Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zákony: Ze Sněmovny do Senátu -Zákoník práce

Senát podle očekávání zamítl opoziční většinou vládní novelu zákoníku práce. Odstupné se podle ní má řídit počtem odpracovaných let, předloha omezuje také zaměstnávání na dobu určitou. Návrh se nyní vrátí do sněmovny, v níž má převahu koalice; horní komoru tak může přehlasovat.

Zákoník práce

Změny zákoníku mají vést k větší pružnosti pracovního trhu a mají motivovat firmy k vytváření dlouhodobých pracovních míst, uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle opozice ale novela oslabuje postavení zaměstnanců i odborů a naopak posiluje postavení zaměstnavatelů. Výši odstupného předloha mění tak, že člověk, který odpracuje v podniku méně než rok, při propuštění dostane jeden průměrný měsíční plat. Pokud bude ve firmě od jednoho do dvou let, náležet mu budou dva platy. Když odpracuje více než dva roky, bude jako dosud jeho odstupné ve výši tří průměrných výdělků. Předloha dále mimo jiné zvyšuje časový limit na dohodu o provedení práce z nynějších 150 hodin za rok na 300 hodin ročně. Novela zároveň nastavuje strop měsíčního příjmu na základě dohody o provedení práce na 10.000 korun. Z příjmů nad tuto částku se pak bude platit zdravotní a sociální pojištění. Práce na dobu určitou by podle novely neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat víc než třikrát po sobě. Zaměstnavateli dává novela možnost propustit zaměstnance, pokud ten zvláště hrubým způsobem poruší režim v pracovní neschopnosti.

Návrh na zvýšení dolní sazby daně DPH

Senát zamítl vládní návrh na zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty od příštího roku na 14 procent. Novelu nyní dostanou zpět poslanci. Pokud budou chtít Senát přehlasovat, budou potřebovat přinejmenším 101 hlasů. Peníze vybrané navíc chce vláda použít na rozjezd důchodové reformy. Zvýšení současné desetiprocentní daně zdraží například potraviny.  Pro zamítnutí hlasovali sociální demokraté, komunisté, nezařazení, ale i lidovci Jiří Čunek a Petr Pithart. Koaliční senátoři naopak chtěli návrh schválit, jejich hlasy ale nestačily.  Novela rovněž sjednocuje od roku 2013 obě sazby DPH na 17,5 procenta, základní sazba DPH je nyní dvacetiprocentní. Vládní předlohu dostanou zpět poslanci, kteří o ní budou muset hlasovat znovu, a to zřejmě již na své říjnové schůzi. Zatímco v Senátu má většinu opoziční ČSSD, která se zvýšením daně nesouhlasí, ve sněmovně má převahu vládní koalice. Levice, která má v Senátu většinu, ale návrh zkritizovala a prosadila zamítnutí. Předseda senátního hospodářského výboru Jan Hajda (ČSSD) kromě jiného odmítl argument, že dopad zvýšení daně nebude závažný. Naopak podle něj bude mít velký dopad na domácnosti i podniky, a to spolu s očekávaným růstem energií. Také to podle něj povede k přesunu nákupů v zahraničí nebo k nákupu levnějších potravin. Jak řekl, už nyní hodnotí obchodní řetězce Českou republiku jako "odpadní žumpu v Evropě". Navíc se domnívá, že současný výběr daní v tuzemsku není na dobré úrovni.

Občanský zákoník

Sněmovna už může dál projednávat návrh nového občanského zákoníku. Poslancům doporučil vládní předlohu schválit jejich ústavně-právní výbor, který v ní chce ale provést některé změny. Týkají se například definice zvířete, bydlení nebo rodinného práva. Návrh zákoníku nyní čeká v dolní komoře druhé čtení, kdy se přednášejí případné pozměňovací návrhy, a závěrečné schvalování.  Opozice má k předloze výhrady. Předkladatelé ale zdůrazňují, že kodex bude znamenat rozchod s komunistickým právem. V současnosti v Česku platí mnohokrát novelizovaný zákoník z roku 1964.

Zvířata

Zvíře nemělo být podle vládního návrhu věcí, podle výboru by však mělo být definováno jako živý tvor. Cestovní kanceláře nebudou muset podle doporučení výboru odškodňovat "ztrátu radosti" z dovolené, v předloze se objeví spojení "narušení dovolené". Podnájem bytu bude moci nájemce sjednat bez souhlasu majitele, ovšem s výjimkou případů, kdy v bytě vůbec nebydlí.

Děti

Výbor chce dát do kodexu také povinnost dítěte poslouchat své rodiče v době, kdy mají výchovné pravomoci. Později by měly mít děti povinnost o rodiče pečovat. V případě ústavní výchovy nebude stačit jedno soudní rozhodnutí až do zletilosti dítěte, soud bude muset rozhodovat každé tři roky.

Smlouvy k nemovitostem

Proti názoru ministra Jiřího Pospíšila (ODS) poslanci podpořili návrh, aby smlouvy k nemovitostem mohli sepisovat jen notáři a advokáti. Pospíšil zdůrazňoval, že se u těchto smluv neobjevuje právní nejistota, i když je sepisují realitní kanceláře nebo banky. Na návrh Stanislava Polčáka (TOP 09 a Starostové) se do zákona asi dostane ustanovení, podle kterého budou opuštěné nemovitosti připadat státu, a nikoli obci, jak zněla vládní předloha.

Občanský zákoník nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Opoziční KSČM neuspěla v jeho prvním sněmovním čtení s návrhem na zamítnutí kodexu ani s návrhem na jeho vrácení k přepracování.

Zákon o důchodovém spoření

Senátní sociální výbor podle očekávání odmítl hlasy opozice vládní zákon o důchodovém spoření, který má umožnit vznik druhého pilíře penzijního systému. ČSSD se ale ve výboru nepodařilo kvůli aktuálnímu nedostatku hlasů prosadit ani odmítnutí reformy penzijního připojištění, ani souvisejících novel. Větší sílu bude mít ale v pátek při schvalování důchodové reformy na schůzi Senátu.  Druhý pilíř má tvořit individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé převáděli část příspěvků státu, které nyní platí do prvního pilíře na průběžné financování penzí. Podle návrhu by z pojistného odváděného státu vyvedli tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého. Rozhodnutí bude nevratné. Výpadek peněz v prvním pilíři chce vláda zacelit zvýšením spodní sazby DPH. Právě to nejvíc vadí opozici, podle níž tak reformu zaplatí i stávající penzisté kvůli zvýšení cen potravin.

Zákon o doplňkovém spoření

Zákon o doplňkovém penzijním spoření má transformovat třetí pilíř důchodového systému, tedy stávající penzijní připojištění. Podle předlohy by svěřené příspěvky a majetek společností měly být odděleny tak, aby lidé o své úspory při případném bankrotu společnosti nepřišli. Penzijní společnosti budou muset spravovat svěřené peníze ve čtyřech fondech - povinném konzervativním fondu, fondu státních dluhopisů a ve vyváženém a dynamickém fondu. Lidé si budou moci fondy měnit podle toho, zda jim bude vyhovovat větší míra rizika s možností většího zisku, nebo menší riziko s větší jistotou.  Související novely mají mimo jiné obecně vyloučit možnost vyhovět dalším žádostem o dorovnávání takzvaných slovenských důchodů pro české občany, kteří v době společného státu pracovali na Slovensku. Vládní koalice má šanci reformu znovu prosadit ve sněmovně, kam se zákony pravděpodobně ze Senátu vrátí.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 13.10.2011 19:39 | karma článku: 15,65 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Irena Aghová

Kam všichni odešli?

Zrovna včera, když jsem otevřela okno do mezibloku jsem si najednou uvědomila, že je tu náhle prázdno a dřív jsem to tak nevnímala. – kam všichni odešli?

18.7.2021 v 9:37 | Karma: 20,92 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Euripides. Hippolitos.

Tragédie Hippolitos se hrála v Athénách za archonátu Epaminonda, čtvrtý rok Příběh Hippolyta je spojen se jménem Faidra. Byl několikrát zpracován: 1) jako Euripidova tragedie Hippolitos v roce 428 př. n.l.; 2) Senecova tragedie

17.7.2021 v 0:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 160x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Povídka. Cesta k šípkovému keři.

Šli jsme okolo potoka. Kolem se rozprostíraly louky a pole a už z dálky voněly lesy. Drželi jsme se za ruce a nepromluvili jsme spolu už od té chvíle, co jsme ve vsi zaparkovali na parkovišti auto . Psáno v ich formě

10.7.2021 v 19:18 | Karma: 17,04 | Přečteno: 159x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Amnézie. Povídka je psána v ich – formě

Jak člověk zapomíná na minulost, tak se mu najednou vrací a s ní i úvaha to, co mělo nebo nemělo být

5.7.2021 v 17:08 | Karma: 17,25 | Přečteno: 196x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Povídka: Osamělý muž

I. „Já za to nemůžu,“ řekla drobná starší paní, když byla dotázána policistou, který byl pověřen vyšetřit smrt pana Hanáka včetně vyloupení jeho bytu druhou noc po jeho odvozu z domu.

1.7.2021 v 16:37 | Karma: 21,33 | Přečteno: 597x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!