Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návštěva, která dráždí komunisty

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil přiletěl v neděli na 6denní návštěvu Tchaj-wanu s asi 90člennou delegací politiků, podnikatelů, zástupců vědeckých i kulturních institucí či novinářů.

Šéf čínské komunistické diplomacie Wang I řekl, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny. Čínský ministr zahraničí řekl doslova, že Čína „přiměje" Vystrčila zaplatit „vysokou cenu". Podle Wanga znamená zpochybňování zásady jedné Číny „znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů".

Princip „jedné Číny,“ byť ho uznává řada států je ale v podstatě nesmyslný. Tuto mantru komunistické Číny přebírají státy s vidinou bohatého „bakšiše“ od čínských komunistů. Řečeno slovy Miloše Vystrčila "počítají grošíky."

Komunisté podstrčili světové veřejnosti teorii, že Tchaj-wan je odjakživou součástí jejich totalitního státu, ale jejich nárok na Tchaj-wan zdaleka není oprávněný.

Ostrov nejprve v roce 1544 osídlili Portugalci (odtud původní název Ilha Formosa, Krásný ostrov). V první polovině 17. století byl ostrov předmětem koloniáního soupeření mezi Nizozemskem a Španělskem. Později se ostrov dostal pod nadvládu Mandžuů, kteří z ostrova vytlačili Holanďany.

V roce 1895, po prohrané válce musela dynastie Čching ostrov postoupit na základě Simonesecké mírové smlouvy Japonskému císařství, které na ostrově zahájilo krutou japonizaci obyvatel.

Na konferenci v Postupimi po druhé světové válce bylo rozhodnuto, že Tchaj-wan bude přičleněn k Číně. Ostrované se ale proti čínské nadvládě bouřili, a tak došlo k povstání, které bylo krvavě potlačeno v roce 1947.

V roce 1949 se pak na ostrov uchýlily pod vedením generála Čankajška zbytky poražené armády Čínské republiky, která prohrála válku s komunisty. Mao Ce-tung pak ovládl pevninskou Čínu a vyhlásil Čínskou lidovou republiku. Od těch dob existují dva státy – demokratický (dnes) Čínská republika, jak zní oficiální název, se sídlem na Tchaj-wanu, a komunistický s názvem Čínská lidová republika.

Její součástí Tchaj-wan tudíž nikdy nebyl a tak se dnes nemůže považovat za „odštěpeneckou provicií“. Nelze se přece „odštěpit“ od nějakého celku, jehož jsem nebyl součástí. To je jenom floskule, zakrývající komunistickou rozpínavost a agresi.

V roce 1950 v souvislosti s korejskou válkou zabránila pokusu Mao Ce-tunga o obsazení Tchaj-wanu armáda USA. Tchaj-wan si pak i díky podpoře Spojených států udržel nezávislost na komunistech dodnes.

Čínská republika byla až do roku 1972 členským státem OSN, odkud ji pak vytlačila Mao Ce-tungova Čínská lidová republika.

V roce 1987 se ostrov vydal na cestu parlamentní demokracie s voleným prezidentem a soutěžením různých politických stran.

Různý postup „dvou Čín“ se projevil u nás i zcela nedávno. Zatímco komunistická Čína poslala do Česka roušky, které nefungovaly, a zdravotnický materiál s prošlou lhůtou, dodali Tchaj - wanci kvalitní materiál bezplatně jako dar.

Premiér české vlády Andrej Babiš s místopředsedou vlády a ministrem vnitra se na letišti při první dodávce z Čínské lidové republiky děkovně klaněli až po pás. Později je to přešlo, když se zjistilo, že z komunistické Číny nám poslali v podstatě zdravotnický šunt, který jsme jim, na rozdíl od Tchaj-wanců, draze zaplatili. Na kolik nás to přišlo je státním tajemstvím. Reklamaci nekvalitního materiálu Číňané pochopitelně odmítají.

Je proto zcela správné, že Vystrčil také poděkoval Tchaj-wanu za pomoc, kterou poskytl České republice při boji s koronavirem.

Nyní čínský komunistický ministr hrozí blíže nespecifikovaným postihem, prý za to Vystrčil draze zaplatí. Ten to považuje za zasahování do vnitřních záležitostí České republiky. Ministr zahraničí Tomáš Petříček si chce kvůli tomu předvolat čínského velvyslance v Praze.

Cesta má samozřejmě dopady na vztahy s Čínou, ale myslím, že toto je již za hranou," řekl Petříček. Vládní politika jedné Číny se podle něj nemění. Jenomže to je vzhledem k historii velice ošemetné. Navíc si připomeňme, jak končí dohoda s komunisty o Hongkongu zvaná „jedna Čína, dva systémy.“ 

Vyhrožování patří ke komunistické diplomacii jako hrb k velbloudu. Pamětníci si pamatují, jak v šedesátých letech vydávala, tehdy ještě za vůdce Maa, Čína jedno vážné varování Sovětskému svazu za druhým. Až to nakonec bylo pro smích. Čína vydává " tři sta padesáté šesté" vážné varování…Nakonec budou výkřiky šéfa čínské diplomacie Wanga I i dnes pro smích. Pes, který štěká, přece nekouše, praví staré české přísloví. Před „papírovým drakem“ se hrbí jen premiér Andrej Bha - biš a prezident Miloš Zhe - man.

Ivan Bednář

 

 

Autor: Ivan Bednář | úterý 1.9.2020 9:53 | karma článku: 27,59 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Vůle osudu

Kyjev je hlavní město Ukrajiny a jedno z největších měst v Evropě. Leží na řece Dněpr v severní části země.

27.3.2022 v 11:22 | Karma: 17,86 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

I Ukrajina má své blanické rytíře

Je to proroctví slepého mládence. V hoře Blaník nedaleko města Vlašim prý podřimuje "svatováclavské vojsko", které čeká, až bude zemi nejhůře. Pak vyrazí a pomůže jí.

25.3.2022 v 10:15 | Karma: 17,43 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Oklamaní a podvedení

Byly kdysi dnové.... zpívali si dávno Voskovec s Werichem. Ano, byly kdysi dnové, na které můžeme být v naší novodobé historii právem pyšní.

8.3.2022 v 9:41 | Karma: 21,37 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Co řekl Bašta, a co neřekl

Je to necelý týden, co SPD v čele s Tomiem Okamurou hlasovalo ve Sněmovně společně s vládní koalicí, že nesouhlasí se lživou rétorikou ruského prezidenta Vladimira Putina, s vyhlášením samostatné doněcké a luhanské republiky

3.3.2022 v 10:01 | Karma: 42,54 | Přečteno: 8752x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Proměna „ruského švába.“

Proč se tomu či onomu přezdívá, že je něčí „šváb?“ Leccos vás napadne, vyhledáte-li si definici tohoto velmi odolného druhu hmyzu.

25.2.2022 v 9:12 | Karma: 23,31 | Přečteno: 579x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1275x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik