Překročili jsme Rubikon?

Rubikon je řeka na Apeninském poloostrově v severní Itálii. Podle Římských zákonů bylo komukoliv zakázáno překročit řeku se stálým vojskem. Zákon tak chránil republiku před vnitřní vojenskou hrozbou. Nicméně řeku v roce 49 př. n. l. překročil Julius Caesar se svojí zkušenou XIII. legií (při té příležitosti pronesl Caesar větu„Alea iacta est“ čili „kostky jsou vrženy“). Tato událost znamenala počátek další fáze římských občanských válek, které přivodily zhroucení římské republiky a zrod císařství.

Odpusťte mi malý výlet do historie, ale jak se říká, kdo nezná vlastní minulost, je odsouzen ji opakovat. Americký filozof španělského původu Santayana pravděpodobně tušil, že vyslovuje povahu historické paměti lidstva. Celé lidské dějiny jsou jako stříbrnou nití protkány množstvím opakovaných omylů, jimž by se dalo vyhnout, pokud by se tehdejší aktéři zamysleli nad známými dějinami.

To všechno mě napadlo, když jsem si v dnešním zpravodajském přehledu přečetl, že na některých obecních úřadech nebo ve školách už nevisí prezidentova podobizna na stěnách. „Vyzýváme ostatní starosty, aby až do konce prezidentova funkčního období odstranili ze stěn portréty Václava Klause," bouří na oficiálních webových stránkách obce Želechovice nad  Dřevnicí se zhruba 200 obyvateli jejich starosta s příznačným jménem Michal Špendlík. A co zlého prezident republiky panu Špendlíkovi provedl? Prezident jen využil svého ústavního práva a vyhlásil u příležitosti 20. výročí vzniku České republiky omezenou amnestii. Špendlíkovi se to nelíbí, tak šup s prezidentem do popelnice.

Samozřejmě, vyvěšení obrazu prezidenta není žádným zákonem ani vyhláškou nařízeno. Jedná se ale o jeden z mála dokladů spontánního vyjadření úcty k hlavě českého státu. Podle historiků se tak již od poloviny 19. století vzdávala úcta panovníkovi a tradice přežila dodneška zejména díky oblibě prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. O tradici, která vyjadřuje úctu k národnímu státu a jeho hlavě, s jehož kroky nemusíme souhlasit, ale měli bychom jej za každých okolností respektovat. Výzva k odstraňování obrazů většinou předchází revoluci. Tak tomu bylo v roce 1918 při vzniku Československa, tak tomu bylo v květnu 1945 při obnovení Československa.

Co chtějí vyzyvatelé obnovit nyní?  

Na výzvu reagovali i někteří politici? Poté, co želechovickou výzvu dostali i na obecním úřadu v Suché Lozi, kde je místostarostou předseda hnutí STAN Petr Gazdík, předseda poslaneckého Klubu TOP 09, médiím řekl "O protestu zatím vím jen z doslechu, ale můžu říct, že s ním velmi souhlasím.“ Tolik Petr Gazdík.

Pochybuji, že by si tenhleten pidimužík kdy uvědomil, co způsobuje svým politickým diletantstvím. Loutka Miroslava Kalouska se opila vlastní důležitostí.

Sluší se ještě dodat, že i starosta Želechovic, i starosta Vysokého Pole Josef Zícha, který je spoluautorem výzvy k odstraňování prezidentova obrazu, v minulých volbách kandidovali za TOP 09 a hnutí Starostové. Možná bychom měli předsedovi Karlu Schwarzenbergovi připomenout, že hostinský Palivec dostal 10 let vězení za to, že odnesl obraz stařičkého mocnáře na půdu, protože na něj, s prominutím, sraly mouchy.

K dovršení všeho jsem si pak pustil televizi a tam do omrzení opakovali televizní zpravodajství, které před 25 lety opěvovalo reálný socialismus. Těžilo se tam uhlí, budovaly domy, stavěly se školky, dalekohledem se pozoroval Mars a všichni spokojeně žili až do smrti.

Čest práci. Zbývá už jenom rozdat flinty Lidovým milicím. Prezidentské volby jsou za čtyři dny.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | pondělí 7.1.2013 11:59 | karma článku: 12,66 | přečteno: 1159x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33