydíme a omlouváme je. A naopak věci za které bychom se měli stydět a připomínat si je, abychom nedopustili jejich opakování, heroizujeme a jsme na ně dokonce pyšní.

V roce 2008 zahájila Topolánkova vláda kampaň na přípravu naší země na naše půlroční předsednictví Evropské unii s názvem Evropě to osladíme. Na jedné straně měl slogan připomínat, že kostka cukru byla českým vynálezem rodáků z Dačic v jižních Čechách (ve skutečnosti švýcarský ředitel dačické rafinerie cukrovaru Jakub Kryštof Rad), na straně druhé byl trochu provokativně vychloubačný. Ve skutečnosti působil obsah reklamního spotu na zahraniční veřejnost vysloveně směšně a trapně. V tom jsme my Češi mistři. Skutečně významné věci shazujeme a ironizujeme, věci marginální a malicherné  heroizujeme a stavíme na odiv.

Jak to dopadlo všichni víme. Evropě jsme nic neosladili a Topolánkovu vládu ještě před ukončením našeho předsednictví  ke svému úžasu svrhnul Paroubek a sám se z toho svého Pyrrhova vítězství dodnes nevzpamatoval.

Už tradičně se při všech slavnostních rituálech hraje bojová píseň Žižkových loupeživých band Kdož sú Boží bojovníci. Tehdy jsme to chtěli Evropě také ukázat, a dopadlo to podobně jako s tou kostkou cukru. 

Když nastoupil do funkce pražský primátor Tomáš Hudeček (olomoucký rodák), prohlásil, že primátorských řetěz odloží do muzea. Prý mu připomíná film Pán prstenů podle stejnojmenného románu J. Tolkiena. Příběh popisuje konflikt dobra se zlem. Zlo je tzv. Jeden prsten, zvaný též Vládnoucí prsten.

Primátorský řetěz Hudeček do muzea nedal, nosí ho při různých příležitostech i dnes. Absurdnost jeho počínání jsem si uvědomil nedávno při promoci své snachy. Když v Karolinu pochodovali před vykulenými studentíky moudří pánové v historických talárech, vybavení akademickými insigniemi, shromáždění předsedal prorektor slavné Karlovy university, celebroval ho děkan Filozofické fakulty, kterou zřídil Karel IV. v roce 1348 jako fakultu svobodných umění, a která se stala tradičním centrem české vzdělanosti, kolem člověka se batolila historie a slavná minulost českého vysokého učení.

To se nedá  odložit do muzea, ať si o tom myslí Tomáš Hudeček co chce. Na jedné straně asi vždy bude historická tradice, na straně druhé křupanství a zahnojené boty. Populistické gesto je pro mnohé víc než sláva minulosti. Ostatně komunisté s minulostí zacházeli podobně. Co nemohli přizpůsobit vlastní propagandě, to škrtli z učebnic. Husitství,které vyústilo v loupeživé výpravy Žižkových žoldnéřů do Evropy, povýšili na první komunistické království. Dotace na pěstování řepky olejky, povýšené na náboženství království Agroferta Prvního, nám nevychovají jediného vzdělance. Naopak. Škodí lidem, škodí půdě, a škodí i automobilovým motorům.

Když jsme vstupovali do Evropské unie mnozí měli obavy z toho, že nás připraví o část národní identity. Že se v ní rozpustíme jako ta Topolánkova kostka cukru. Jenomže lze „rozpustit“ národ, který má pečuje o svojí historii, pečuje tím de facto i o svou budoucnost. Projevuje se to kromě jiného také politickou korektností. Kdo chce brát lidi lopatou po hlavě (notabene svého koaličního partnera), škodí naší společné budoucnosti víc, než nesmyslná nařízení Evropské unie.

A ještě jedna připomínka. V květnu 2004 řekl Václav Havel při oslavách našeho vstupu do Evropské unie obavám o ztrátě národní identity: "Naši národní identitu si nejvíc ničíme my sami. Tím, že mluvíme špatnou češtinou - i ti nejvyšší politici mluví hůř než za Rakouska-Uherska poslední poštmistr.“

V dnešních dobách zvlášť varovné poselství.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | pondělí 19.5.2014 13:35 | karma článku: 15,46 | přečteno: 613x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Hledaného dezinformátora Zítka zadržela policie na Slovensku, utíkal dva měsíce

24. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:24

Policie na Slovensku zadržela hledaného dezinformátora Pavla Zítka, informoval server Seznam...

Ukrajině pomoci, ale... Vyslání vojáků možný premiér Francie Bardella odmítá

24. června 2024  15:11

Šéf francouzské nacionalistické strany Národní sdružení Jordan Bardella slíbil ostražitost vůči...

Všichni vědí, že si to vymyslel, řekl muž o korunním svědkovi k vraždě ve Slopném

24. června 2024  15:02

Řízení o obnovení procesu v případu třináct let staré brutální vraždy v obci Slopné na Zlínsku je u...

Do Prahy přijel argentinský prezident Milei. Bude mít přednášku a setká se s Pavlem

24. června 2024  14:59

Česko v pondělí navštívil zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik