Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den Řešič aneb Co by pomohlo světu

Občas to tak mám. Nemám třeba chvíli nic důležitého na práci, jsem na procházce nebo výletě s dětmi, tak řeším - s nadsázkou řečeno - spásu světa. Přemýšlím si bez jakéhokoli omezení, co by se v mém okolí a ve světě dalo zlepšit, aby byli všichni lidé spokojenější a stále si nestěžovali. Je totiž poněkud únavné stále poslouchat z různých stran stížnosti na různé věci.

Například: když jsem byla na mateřské, trávila jsem dost času s dítětem na dětských hřištích. Bylo-li hezky, pobyli jsme tam se synem i tři hodiny. Za tu dobu obvykle člověk potřebuje na WC - nejméně jednou. Ale záchody u hřišť nebývají. Říkala jsem si: taky by se mohli lidé z radnice dovtípit, že maminky s dětmi nemají nekonečně velký močový měchýř, a přistavit sem chemickou kadibudku.

Pak mě napadlo, že oni to nedělají záměrně, protože v parcích se často povalují na lavičkách - jemně řečeno - lidé, kteří toho vypili mnohem víc než ty starostlivé maminky. Ti by určitě takové záchody rádi využívali, a to mnohem víc. Takže by bylo potřeba stále vyměňovat chemické náplně a to by se úřadu prodražilo. Jak to udělat, aby to bylo bezúdržbové, říkala jsem si?

Nedávno jsem potkala super vynález, který by to mohl vyřešit. V ptačí rezervaci Parc Ornitologique v oblasti Camargue ve Francii. Vlastně suchý záchod, ale o dost vylepšený. Sedadlo bylo nerezové a nechybělo tam malé umyvadlo. Obsah septiku byl uzavřený a plyny, které vznikaly, stoupaly nahoru nerezovým komínem pryč. Záchod - světě div se - vůbec nepáchl.

Voda na splachování byla v černém rezervoáru, byla ohřívána sluncem a využívala přirozený spád. Budka byla dřevěná, prostá, levná. Díky přírodním rozkladným bakteriím, které do septiku přidávají, se ani obsah tak rychle nenastřádal. Hygienicky to bylo v souladu s normami, aspoň těmi francouzskými. Skvělé řešení.

Anebo z jiného soudku. Byla jsem na návštěvě u své mamky. Její druhý manžel je typický zahrádkář - rád pěstuje zeleninu a všelicos kutí. Mám ráda zahrádkářské kolonie, jsou to oázy klidu ve městě. Líbí se mi tvořivost lidí při aranžování skladby různých druhů květin. Jenže, když řeším „spásu světa“, dívám se na to z jiného úhlu. Říkala jsem si, že zahrádkaření musí lidem zabrat spoustu času. Kdyby každý z nich věnoval byť jen dvě hodiny týdně místo zahrádky raději dobrovolnické práci v neziskové organizaci, pak by v celé republice ubylo spousta potíží s tzv. „problémovými“ lidmi.

Existuje institut náhradní nebo druhé babičky či dědečka. Kdyby takový důchodce-zahrádkář věnoval svůj čas dítěti, na něž rodiče nemají čas nebo si s ním prostě nevědí rady, pomohl by jak rodičům, tak dítěti. A ještě by ho mohl u srdce hřát pocit, že vykonal dobrý skutek. I na zahrádku by to dítě s sebou mohl vzít, alespoň by se něčemu kloudnému přiučilo. Kde je psáno, že si děti musejí pořád jen hrát? To je výmysl dnešní západní „přehumanizované“ civilizace, která má tendenci nás všechny rozmazlovat.

Když už jsem u rozmazlování. Většina z nás ráda nakupuje. Ne jen ženy, to už dávno neplatí. Muži tvrdí, že neradi nakupují, ale když jde o výdobytky techniky jako notebooky, kamery, auta, to pak rádi obětují desítky hodin vybírání toho pravého výrobku, kde je nejlepší poměr cena:výkon. To samozřejmě ničemu nevadí.

Já taky ráda nakupuji, i když vím, že mě to stejně uspokojí jen na chvíli. Když chodím kolem výloh obchodů a vidím ty spousty světel, čím dál častěji i rozsvícené obrazovky plazmových televizí s propagačním obsahem, ozve se ve mně ekolog. Říkám si: to musí být obrovská spotřeba elektřiny, když se to sečte. A pak mě napadne: kdyby se všechny výlohy musely každý den aspoň na noc vypnout, ušetřila by se možná spotřeba jednoho reaktoru Temelína. Vždyť v noci lidé nenakupují, tak proč musí být stále rozsvícené?

Jenže s tímhle by mě asi naši politici zejména z pravicového spektra "hnali", protože by to byl zásah do soukromého vlastnictví, nejspíš i lidských práv. Takže mi nezbývá než si přát, aby majitelé obchodů byli zodpovědnější a zamysleli se nad tím, jestli plýtvat tolik elektřinou je skutečně nutné.

To be continued…

Autor: Iva Nachtmannová | středa 30.6.2010 0:00 | karma článku: 10,69 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Iva Nachtmannová

Opravňuje člověka strach, aby zabíjel?

Nedávná smrt amerického misionáře z rukou domorodců na ostrově by kolem mne prošla bez povšimnutí, kdyby na ni neupozornila jedna moje kamarádka. Její reakce mě zarazila, protože vyzněla ve smyslu: patří mu to.

29.11.2018 v 0:00 | Karma: 5,87 | Přečteno: 159x | Diskuse| Hyde park

Iva Nachtmannová

Od mementa drog k otázce štěstí

Čirou náhodu jsem se dostala ke knížce svým způsobem staré, ale přesto stále aktuální, neboť je to knížka o drogách. Memento od Radka Johna, můj syn ji má jako povinnou četbu. A díky ní přišla inspirace na tento blog.

15.6.2018 v 17:56 | Karma: 8,71 | Přečteno: 189x | Kultura

Iva Nachtmannová

Obhajoba cestování aneb neseďte doma, svět je úžasný

Když jsem byla ještě holčička školou povinná, četla jsem si kdesi o Babylonu a zmatení jazyků. Myslím, že to byla ilustrovaná bible pro děti, kterou jsem našla v knihovně u své babičky. Byl to pro mě velký námět k přemýšlení.

7.6.2017 v 12:25 | Karma: 11,08 | Přečteno: 370x | Diskuse| Cestování

Iva Nachtmannová

A máte elektřinu 24/7?

Když cestujete sami, má to jednu velkou výhodu. Hledáte někoho, s kým byste dali řeč. A přímo ideální místo na takovou konverzaci je letadlo.

2.1.2017 v 13:02 | Karma: 12,48 | Přečteno: 681x | Diskuse| Cestování

Iva Nachtmannová

Jak jsem prožila minutu s Jeho Svatostí

Je to už několik týdnů zpátky, ale pořád mě to naplňuje krásným pocitem. Jeho Svatost Dalajláma mě chvíli držel za ruku. Možná půl minuty, možná minutu. Hodně to pro mě znamená.

7.12.2016 v 9:37 | Karma: 13,00 | Přečteno: 408x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1201x
Jsem romantická žena, která se nerada nudí a má nutkavou potřebu stále objevovat něco nového a učit se novým věcem.
Miluji krásu: krásné krajiny, architekturu, krásné lidi - muže i ženy - jak navenek, tak uvnitř. Bez ohledu na barvu pleti či náboženské vyznání.

 

Ráda fotografuji, fotografie lze nalézt na Instagramu: 
https://www.instagram.com/iva_nach/