Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budoucnost pátých kolon

Pokud se dobře pamatuji, začal s tím u nás před mnoha lety už prezident Václav Havel. Když pronesl nějaký velice kontroverzní výrok, jeho tisková kancelář se od toho později distancovala s tím, že šlo o osobní názor nikoliv prezidenta Václava Havla, ale občana Havla. A na ten má, jak známo, v demokracii každý právo. Tedy i prezident, který je jednou tváří svého Majestátu hlavou republiky, druhou tváří pak obyčejným občanem.

Tehdy jsme to připisovali tomu, že žijeme ve městě Franze Kafky, kde se absurdita snoubí s realitou. Mnohdy bylo těžké rozlišit, co řekl jakou prezident a co jako občan. Stali jsme se stejně absurdními postavami moderní historie jako jsou třeba tulák, turista nebo čumil, tedy lidé, kteří ve společnosti sice žijí, ale příliš se jí neúčastní.

Ruský prezident Putin na tuto tradici úspěšně navazuje. Jenom ji trochu přiostřil. Celkem bez uzardění tvrdil mezinárodnímu společenství, že na Ukrajině nebojují žádní ruští vojáci. Když byl usvědčen nepravdy, přišel s další absurditou. Jsou to ruští vojáci, ale jsou tam na dovolené. A že tam bojují v osobním volnu, to Putin nemůže nijak ovlivnit. Nárok na odpočinek má každý, tedy i ruský voják. A že si v době volna přidává něco bojů je něco podobného jako když si Jarda Jágr po tréninku přidá ještě pak koleček navíc. Nebo když trénuje s olovněnou vestou, aby zvýšil zatížení. Ostatně už Emil Zátopek běhal s olověnými bagančaty. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Jenomže boj o Ukrajinu není sportovní utkání a ruští vojáci na dovolené si nekrátí dlouhé chvíle paintballem. Umírají skuteční lidé, města se mění ve skutečné trosky.

Bývalý diplomat, bezpečnostní expert a důstojník zpravodajské služby Leoš Mauer v rozhovoru pro server Aktuálně,cz tvrdí, že to není jen větší tréninková zátěž, kterou by trenér Putin předepsal svým vojákům, ale že se tak připravuje na mnohem větší operaci. Mauer působil dlouhá léta na velitelství NATO v Německu, ve Vojenském zpravodajství a pak i jako vojenský přidělenec Česka ve Velké Británii. Na University of Westminster Londýn vystudoval mezinárodní právo, bezpečnost a zahraniční politiku.

S Aktuálně.cz mluvil mimo jiné o tom, jak málo stačí, aby válka na Ukrajině naplno propukla znovu. Zatímco Lubomír Zaorálek si pochvaluje, jak se dohody na papíře hezky pěkně na bitevním poli dodržují, Mauer varuje, že dohoda nemá cenu papíru, na němž byla sepsána. Ukrajina o Doněck i Luhansk - stejně jako o Krym, o němž se už ani nemluví - tak jako tak už přišla. A můžeme se bavit jen o tom, kdy se s tím Kyjev smíří.

Rusko oživilo nebezpečnou taktiku tzv. pátých kolon. Využívá toho, že Západ je zaměstnán bojem proti Islámskému státu a islámskému terorismu, že neví, co si počít s Afghánistánem, Irákem, Iránem a dalšími arabskými státy. Že lavíruje v izraelsko palestinském konfliktu jako provazochodec na laně nad Niagarskými vodopády. V tichosti přesouvá již delší dobu obrovské skupiny Rusů po celé Evropě. Zatímco se radujeme z přílivu ruských turistů do Českých zemí, Mauer varuje, abychom si byli vědomi, že jen na Krym posílala Moskva během těch patnáct let vojenské námořníky i s rodinami. A nešetřila přitom penězi ani byty, jen aby se na Krymu tito lidé usadili a uměle navýšili počet etnických Rusů. Ostatně už jsme to jednou zažili. I před srpnem 1968 se u nás podezřele zvýšil počet ruských (sovětských) turistů, s nakrátko vyholenými hlavami.

Ruští vojáci v uniformách zatím v pobaltských zemích nejsou. Ale co když tam začnou jezdit ve větším množství na dovolenou? Pak budeme svědky stejného scénáře jako už tolikrát. A bude pozdě bycha honit.

Je to věru těžké rozhodování. Co dělat? Tuto řečnickou otázku z názvu románu Nikolaje Černyševského si kdysi vypůjčil Lenin, aby vyzval k vytvoření jednotné revoluční strany,  která by hájila zájmy v souladu s učením komunismu a vytvořila tzv. diktaturu proletariátu. Ponechme stranou, že bez německého kapitálu a skutečnosti, že německá armáda dopravila Lenina přes frontu z exilu do Ruska by nebyla žádná Velká říjnová socialistická revoluce, ale přiznejme, že před stejnou otázkou dnes stojí západní demokracie.

Co dělat? Buď vyslyší varovné hlasy, nebo upadnou do smrtící nečinnosti.

Páté kolony vítězí. Jejich budoucnost je zatím nad očekávání dobrá. Asi jako Henleinovců v roce 1938. Předseda Evropské rady Donald Tusk varuje, že Evropská unie se musí zbavit iluzí o svém bezpečí. Jako Polák dobře ví, o čem mluví.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Bednář | pondělí 9.3.2015 11:09 | karma článku: 23,16 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavují dodávky zbraní do Izraele. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  10:47

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. května 2024  9:59

Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...

Izrael otevírá přechod Kerem Šalom, kamiony už navážejí humanitární pomoc

8. května 2024  9:48

Izraelská armáda ve středu oznámila, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy....

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1275x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik