Bravo Olomouc!

Andrej Babiš si to v televizi pochvaloval. Skončené volby prý přinesly potvrzení odmítání tzv.„zavedených“stran. Je to snadné. Stačí malá přesmyčka. Místo„zavedených“si dosaďte „demokratických“. O to přece Babišovi jde. Chce řídit stát jako firmu. Teď chce řídit jako firmu i hlavní město. A v řízení Babišových firem není místo pro demokracii. Tam panuje tvrdý služební postup, na jehož vrcholu stojí sám velký vůdce – Andrej Babiš.

Systém popsala Adriana Krnáčová, když v předvolební debatě na ČT požadovala, aby jednání městské Rady bylo veřejné. Když ji bývalý primátor Bohuslav Svoboda upozornit, že ze zákona to nejde, odsekla Krnáčová, že tedy oni ten zákon změní. Zákon 131/2000 Sb, § 70, odst. 1 říká, že  „Rada hlavního města Prahy se schází ke svým schůzím podle potřeby. Schůze rady hlavního města Prahy svolává primátor hlavního města Prahy. Schůze rady jsou neveřejné“.

A změna zákona vyžaduje rozhodnutí většiny v Parlamentu, ne jednotlivce. To ale  Krnáčovou vůbec netrápí. Že by ke změně zákona musela Krnáčová nejprve přesvědčit pražské zastupitelstvo, protože jen ono má zákonodárnou iniciativu, Krnáčová samotná nikoliv, to jí vůbec nezajímá. Babiš se o to prostě postará. Ale že změna zákona v Poslanecké sněmovně a Senátu, včetně podpisu prezidenta je složitý legislativní proces jí ani nepřijde na mysl. Sněmovně je přece podle poslance Babiše jen žvanírna, kde se ztrácí drahocenný čas. ¨

Zbývají jen dvě možnosti, obě jsou velmi neblahé pro budoucnost hlavního města. Jedna možnost je, že je paní Krnáčová prostě hloupá a zákon o hlavním městě Praha si ani nepřečetla. Druhá možnost je, že s Andrejem Babišem plánují nějaký převrat, podobný nacistickému puči v listopadu 1923, kterému se říká také „pivní puč“. Tehdy nechal Hitler obklíčit mnichovský pivovar Bürgerbräukeller, kde se konala schůze představitelů bavorských elit. Puč však ztroskotal, a Hitler byl odsouzen na 5 let do vězení. Odseděl si ale jen jeden rok. Babiš by se mohl pokusit o „klobásový puč“. Pozval by Bohuslava Sobotku na prohlídku Kosteleckých uzenin, a tam by ho v udírně nechal zatknut.       

Pokud vám to připadá nepravděpodobné, uvědomte si, že puč bývá úspěšný, pokud se pučistům podaří převzít moc a dosáhnout konsolidace nového režimu. Pučisté se zpravidla nejprve zmocní výkonné moci (!) a pak si podřídí jak zákonodárnou, tak soudní moc.

Situace ale zdaleka není jen zoufalá. Příkladem budiž moravská metropole Olomouc. Když zavedené (demokratické) strany analyzovaly Babišovo prohlášení, že bojuje proti zavedeným (demokratickým) stranám, tedy i proti svým vládním partnerům, zareagovaly velmi rychle a dohodly se na uspořádání sil v zastupitelstvu. Koalici vytvoří ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. V neděli podepsaly dohodu. Primátorem se podle ní stane lídr ČSSD Antonín Straněk. Volby ve městě přitom vyhrálo hnutí ANO s 23,40% hlasů. Druhá byla ČSSD s 18,86%, třetí ODS 11,04%.  Bravo, Olomouc!

V Praze by to bylo o něco složitější. TOP 09 s ČSSD a ODS by daly dohromady pouze 32 hlasů a to v 65. členném zastupitelstvu k většině nestačí. Hledání potřebného jednoho hlasu navíc bude velmi složité, zvlášť když piráti ve své politické naivitě odmítají spolupráci s ČSSD či ODS. A lidovci jako vždy lavírují. Za pokus to ale stojí. Tváří v tvář ohrožené demokracii dvojnásob.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | pondělí 13.10.2014 12:36 | karma článku: 25,87 | přečteno: 1447x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33