Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

Faustino

19. 1. 2012 10:36
Ingersoll:

0 0
možnosti
F

Faustino

19. 1. 2012 10:37
Re: Ingersoll:

"Mnoho století po tom, co vůdce Mojžíš zemřel, mnoho století poté, co zemřeli jeho následovníci, byl napsán Pentateuch, dílo mnoha autorů a aby mu byla dodána vážnost a autorita, tvrdilo se, že jeho autorem byl Mojžíš.

Dnes víme, že Pentateuch nenapsal Mojžíš. Vzpomínají se v něm města, které za Mojžíšova života neexistovaly. Vzpomínají se v něm peníze, které se razily až staletí po Mojžíšovi smrti.

Mnoho z Mojžíšových zákonů se nemohlo vztahovat na poutníky v poušti - například zákony o zemědělství, o obětování volů, ovcí a holubic, o tkaní plátna, o zlatých a stříbrných ozdobách, o obdělávání půdy, o sklizni, o mlácení obilí, o domech a chrámech a o mnoha jiných věcech, které nebylo možné aplikovat na pár hladovějících poutníků, potloukajících se po poušti a skalách."

Někteří papežové dokonce zakazovali biblistiku, když zjistili, že se rozchází s historií.

0 0
možnosti

3lipy

19. 1. 2012 9:34
Dobře, že jste toto téma otevřela,

tápeme v tom. Bohužel i Desatero si lidé vykládají po svém? Co se pokusit některá přikázání vysvětlit? Ne však pozměnit...

0 0
možnosti
TP

assco

19. 1. 2012 10:31
Re: Dobře, že jste toto téma otevřela,

s tím souhlasím téměř zcela, například máme přikázání nesesmilníš a nepožádáš manželky bližního svého, což je dnes vnímáno obecně ovšem myšleno to zjevně bylo - nesesmilníš jako přikázání ženám, nepožádáš manželky bližního svého, jako přikázání mužům.... Důsledek je myslím jasný. Je to zjevně obraz společnosti před Ježíšovým učením. příkladem budiž Marie která naslouchá Ježíšovi (místo plnění domácích povinností) a Marta, která na to upozorňuje. Bylo zvykem, že diskuze vedli muži, naslouchat mohly děti, ale ženy se musely věnovat práci. Toto je v podstatě první emancipační krok, který později změnil společnost.

0 0
možnosti
F

Faustino

19. 1. 2012 8:44
Autor textu

není žádný anonymní student, ale agnostik a vynikající řečník Robert G. Ingersoll.

0 0
možnosti

studánka

19. 1. 2012 9:35
Re: Autor textu

Který text máte na mysli? Agnostici byli na začátku letopočtu katolíky vyvražděni, poněvadž měli pro vznikající církev nepřijatelné názory To je jediné, co katolická církev umí. Potlačovat názory jiných ohněm a mečem. Historie je toho plná. Od názorů a učení ranných křesťanů se učení římskokatolické církve diametrálně liší. Odvolává se sice na evangelia , která roku 325 n.l. byla na Niceajském koncilu soustředěna do bible. Ovšem zcela opomíjejí evangelia jiná, která hovoří poněkud jinak, tak, jak se církvi nehodí do krámu. O tom to je.

0 0
možnosti

studánka

19. 1. 2012 7:41
Žvásty

Bible naplňuje přítomnost mírem a budoucnost nadějí. A čím naplňuje dvoutisíciletou minulost? Celé toto zmiňované období naplňuje válkami, mezilidskou nesnášenlivostí a lží. Ve jménu bible a Krista byly v minulosti zotročeny, ba i vyhlazeny celé národy, ve jménu bible byla nesmyslně zničena celá Mayská koltura, o které se v té době křesťanům mohlo jen zdát. Dodnes v lokálních válkách polní kaplani a feldkuráti žehnají zbraním a svým vojákům, poslaným zabíjet jiné lidi. Také to je důsledek "pravdy" v bibli.

2 0
možnosti
VN

Viktor N.

19. 1. 2012 9:54
Re: Žvásty

Tak Bible naplňuje minulost válkami? Hm, brilantní závěr! ;-D

0 0
možnosti
TP

assco

19. 1. 2012 7:37
Podle meho nazoru

Bibli je nezbytne predevsim vnimat ve dvou castec s vedomim historickych souvislosti. Stary zakon, jako vyber historickych textu popisujicich vznik naroda Izrael a vznik monoteistickeho nabozenstvi. A zmenu kterou prineslo narozeni Krista a s nim spojenou zasadni zmenu v chapani sveta a vzorcu chovani vcetne zmeny viry v Boha. Ta kniha byla psana ve formatu co bylo... a co bude (se rodi). Starozakonne uctivaji zide boha v hruze z jeho velikosti. Jsou trestani a potirani za neplneni svych "nabozenskych povinnosti" Ukazuje nam jaka byla tehdejsi spolecnost vcetne incestu, never, vrazd atd... Coz z naseho novozakonne hlediska muze byt sokujici. Starozakonny buh je proste Buh pozadujici a bez soucitu trestajici. Ta ohromujici zmena v Novem zakone je zmena v Boha soucitneho, milovaneho a odpoustejiciho. A ne tom vznikla nase moralka a krestanska novodoba civilizace. Strach a laska - to je dvemi slovy vyjadreni rozdilu Strary a Novy zakon. Pokud tomu chcete porozumnet zajimejte se predevsim o to jaka byla spolecnost pred prichodem Krista. Nemoc, napriklad, byla hambou nemocneho, protoze byla trestem bozim. Rovnost mezi lidmi neexistovala ani mezi muzem a zenou. Pokud si chcete predstavit spolecnost bez narozeni Jezise podivejtge se na islamsky svet, ale uvedomte si, ze i to co vidite je Jezisovym odkazem zmeneno. A nyni zpet k Vasemu studentovi. Nebylo by spolecnosti jak ji zname vcetne onech vyhod svobody slova a mysleni, nebyt Jezise Krista a jeho nasledovniku. To je prosty fakt..

0 0
možnosti

studánka

19. 1. 2012 7:46
Re: Podle meho nazoru

Bible nebyla psána v žádném formátu. Psána byla jednotlivá evangelia v bibli obsažená. Stejně tak byla ovšem psána i mnohá evangelia jiná, t.zv. apokryfy, které mnohdy říkají něco zcela jiného než bible. Apokryfy mají stejnou důležitost, jako evangelia v bibli obsažená, pouze se nehodí do krámu církvím, poněvadž je usvědčují ze lží..

1 0
možnosti