Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš má rád ženy

Babišovo jednání připomíná houpačku. Nedostatek jakéhokoliv politického programu nahradil populistickým voláním, aby se konečně přestalo krást a aby se zatočilo s korupcí. Do toho se vejde prakticky každý. A tak Babiš bere toho, kdo se momentálně nachomýtne a o kterém si myslí, že mu přinese další politické výhody. Když se houpačka vychýlí na jednu stranu, šup, a kandidátem na primátora se stal někdejší primátor ODS, pozdější šéf hnutí Evropští demokraté Jana Kasla, Jan Kasl. Pak se houpačka zhoupne na druhou stranu, tam stojí kandidátka na primátora, šéfka pražské organizace hnutí ANO, bývalá sociální demokratka, Radmila Kleslová. Její estébácká minulost Babišovi nevadí, konec konců sám se s estébé kdysi zapletl. Kasl, Kleslová, hup sem, hup tam, na vlnách loďka se houpá, pojď rybáři k lovu ven.

Nakonec není lídrem kandidátky ani Kasl, ani Kleslová. Kasl se rozhorlí. Když se prolákne, že Kleslová byla před rokem 1989 evidována jako špionka StB, sdělí deníku ECHO, že Kleslová používá metody KGB a má na celé hnutí zničující vliv. Pokud figuroval na kandidátce jako jednička, tak mu to příliš nevadilo. Náhle prozřel a zjistil, že vliv Kleslové na ANO, na předsednictvo, i na samotného Babiše, je mnohem větší než předpokládal a její estébácká minulost nehraje vůbec žádnou roli. Najednou s tím Kasl nechce mít nic společného. Raději vzkřísí svou vlastní zaniklou stranu Evropští demokraté Jana Kasla a bude kandidovat za ně.

Neuteče mnoho vody ve Vltavě a Babiš už má na houpačce jiného kandidáta. Náměstkyni ministra vnitra a bývalou šéfku české pobočky Transparency International ČR Adrianu Krnáčovou. Babiš ale tvrdí, že jedničkou Krnáčová nebude. Popírá tak informace pátečních Hospodářských novin. Současně ale nevyloučil, že by Krnáčová mohla být na jiném místě kandidátky nebo na jiné kandidátce v podzimních komunálních a senátních volbách. O lídryni pražské kandidátky podle Babiše rozhodne výbor hnutí do konce července. Jediné, co Babiš tisku sdělil, je, že to určitě bude žena. „Já mám rád ženy. Mám samé ženy, třeba teď senátorky," řekl k tomu Babiš.

Značně podezřelé nevládní neziskovce TI ČR v letech 2001 – 2008 šéfovala Adriana Krnáčová. Podle Britských listů z roku 2007, se jí nikdy nepodařilo uvést praktiky české pobočky do souladu s etickými pravidly mezinárodně platnými pro celou síť TI. Za více než půl roku od upozornění i veřejně položených otázek Britských listů nedokázala česká pobočka zveřejnit ani vlastní etický kodex.

V březnu 2014 se Krnáčová stala v rámci koaličního kšeftování s vysokými posty náměstkyní ministra vnitra Chovance, nominovaná hnutím ANO. Před tím Andrej Babiš prosazoval na post ministra vnitra současného ředitele TI ČR Davida Ondráčku. Vnitro ale nakonec připadlo sociálním demokratům.

TI ČR také dodala do české politiky jiného svého předsedu správní rady, a to bývalého policistu Václava Lásku. Ten po té, co v roce 2003 opustil řady policie, krátce pracoval v proslulé Bártově bezpečnostní agentuře ABL, zabývající se špehováním politiků na různých stupních. Nakonec vystudoval Láska práva na neblaze zkompromitované Západočeské universitě a dal se na advokacii. V Dopravním podniku HMP, kam byl Láska nasazen bývalým primátorem Svobodou, se Láska činil. Podal celkem 9 neúspěšných trestních oznámení, až nakonec policie začala vyšetřovat jeho samotného, a od Advokátní komory vyfasoval pokutu ve výši 200.000 Kč. V roce 2013 neúspěšně kandidoval za Zelené v předčasných volbách do Sněmovny. O reparát se chce pokusit v letošních senátních volbách v Praze.

V Hospodářských novinách v roce 2010 kritizovala Krnáčová politické strany, že najednou chtějí všichni zatočit s korupcí a vědí jak na to. Vadilo jí, že se strany předhánějí v nápadech a "balíčcích", že křísí zapomenuté koncepty "agentů, korunních svědků, černých listin" a kdovíjakých represivních opatření. Podle tehdejšího vyjádření Krnáčové by to snad jen blázen bral vážně. Teď to zřejmě bere vážně.

Vydrží Krnáčová na Babišově houpačce, když Babiš sám má jen jediný program – aby se přestalo krást a zatočilo se s korupcí? Krnáčová o tom ví své. Už před lety řekla, že je to pro politické strany jen líbivý převolební tahák.  Jistě o tom věděla své. V roce 1992 stála Krnáčová při založení nadace Open Society Fund maďarského emigranta, amerického spekulačního investora, miliardáře George Sorose. Stála tak při rozdělování milionů do českého "neziskového" sektoru s politickými vlivovými ambicemi. Dnes už nezjistíte, kolik peněz a na co dal ten který sponzor a za jakých podmínek. Nedá se to zjistit ani u Transparency International ČR, která má transparentnost přímo v názvu.  Nezjistíte, komu a za co částky společnost vyplatila. Ale hlavně, že bude Krnáčová s Babišem bojovat s korupcí.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | pondělí 14.7.2014 10:57 | karma článku: 19,73 | přečteno: 977x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Výzkumný institut u Moskvy zachvátil požár, plameny uvěznily lidi uvnitř

24. června 2024  15:34

V ruském institutu pro výzkum a výrobu elektroniky nedaleko Moskvy vypukl požár. Hasiči se snaží...

Všichni vědí, že si to vymyslel, řekl muž o korunním svědkovi k vraždě ve Slopném

24. června 2024  15:02,  aktualizováno  15:30

Řízení o obnovení procesu v případu třináct let staré brutální vraždy v obci Slopné na Zlínsku je u...

Hledaného dezinformátora Zítka zadržela policie na Slovensku, utíkal dva měsíce

24. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:24

Policie na Slovensku zadržela hledaného dezinformátora Pavla Zítka, informoval server Seznam...

Ukrajině pomoci, ale... Vyslání vojáků možný premiér Francie Bardella odmítá

24. června 2024  15:11

Šéf francouzské nacionalistické strany Národní sdružení Jordan Bardella slíbil ostražitost vůči...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik