Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj první byznys aneb jak potkat dobro světa

Když jsem si nedávno postěžovala tátovi, že lidé na ulici nechtějí přispívat na charitu a potkávám samé náfuky, snažil se mě přesvědčit, že si to jen namlouvám. "Musíš věřit v dobro světa," povzbuzoval mě se svým laskavým úsměvem. Je to silná věta. Stále jsem si ji opakovala, ale přesto mi lidé s povýšeným výrazem uhýbali z cesty. Před třemi dny se mi ale "dobro světa" - nebo dobro lidskosti? - podařilo znovu objevit. Na jednom hudebním festivalu.

Jela jsem tam prodávat trička. První velká investice s nejistým výsledkem na obzoru. Docela jsem potřebovala, aby se prodávala. Jenže jsem neměla stánek nabitý širokým sortimentem jako mí sousedé z pravé strany, dokonce ani nízkou cenu jako mí sousedé z levé strany. A tak se k mému kempinkovému stolku lidé nehrnuli.

"Zítra to bude lepší, první den lidi moc neutrácejí, až podle toho, kolik jim zbyde," říkal soused z levé strany. Pak padla tma. Já - jako naprostý začátečník a amatér - jsem neměla světlo, takže můj stánek se stal po soumraku téměř neviditelným. Aby toho nebylo málo, přišla bouřka a spustila se totální průtrž mračen.

Teklo mi za krk z deštníku, který neměl zas tak velký průměr, abych pod něj schovala trička i sebe. Uklidila jsem trička, stála za prázdným stolkem a přemýšlela, co dál. Nepodívala jsem se na předpověď počasí, nevzala jsem si ani stan. Počítala jsem, že přespím pod širým nebem, protože to mám nejradši - když je jasná hvězdná noc.

Místo toho se z nebe valily tuny vody.

"Ahoj, můžeme se u tebe schovat?" zeptal se usměvavý robustní mladík v šusťákové bundě. "Jasně." Přišel s kamarádem, oba v náladičce. "Co prodáváš?" "Trička s potiskem," já na to. "To bude nějaká podpultovka," chechtal se, když viděl prázdný stůl. "No tak ukaž."

Začala jsem se zmateně hrabat v batohu a snažila se v matném světle od vedlejšího stánku najít správnou velikost. Připadalo mi, že si musím pospíšit, jinak si to rozmyslí a uteče. Naštěstí tu stál kvůli mému deštníku.

"Jo, to je dobrý. Ale já bych radši iks-elko, to nemáš?" "Na to už mi nevyšly prachy. Dala jsem do toho haldu peněz. Teď asi nebudu mít na nájem," odpověděla jsem trošku vyděračsky. Podle mého bývalého šéfa se tomu oficiálně říká ´inverzní marketing´.

Mladík si tričko oblékl, zatahoval břicho a kroutil se. "Já nevím, radši nosím větší," říkal. "Já myslím, že ti sedí perfektně," snažila jsem se ze všech sil. "Když ho koupíš, budeš navždycky na čestném místě jako můj první zákazník." Rozzářil se. "No, tak to beru."

Poprosila jsem souseda, jestli si k němu můžu schovat zboží. Proběhla jsem souvislou řadou čvachtavých rybníků a promokl mi zbytek oblečení. V barovém stanu bylo tělo na tělo. Vůbec mi to nevadilo, protože se do mě dala zima a lidé kolem aspoň vyzařovali teplo. Dala jsem si panáka a počítala, kolik si jich dát, abych příliš neutrácela. Žádná euforie se však nedostavila, na obzoru se rýsovala krušná noc a otázka, kde budu spát, visela ve vzduchu stále nevyřešena.

Déšť neustával. Lidé se do barového stanu brodili stále hlubší kaluží. Ti, co stáli na jejím břehu, se stahovali čím dál víc dovnitř.

"Už jsem si říkal, kde jsi tak dlouho," povídá můj soused z levé strany, když jsem se vrátila. Neměla jsem hodinky, čas mi odměřovaly jen vypité panáky. V jeho stánku přibylo hostů, kteří se neměli kam schovat nebo se jim nelíbil aktuální program ani na jednom ze "stejdží". "Lineup je luxusní, ale dopředu nemůžeš, protože se tam roztahujou lidi v bílejch tílkách a vystrkujou lokty," stěžovala si dívka s náušničkou v nose, oranžovými vlasy a suverénním výrazem.

Klepala jsem se zimou. Holčina to zpozorovala a říká: "Musíš se převlíknout do suchýho!" Obrátila se ke kamarádce prodávající u mého souseda: "Nemohli byste jí půjčit mikinu?" A už ji tahala z krabice. Ve chvíli jsem měla teplou mikinu s muchomůrkou červenou v psychedelických kruzích. A hlavně - s kapucou! Byla jsem jí i její kamarádce neskonale vděčná. (Kapuce a pláštěnky se během poračujícího deště staly nejžádanějším zbožím. Kdybych to tušila, nemusela jsem vrážet x tisíc do triček. :-)

Daly jsme se s dívkou - jmenuje se Veronika - do řeči. Popisovala jsem jí svou aktuální mizérii a ona se pokoušela vymyslet další cesty, jak a kde by se má trička mohla prodávat. Její snaha mi pomoct mě hřála u srdce a dojímala. Pak přišla řeč i na spaní.

"Já mám stan pro dva a přítel je v práci, tak nemohl přijet. Klidně u mě můžeš přespat." Bylo to štěstí nebo náhoda? Každopádně, měla jsem dojem, že mi ji seslalo samo deštivé nebe. Objevila se v pravou chvíli. Pak jsme si ještě dlouho povídaly a zjistily, že si skvěle rozumíme. Usnuly jsme až k ránu.

Tohle setkání celkem přebilo mou depku z neúspěšného byznysu.

Nakonec si říkám: Měls pravdu, tati. Dobro světa tu stále někde je - a ukáže se ve chvíli, kdy jsi na tom hodně mizerně. O to víc si ho pak člověk váží.

Autor: Iva Nachtmannová | pondělí 26.7.2010 0:00 | karma článku: 11,68 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Iva Nachtmannová

Opravňuje člověka strach, aby zabíjel?

Nedávná smrt amerického misionáře z rukou domorodců na ostrově by kolem mne prošla bez povšimnutí, kdyby na ni neupozornila jedna moje kamarádka. Její reakce mě zarazila, protože vyzněla ve smyslu: patří mu to.

29.11.2018 v 0:00 | Karma: 5,87 | Přečteno: 159x | Diskuse| Hyde park

Iva Nachtmannová

Od mementa drog k otázce štěstí

Čirou náhodu jsem se dostala ke knížce svým způsobem staré, ale přesto stále aktuální, neboť je to knížka o drogách. Memento od Radka Johna, můj syn ji má jako povinnou četbu. A díky ní přišla inspirace na tento blog.

15.6.2018 v 17:56 | Karma: 8,71 | Přečteno: 189x | Kultura

Iva Nachtmannová

Obhajoba cestování aneb neseďte doma, svět je úžasný

Když jsem byla ještě holčička školou povinná, četla jsem si kdesi o Babylonu a zmatení jazyků. Myslím, že to byla ilustrovaná bible pro děti, kterou jsem našla v knihovně u své babičky. Byl to pro mě velký námět k přemýšlení.

7.6.2017 v 12:25 | Karma: 11,08 | Přečteno: 370x | Diskuse| Cestování

Iva Nachtmannová

A máte elektřinu 24/7?

Když cestujete sami, má to jednu velkou výhodu. Hledáte někoho, s kým byste dali řeč. A přímo ideální místo na takovou konverzaci je letadlo.

2.1.2017 v 13:02 | Karma: 12,48 | Přečteno: 681x | Diskuse| Cestování

Iva Nachtmannová

Jak jsem prožila minutu s Jeho Svatostí

Je to už několik týdnů zpátky, ale pořád mě to naplňuje krásným pocitem. Jeho Svatost Dalajláma mě chvíli držel za ruku. Možná půl minuty, možná minutu. Hodně to pro mě znamená.

7.12.2016 v 9:37 | Karma: 13,00 | Přečteno: 408x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1201x
Jsem romantická žena, která se nerada nudí a má nutkavou potřebu stále objevovat něco nového a učit se novým věcem.
Miluji krásu: krásné krajiny, architekturu, krásné lidi - muže i ženy - jak navenek, tak uvnitř. Bez ohledu na barvu pleti či náboženské vyznání.

 

Ráda fotografuji, fotografie lze nalézt na Instagramu: 
https://www.instagram.com/iva_nach/