Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návod na použití introvertů na pracovišti

Máte ve svém týmu introverta? Blahopřeji! Introverti mají řadu silných stránek, které určitě oceníte. Umějí například rozlišit podstatné od méně důležitého, jsou pracovití a důslední, svědomití, umějí naslouchat, jsou schopni vnášet do situací klid a strukturu, jsou kreativní. Často ale nejsou vidět a v kolektivu se na rozdíl od  extrovertů většinou moc neprojevují, což může vyvolávat dojem, že jsou méně přínosní než ti, kteří se umějí prodat. Byla by ale škoda přijít o jejich dary a nevyužít je ve prospěch celého týmu či firmy.Jak s nimi tedy zacházet?   

1. Zajistěte introvertovi dostatečné soukromí.
Introverti obecně hůře snášejí vyšší hladinu hluku a neustálý kontakt s druhými je vyčerpává. Sedět ve středu velké open space kanceláře pro ně může být opravdovým peklem. Pokud ale mají klidné pracovní místo, kde se mohou nerušeně soustředit a vyjít mezi lidi, jen když to potřebují, dokáží odvést neskutečné množství práce. Je-li to tedy možné, nabídněte introvertům menší uzavřenou kancelář. V případě, že nic jiného než open space nemáte k dispozici, posaďte je co nejdále od komunikačních cest, tak, aby byli okolím co nejméně rušeni. Velmi to podpoří produktivitu jejich práce a určitě Vám za klidné pracoviště budou vděční. Samota a klid navíc podporují kreativitu. Většina velkých vynálezů vznikla o samotě. Přidělením pracovního místa v soukromí tak možná podpoříte nového Newtona, Einsteina či Wozniaka.
2. Dávejte introvertům dostatek času na rozmyšlenou.
Extroverti nejdříve mluví a pak myslí. Introverti to mají naopak. Mají-li se k něčemu kompetentně vyjádřit, potřebují si to promyslet. Většinou tedy nedokáží hned reagovat na nečekané dotazy nebo okamžitě vyřešit nějaký problém. Dejte jim čas. Pošlete jim materiály k poradě alespoň den předem, ať mají možnost se připravit. Budete možná překvapeni, s jak originálním a efektivním řešením přijdou.
3. Nechte introverty komunikovat písemně.
Introverti preferují písemnou komunikaci. Souvisí to mimo jiné s bodem 2 – v písemné komunikaci je většinou čas si text lépe promyslet. V přímé komunikaci to dost dobře nejde, což platí samozřejmě i pro telefonování, které introverti opravdu nemusí... Druhým důvodem je také již zmíněný energetický výdej při osobním kontaktu s jinými lidmi. Introverti prostě nepotřebují tolik vzruchu a tolik kontaktů jako extroverti, není jim to příjemné. A proto, zejména v rušném pracovním prostředí, volí energeticky nejúspornější způsob komunikace – písemné vyjádření. V práci s textem jsou dokonce velmi dobří. Dokáží vybrat podstatné, nezatěžují čtenáře zbytečnými informacemi. Také nikdy nezapomenou na to nejdůležitější, co má být napsáno. Pokud introverta požádáte, aby napsal pozvánku na nějakou akci, můžete se spolehnout, že v pozvánce uvede účel schůzky, čas i místo jejího konání a že pozvánku dostanou skutečně všichni, kdo ji mají dostat.
4. Přidělujte introvertům samostatnou práci.
Introverti milují samostatnou práci. Nejraději udělají vše od A až do Z sami. Dávejte jim tedy samostatné úkoly. Potřebujete-li něco naplánovat, zvážit rizika nového projektu, analyzovat složitý problém či vymyslet novou strukturu, přidělte tuto práci introvertům. Můžete si být jisti, že vše pečlivě promyslí a nebudou Vás obtěžovat spoustou otázek. Přijdou za Vámi, až budou mít hotové to nejlepší řešení.
5. Ptejte se introvertů.
Možná to vypadá jako práce navíc, ale určitě se Vám vyplatí. Zapojujte introverty do diskusí, ptejte se na jejich názor. Často se mezi hlučnějšími extroverty ani nedostanou ke slovu. Můžete tak přijít o jejich nápady, které bývají smysluplné, kvalitní, originální a pečlivě promyšlené. Introverti například nepřehlédnou různá rizika. Umí vyhmátnout to podstatné a drží se vždy tématu.
 
6. Zaměřte pozornost introvertů na jejich úspěchy.
Vězte, že introverti jsou k sobě velmi kritičtí a často si své silné stránky ani neuvědomují. To, v čem vynikají, berou jako samozřejmost a nechlubí se tím. Pokud je občas pochválíte za to, co se jim podařilo, a pokud budete zdůrazňovat to, v čem jsou dobří, pomůžete jim rozkvést a zároveň obohatíte o jejich dary celý tým.

Autor: Ivana Balková | pondělí 26.5.2014 17:35 | karma článku: 27,75 | přečteno: 2511x
  • Další články autora

Ivana Balková

Jak jsem se naučila tančit argentinské tango

Každý se na kurzech tanga ocitne trochu jiným způsobem. Někoho okouzlí silný emoční náboj sálající z fotografií tanečníků v působivých pozicích, někdo shlédne vášnivý tanec Antonia Banderase s Morgan ve filmu Tančím, abych žil...

5.1.2016 v 21:30 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3358x | Diskuse| Ostatní

Ivana Balková

Argentinské tango – lék na stres, úzkost a deprese

Stres postihuje snad každého, kdo žije či pracuje ve městě, setkáváme se s ním doslova na každém kroku. Věděli jste, že deprese zabíjí ročně víc lidí než dopravní nehody?

27.8.2015 v 12:00 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Společnost

Ivana Balková

Co bych udělala, kdybych se měla skutečně ráda?

Každá z nás se občas přistihne, že jsme na někoho nebo na něco naštvané. Stěžujeme si, jak se k nám chová partner, šéf, kolega či kamarádka. Obviňujeme druhé, že mohou za to, jak se cítíme. Děti mohou za to, že nestuduji vysokou školu, kterou jsem vždy toužila vystudovat. Manžel může za to, že jsem vyčerpaná, protože mi s ničím nepomůže. Moje práce mě nebaví, ale tím, co mě baví, bych se neuživila... atd.

17.10.2014 v 19:18 | Karma: 27,93 | Přečteno: 4153x | Diskuse| Ona

Ivana Balková

Buďme jako děti. Hlavně v práci.

Kdo má děti, jistě mi dá za pravdu. Děti jsou schopny vymyslet neuvěřitelné věci. Jeden příklad z mnoha z mých zkušeností: Když byly mé neteři asi 4 roky, seděla jsem s ní na gauči, ona si hrála s mými kudrnatými vlasy a najednou řekla: „Teto, ty máš vlasy jako hroznové víno.“ Dodnes si na tu chvíli pamatuji, protože její neobvyklé přirovnání mě fascinovalo. Moje neteř pravděpodobně slovo kudrnaté, kučeravé či vlnité nikdy neslyšela, a tak mé vlasy popsala originálním a poetickým způsobem.

3.9.2014 v 19:19 | Karma: 10,94 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ostatní

Ivana Balková

Bolest z nezávislosti

Myslíte si o sobě, že dokážete odolat názoru druhých a rozhodovat se svobodně? Omyl! Už v 50. letech 20. století prováděl psycholog Solomon Asch experimenty o nebezpečí skupinového vlivu. Podrobil skupiny studentských dobrovolníků testování zraku: dostali obrázek tří čar různých délek a na jednoduché otázky jich 95 % odpovědělo správně. Pak do skupin nasadil herce, kteří sebevědomě prosazovali nesprávnou odpověď. Počet těch, kteří dokázali odpovědět správně, klesl na čtvrtinu. 75 % lidí se tedy nechalo zmást špatnou odpovědí někoho jiného.

24.3.2014 v 18:15 | Karma: 11,62 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2112x
Motto „Život je tanečník a vy jedním z jeho tanců.“

Věřím, že každý může dělat svou práci s radostí a vášní tanečníka, když je na tom správném místě.

www.bailemos.cz

www.vivia.cz

Seznam rubrik