Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš kráčí před řadami aneb čas ochlokracie je tady

Podle Wikipedie je ochlokracie vláda lůzy, také označovaná jako lůzovláda.  Aristoteles uvádí, že je to zvrhlá forma demokracie. Ochlokracie (lůzovláda) je demokracie (lidovláda), kde převažuje demagogie, tyranie většiny a vláda vášně nad rozumem. Řada indicií nasvědčuje tomu, že se něco podobného odehrává u nás.  

Je zcela nepochybné, že se demokracie zvolna zvrhává do koncentrace moci v rukou jednoho člověka – Andreje Babiše. Člověka, který je podle některých nezřízeně bohatý, má obrovskou mediální i ekonomickou moc, dosáhl významného politického úspěchu a může začít měnit zemi. Po prezidentu Miloši Zemanovi je to druhý člověk, usilující strhnout na sebe co největší podíl moci. Zdá se, že hlavní mocenský souboj se nebude odehrávat mezi Babišem a Sobotkou, ale právě mezi Babišem a Zemanem. Pokud se ovšem nespojí, moc si nerozdělí a nevytvoří jakýsi antický diumvirát.

Rétor Babiš ohromil Poslaneckou sněmovnu svým nekonformním vystoupením. Současnou situaci označil za „hyperprůser“, zajímal se o to „kam ty prachy jdou“, kolem Kalouska se to hemží „kámoši ve zbrojařině“ a kriminalisté, když chtěli dříve vyšetřovat případy korupce jednoduše „dostali po čuni.“ Když se uchýlil k oblíbenému tvrzení, že není politik, přece jen ho zarazila skutečnost, že je ministr financí a místopředseda vlády, že vystupuje v Poslanecké sněmovně a požaduje po poslancích, aby dali vládě důvěru, tak se aspoň poopravil „já teda jsem politik, ale jiný.“ Čeština, ale i slovenština dostaly v Babišově podání pořádně na riť. Do řečnického ringu vstoupil po památném Milouši Jakešovi opět důstojný zápasník.

Podnikatel Babiš, to je zemědělství, potravinářství, chemie, pilařství, lesnictví, média, politická strana, ministerstvo financí. Z pozice ministra financí bude kontrolovat desítky majetkových účastí státu v největších firmách v zemi.

Jak? To předvedl již dnes.

Pár dní po vyslovení důvěry vládě spustili ministři za hnutí ANO hloubkové audity na svých ministerstvech. Kontroly bude dozorovat ministerstvo financí, čili Andrej Babiš. Ministerský předseda Bohuslav Sobotka se zmohl jen na neškodné povzdechnutí, že je škoda, že Babiš o svém rozhodnutí, které se týká šesti ministerstev, neinformoval vládu. Cílem prověrek nemají být jenom platy zaměstnanců ministerstev, ale také mzdy zaměstnanců firem, které ministerstva spravují jako např. ČEZ, Aeroholding či České dráhy.

Tedy ne, že by mi vadilo, když někdo prohání úředníky. Ale takhle plošně ve velkém to naposled dělali komunisté, když rozpoutali v padesátých letech akci 77.000 úředníků do výroby

Babišovi jsou milejší vlastní podnikatelské aktivity, než zájmy občanů České republiky. O tom svědčí jistě dostatečně příběh jeho postoje k posuzování dominantního postavení obchodních řetězců.

V roce 2012 Babišovi vadilo, že supermarkety firmy Ahold přestaly odebírat pečivo od Babišových pekáren Penam a raději se obrátily na menší dodavatele. Ahold odmítl přistoupit na Babišovo zdražování chleba, housek a rohlíků (údajně kvůli růstu cen obilí) a raději se obrátil na regionální dodavatele. Babiš zuřil, vyhrožoval, ale ukázalo se, že ani společnost velikosti Agrofertu nedokáže řetězcům účinně vzdorovat. Tržby Penamu se ve zmíněném roce propadly o 173 milionů korun. 

Píše se rok 2014. Andrej Babiš je ministrem financí a místopředsedou vlády. Agrofert působí nejen v pekárenství, ale i v mlékárenském a masném průmyslu. Na spolupráci s řetězci je bytostně závislý. Poučen předchozím nezdarem se Babiš na jednání vlády překvapivě staví za obchodní řetězce a z programového prohlášení vlády mizí jeho zásluhou klíčová věta, že se vláda bude zabývat dopady dominantního postavení obchodních řetězců na domácím trhu. ČSSD i KDU – ČSL sice na tomto znění trvaly, ale nakonec požadavku hnutí ANO ustoupily. Obavy před pomstou řetězců zvítězily. Sobotka si nestačil ani povzdechnout.

S podporou velkých obchodních řetězců ladí také Babišův názor na malé živnostníky. Již dříve se Babiš o nich velmi pohrdavě vyjadřoval. „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd“ vyjádřil se zhruba před půl rokem Babiš na jižní Moravě na setkání se svými hujery. Babiš ostatně není ostatně v Sobotkově vládě sám. Pro Jana Mládka, jak známo, jsou drobní živnostníci paraziti. Alespoň se tak vyjádřil na sjezdu ČSSD loni v březnu.Podle Bohuslava Sobotky tak ČSSD úspěšně vykročila k „Novému začátku pro naši zemi.“

A Babiš, ten kráčí před řadami, napsal kdysi dávno o Klementu Gottwaldovi poblouzněný mladý básník Milan Uhde, jak zesnulý soudruh prezident bude svým odkazem navždy kráčet před řadami vděčných budoucích generací. Gottwalda ostatně také kdysi oslavoval novinář Martin Komárek, dnes poslanec ANO, textem s titulkem "Magnetismus tvůrčí osobnosti".

Stačí sáhnout do šuplíku a text aktualizovat.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | pátek 21.2.2014 14:44 | karma článku: 25,46 | přečteno: 1355x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Soud muži neprokázal plán na zmrzačení družky. Svědek není věrohodný, řekl

24. června 2024  14:36

Zprošťujícím rozsudkem skončil před českobudějovickým krajským soudem proces s mužem, který si...

ANO s Le Penovou v nové superfrakci? Budete překvapeni, prozradil Babiš

24. června 2024  14:30

Premium Hnutí ANO vystoupením z frakce Obnova Evropy otřáslo Evropským parlamentem. Andrej Babiš pro...

Dostálová se vzdala pozice místopředsedkyně Sněmovny, ANO nominovalo Juchelku

24. června 2024  14:06,  aktualizováno  14:19

Zvolená europoslankyně Klára Dostálová (ANO) se vzdala funkce místopředsedkyně Sněmovny. Rezignační...

Černý kašel v Česku minulý týden mírně polevil. Za týden se nakazilo 1137 lidí

24. června 2024  14:17

Případů černého kašle v Česku již deset týdnů přibývá za týden vždy o více než 1100. Za uplynulý...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik