Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podobnost čistě náhodná

Postupoval jsem naprosto transparentním způsobem, hájí se ministr financí Jan Fischer, když má vysvětlit, jak zázračně přišel přes noc ke čtyřem milionům korun. Ty prý přinesl na poštovní přepážku v igelitové tašce Ladislav Dráb. Splácením dluhu však Fischer paradoxně porušil zákon. Ten totiž stanoví, že kandidáti na post prezidenta musejí své finanční závazky vyřešit do 120 dnů od výsledků voleb, tedy do 26. května 2013, což se ale nestalo. Je v naší demokracii už tradičním zvykem že se zákony nedodržují. Ony totiž nehrozí žádné sankce. A tak mohl Jan Fischer s velkou slávou ohlásit, že svůj pětimilionový dluh uhradil – dva měsíce po té, co mu určil zákon.  Zákon byl v jeho případě porušen i tím, že místo jména dárce Ladislava Drába byla u milionových částek pouze zkratka KCPH. Zákona o přímé volbě prezidenta vyžaduje u sumy"uvedení jména, příjmení, data narození a adresy místa pobytu fyzické osoby, která tyto prostředky poskytla".

Hlavním Fischerovým sponzorem se stal podnikatel Ladislav Dráb. Na svojí neúspěšnou prezidentskou kampaň dostal od něj celkem 4,24 milionu korun.  Nejdříve si Dráb ze svého účtu vybral 2,9 milionu korun v hotovosti, které pak v dubnu vložil na „transparentní účet“ Jana Fischera. Přesně ve stylu někdejších oblíbených igelitek. Jenže příběh měl své pokračování. V červenci, pouhých pár minut předtím, než premiér Jiří Rusnok předstoupil před novináře, aby oznámil, že Fischer bude novým ministrem financí, se Dráb rozhodl, že svému favoritovi ještě něco přihodí. A tak si znovu vzal igelitku a s 1,34 milionem korun celou křišťálově čistou transakci si zopakoval znovu.

Fischerova slova nápadně připomínají výrok bývalého politika ČSSD a dnes milionáře Stanislava Grosse. Když se svého času zjistilo, že Gross nemohl ze svých příjmů zaplatit koupi bytu v Praze na Barrandově, přišel tehdejší premiér s verzí, že mu jeho strýc František Vik půjčil 1,2 milionu korun. Pak se ale ukázalo, že jeho příbuzný takové peníze neměl a ani mít nemohl. Proto Gross přišel s verzí, že si peníze jeho strýc půjčil od známého.  „Původ peněz je tak křišťálově čistý, že ani křišťál křišťálově čistější být nemůže. Takže znovu opakuji – odpovědi na tyto otázky jsou křišťálově čisté,“ řekl tehdy Gross novinářům.

Fischer se svým výrokem zařadil do dlouhé fronty politiků, jejichž výrazy se staly legendárními. Začal to Milouš Jakeš.  Prý se on i celá tehdejší Komunistická strana ocitli v pozici „kůl v plotě.“ Komunisté v té době již byli izolováni od celé společnosti, která je již otevřeně odmítala, a zřejmě ne zcela ne zcela střízlivý Milouš tehdy na Červeném Hrádku vysvětloval soudruhům záludné  nástrahy přestavby, což byl podle něj „proces, ve kterým se ne každý dost dobře vyzná“.

V demokratické republice pokračovali další. Vedle zmíněného Standy Grosse (ČSSD) se zaskvěla i Kateřina Jacques (Strana zelených). V trapném televizním výstupu odhalila, že vůbec netuší, co je to ta „biomasa“, na které byl postaven program její Strany zelených a kterou zelení tehdy prosazovali jako alternativu k vytápění domácností

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) zase nedokázal vysvětlit, co na jeho ministerstvu vnitra bude vlastně dělat jeho náměstek Michal Moroz, kterého si sebou John přivedl z estébáckých kruhů.Bude dělat strategie a programové řízení. Asi jsou nějaké strategie a koncepce, které nemá cenu říkat veřejně,“ řekl v přímém přenosu. Ministryně kultury Hanáková (TOP 09) zase jako kolovrátek opakovala, že odvolaný ředitel Národního divadla „nedokázal nastavit ty procesy“.  

Gross tehdy tvrdil, že to „myslí upřímně.“ Aby o tom přesvědčil co nejvíce lidí, zaplatil si tehdy billboardy po celé zemi. Jan Fischer s Ladislavem Drábem to nepochybně také myslí upřímně. Dráb je totiž majitelem firmy, která buduje obří zásobník plynu na Vysočině, který by měla využívat česká vláda. Stejné firmy, která Jana Fischera v mezidobí od neúspěšné kandidatury a jmenování ministrem financí zaměstnávala.

Ivan Bednář

 

Autor: Ivan Bednář | sobota 13.7.2013 11:30 | karma článku: 18,43 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Jourová se rozhodla ukončit členství v ANO, plánuje odpočinek od politiky

28. června 2024  12:20,  aktualizováno  12:26

Členství v hnutí ANO se rozhodla ukončit Věra Jourová. Oznámila to na sociální síti X s tím, že od...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  12:15

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Slovensko sužuje komáří krize. Úřady řeší postřiky, prý jsou karcinogenní

28. června 2024  12:13

Premium Od spolupracovnice MF DNES na Slovensku Povodňová krize v Bratislavě postupně opadla, ale vystřídala ji jiná – okolnosti vytvořily ideální...

Ministr Bek terčem kritiky: Papalášské chování, ztratil veškeré zbytky respektu

28. června 2024  12:04

Jízda s majákem záchranářskou uličkou, práce na ministerstvu i jen tři dny v týdnu, nejdražší...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik