Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dokážete ohnout lžičku?

Když jsem tuto otázku dostala před pár lety poprvé, okamžitě jsem odpověděla: „Ne!”. To přece dokážou jen kouzelníci.  Měla jsem ještě v živé paměti zážitek z jedné restaurace, kde kouzelník přímo před mýma očima ohýbal jednou rukou zaručeně nerezovou vidličku. Podobně jako já odpověděli všichni přítomní. Mária Korčeková, lektorka kurzu, kterého jsme se účastnili, se posadila, chvíli se soustředila a docela snadno několikrát za sebou stočila lžičku. Pak se na nás podívala, usmála se a řekla: „A teď to udělejte vy. Dokážete to!”

Ivana Balková

Něco ve mně hodně toužilo to dokázat, ale moje hlava namítala: „To je nemožné, to nezvládneš, to nejde, to nemůžeš, nejsi tak dobrá…“. Sledovala jsem ostatní, většina na tom byla podobně. Sváděli jsme ve svých hlavách vnitřní boj. Po několika perných minutách jsem se díky neutuchající podpoře lektorky přestala zajímat o okolí a plně jsem se soustředila jen na to, co jsem chtěla udělat. V tu chvíli hlas plný pochybností a hodnocení utichl a najednou přišel okamžik, kdy jsem uvěřila, že to dokážu. Najednou jsem to věděla! A v tu chvíli lžička v mých rukou jako by začala tát a překvapivě lehce se stočila.

Byl to jeden z okamžiků v mém životě, na který nikdy nezapomenu – zažila jsem uvědomění, že omezení existují jen a jen v mé hlavě. Ten pocit, že jsem dokázala s lehkostí něco, o čem jsem byla ještě před chvílí skálopevně přesvědčená, že to nedokážu, byl naprosto úžasný.

Nedávno jsem četla knihu Inner Game od Timothy Gallwaye. Připomněla mi zážitek se lžičkou. Gallway říká, že náš plný potenciál můžeme uplatnit jen tehdy, když přestaneme poslouchat své První Já (hodnotící, kontrolující, nedůvěřivé, náročné) a věnujeme pozornost tomu, co děláme – necháme svobodně projevit své Druhé Já (náš potenciál, nebo chcete-li – naši duši). Pak můžeme zažít stav plynutí, stav, kdy se náš talent plně projevuje a to, co děláme, je provázeno radostí. 

Díky jednoduchému cvičení s ohýbáním lžičky jsem pochopila, jak hodně se v životě omezujeme svými postoji a přesvědčeními (svým Prvním Já). O kolik bychom byli úspěšnější a spokojenější v práci i v osobním životě, kdybychom přestali hodnotit sebe a druhé, a namísto toho vnímali skutečnou realitu, věřili sami sobě a volili si vědomě. Také jsem pochopila, jak hodně pomáhá a motivuje, když autorita – manažer svým podřízeným plně důvěřuje a podporuje je v práci a v jejich kreativitě. A že je důležité, aby byl lídr nejprve lídrem sám pro sebe, protože až potom dokáže inspirovat a vést druhé.

A co vy? Dokážete ohnout lžičku?

Autor: Ivana Balková | pátek 21.3.2014 20:30 | karma článku: 12,35 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Ivana Balková

Jak jsem se naučila tančit argentinské tango

Každý se na kurzech tanga ocitne trochu jiným způsobem. Někoho okouzlí silný emoční náboj sálající z fotografií tanečníků v působivých pozicích, někdo shlédne vášnivý tanec Antonia Banderase s Morgan ve filmu Tančím, abych žil...

5.1.2016 v 21:30 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3358x | Diskuse| Ostatní

Ivana Balková

Argentinské tango – lék na stres, úzkost a deprese

Stres postihuje snad každého, kdo žije či pracuje ve městě, setkáváme se s ním doslova na každém kroku. Věděli jste, že deprese zabíjí ročně víc lidí než dopravní nehody?

27.8.2015 v 12:00 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Společnost

Ivana Balková

Co bych udělala, kdybych se měla skutečně ráda?

Každá z nás se občas přistihne, že jsme na někoho nebo na něco naštvané. Stěžujeme si, jak se k nám chová partner, šéf, kolega či kamarádka. Obviňujeme druhé, že mohou za to, jak se cítíme. Děti mohou za to, že nestuduji vysokou školu, kterou jsem vždy toužila vystudovat. Manžel může za to, že jsem vyčerpaná, protože mi s ničím nepomůže. Moje práce mě nebaví, ale tím, co mě baví, bych se neuživila... atd.

17.10.2014 v 19:18 | Karma: 27,93 | Přečteno: 4153x | Diskuse| Ona

Ivana Balková

Buďme jako děti. Hlavně v práci.

Kdo má děti, jistě mi dá za pravdu. Děti jsou schopny vymyslet neuvěřitelné věci. Jeden příklad z mnoha z mých zkušeností: Když byly mé neteři asi 4 roky, seděla jsem s ní na gauči, ona si hrála s mými kudrnatými vlasy a najednou řekla: „Teto, ty máš vlasy jako hroznové víno.“ Dodnes si na tu chvíli pamatuji, protože její neobvyklé přirovnání mě fascinovalo. Moje neteř pravděpodobně slovo kudrnaté, kučeravé či vlnité nikdy neslyšela, a tak mé vlasy popsala originálním a poetickým způsobem.

3.9.2014 v 19:19 | Karma: 10,94 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ostatní

Ivana Balková

Návod na použití introvertů na pracovišti

Máte ve svém týmu introverta? Blahopřeji! Introverti mají řadu silných stránek, které určitě oceníte. Umějí například rozlišit podstatné od méně důležitého, jsou pracovití a důslední, svědomití, umějí naslouchat, jsou schopni vnášet do situací klid a strukturu, jsou kreativní. Často ale nejsou vidět a v kolektivu se na rozdíl od extrovertů většinou moc neprojevují, což může vyvolávat dojem, že jsou méně přínosní než ti, kteří se umějí prodat. Byla by ale škoda přijít o jejich dary a nevyužít je ve prospěch celého týmu či firmy.Jak s nimi tedy zacházet?

26.5.2014 v 17:35 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2112x
Motto „Život je tanečník a vy jedním z jeho tanců.“

Věřím, že každý může dělat svou práci s radostí a vášní tanečníka, když je na tom správném místě.

www.bailemos.cz

www.vivia.cz

Seznam rubrik