Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Matěj Stropnický není Q(éčko)

V zatím poslední „bondovce“ Skyfall (premiéra 2012) udílí mladý výstrojní důstojník, řečený Q, Bondovi pokyny před nasazením do akce v Šanghaji.

Před obrazem bitevní lodi v obrazárně, kterou Q vnímá jako „starou válečnou loď, mířící do šrotu,“ se odehrává rozhovor, zachycující podstatu generační změny, která v tomto bondovském příběhu probíhá.

„Věk není zárukou schopnosti,“ říká Q a Bond opáčí „mládí není zárukou inovace.“

Když se loni v listopadu stal Matěj Stropnický (31 let), syn ministra obrany Martina Stropnického, náměstkem primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové za stranu Zelených, mnoho lidí si s ním spojovalo naději na to, že jako mladý komunální politik bude znamenat novou krev pro magistrát, zdevastovaný dvouletým působením primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09, dnes nezávislý). Jenomže, jak se následně ukázalo„mládí není zárukou inovace.“

Mládež nová, mládež Gottwaldova, chlubili se kdysi komunisté. Co z té nové mládeže pak vyrostlo, to si ještě všichni pamatujeme. Kariéristé, komunističtí papaláši, generálové šmelící s jetelovými semínky (Jan Šejna).

I působení nové„krve“ Matěje Stropnického trvale provázejí maléry a skandály proti zájmům státu, proti zájmům hlavního měst, proti zájmům občanů. Aktivně se účastnil akcí proti umístění americké vojenské základy systému protiraketové obrany v Česku, bojoval za stažení českých jednotek z Iráku a prosazoval odsouzení představitelů zahraniční politiky USA v 70. letech. Mezi našimi spojenci by raději viděl zelené teroristy či rudé socialisty. Meloun, který je navrchu zelený, ale uvnitř se skrývá rudá dužina.

V komunální politice organizoval Stropnický odpor ke zbourání Nákladového nádraží na Žižkově, a podporoval nezákonné předání žižkovské polikliniky partě squatterů. Podle Lidových novin loni v říjnu zasahovala policie v jeho kanceláři. Tehdejšího místostarostu Prahy 3 policie vyšetřovala kvůli privatizaci obecního bytu na Žižkově poblíž hotelu Olšanka.

Matěj Stropnický (Trojkoalice) působí starosti vlastní koalici, řídící hlavní město. Hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice se přou kvůli desetiletému tendru na svoz odpadů za 13 miliard korun, pro který Stropnický na zastupitelstvu nezdvihl ruku. Vzhledem k tomu, že koalice má většinu pouze jednoho hlasu, nebýt odpadlice od TOP 09 Krobové-Hášové, hlasování by koalice prohrála. Podle ANO a ČSSD tím Stropnický porušil koaliční smlouvu.

Již počátkem roku 2015 žádaly ANO 2011 a ČSSD Stropnického odchod z funkce náměstka primátorky. Chtěli na něj dokonce podat trestní oznámení kvůli pochybením v souvislosti analýzou na právní předpisy Prahy. Dvoudenní práce přišla daňového poplatníka na více než dvě stě tisíc korun.

Stropnickému došlo, že to trochu přepísknul, tak se prý měl snažit nutit úředníky, aby antidatovali zadání tak, aby částka nevypadala hrozivě a rozložila se do jednoho měsíce. Což by znamenalo, že úředníky fakticky nutil k podvodnému jednání.

Trestní oznámení nakonec primátorka odložila, protože by to fakticky znamenalo konec dnešní pražské koalice.„Někde v jeho výchově se stala chyba. Má nedostatek pokory, zkušeností. Pro mě je velice těžké mu něco vysvětlovat. Řízení magistrátu není sport nějakého aktivisty.“ povzdechla si tehdy Krnáčová.

Stropnický tvrdil na svém facebooku, že se stal obětí „šikany“ ze strany vedení magistrátu (rozuměj koaličních partnerů). Prý si také nahlásil akci do primátorské rezidence, ale primátorka mu ji zrušila, ačkoli tam bylo volno. Rovněž si stěžoval, že mu bylo zamítnuto využití reklamní plochy pro akci na nádraží Žižkov, či že má být ze všech městských organizací prověřen pouze rozpočet Institutu plánování a rozvoje, který spadá do jeho gesce. Vedení města mu prý také blokuje ustavení komise zabývající se náplavkami.

Nejnověji se veřejnosti Stropnický prezentoval jako neohrožený strážce životního prostředí. S ohromným halasem projel na kole oblast soutoku Vltavy a Berounky (s nasazením vlastního života?) a prý odhalil v Lipencích nelegální průmyslovou těžbu štěrkopísků, vydávanou před stavebním úřadem za golfové hřiště.

Výsledek bombastické akce? „Je třeba prověřit zda je stavba v souladu s platným stavebním povolením vydaným stavebním úřadem Městské části Praha 16 a zadruhé, zda sám stavební úřad Městské části Praha 16 vydal stavební povolení v souladu se zákonem,“ řekl Stropnický médiím. Bublina SPLASKLA. To mohl vyřídit dvěma telefonáty ze své kanceláře na Mariánském náměstí.

V bondovce Skyfall nakonec Bond, tváří v tvář nepříteli, najde s mladým Q společnou řeč. Obávám se, že v případě Matěje Stropnického se to nepodaří. Že zůstane i nadále tím, čím se nyní zdá – drzým nezodpovědným frackem.

Mládí skutečně není zárukou inovace. A Matěj Stropnický není Q(éčko) z bondovky. Ani náhodou.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

Autor: Ivan Bednář | pondělí 8.6.2015 9:30 | karma článku: 23,66 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38,  aktualizováno  9:48

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Bouřky a déšť způsobily na řadě míst komplikace, zasahovali hasiči

16. června 2024  9:36

Sobotní večerní bouřka a další intenzivní déšť po půlnoci způsobil potíže na řadě silnic a dalších...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik