Záhada okurek: Trochu se to zamotává

Na trhu je spousta potravinových výrobků z dovozu, které mohou mít stejný problém, jako v současné době okurky, u nichž je podezření, že jsou původcem nebezpečné choroby. A takový problém nelze zhlehčovat. Španělsko se ohradilo proti nařčení, že může jít právě o jejich okurky a Německo ze svého podezření couvá. Už si není tak jisté. Jistě, mnoho lidí, kteří podléhají neustálé masáži proti obezitě ze všech stran, je stále napomínáno, aby jedli to či nejedli to a boj proti obezitě, který na trh vrhl už tolik všelijakých drahých výrobků a  přípravků, je také, z jara směřován i ve prospěch zeleniny, která na první pohled vypadá lákavě. Ale napadlo vás někdy, kdo tento vývoz a dovoz kontroluje a jak pečlivě? Na trh se dostane jen málo potravin z domácí produkce, které by pod přísnou kontrolou měly být. A zůstane  jen u okurek, které jsou nízkokalorické a jistě vítanou potravinou pro vegeteriány a lidí na redukční dietě?  Všem těm, kterým jsou všelijaké způsoby stravování, neustále reklamou i radami předhazovány se tak masíruje mozek, že zapomínají na obezřetnost a v jejich hlavě  zůstává prioritně informace jako mantra: zelenina a ovoce jsou zdravé?

Už dlouhou dobu sleduji ...

 

potravinové tanečky na trhu a hlavně, že se prodává podtržené ovoce a zelenina z velkoskladů. Nikdo z nás neví, jaké hygienické podmínky jsou dodržovány na trase, než dorazí do vašeho obchodu, který máte téměř u nosu. Ono to není tak jednoduché to dohlídat, protože potravinové normy jsou sjednocené a pokud vím, nezávazné. Takže, soutěží mezi sebou firmy, které výrobky na trh dodávají a aby nedošlo k nekalé soutěži, tak se příliš ani nehovoří o přednostních kvalitách a jakosti té které firmy při nabídce. Tedy, zjednodušeně řečeno, v regálech obchodů a mraznicích jsou výrobky z nejrůznějších koutů světa a od firem, jejichž značky známe jen podle názvů. Ale nikdo ani neví, zda jsou v obchodech skladovány správně, zda nejsou přemražené nebo naopak, protože supermarkety nejsou ničím jiným, než skladištěm zboží, dovezeného z velkoskladů, kam je dovezly odkudsi kamiony do stanoveného cíle, zpracovaného za určitých právních norem a technologií na nějakých místech. Mají potraviny tedy takové kvality, které potřebujeme k naší bezpečné výživě? Jsou dodržovány hygienické podmínky při jejich skladování a neokukuje je ještě před tím, než se k nám dostanou na stůl, všelijaká havěť, která se rozmnožuje v jarních měsících a samozřejmě, že hledá potraviny?  Ono to může mít zcela jednoduchý důvod - k okurkám a jiné zelenině se dostali třeba hlodavci, o kterých je známo, že jsou přenašeči velmi nebezpečných nemocí. Někdo nedodržel předpisy anebo prostě nezavřel vrata ... to se dá docela logicky domyslet.

Je to děsivá představa pro mnoho obchodníků, dovozců a vývozců, protože tato situace je vážnější, než se zprvu zdálo a mně opravdu velmi udivuje, že na něco tak citlivého, jako je dovoz a vývoz potravin ze státu do státu nikdo nedohlíží až do chvíle, než vybouchne nějaký průšvih, který stojí lidské životy. Určitě může někdo říci, že si lidé ovoce a zeleninu řádně neumývají a že spotřebitelé jsou ti, kteří nedodržují hygienické a bezpečnostní opatření po nákupu. A že nemají co důvěřovat kvalitě, ale chovat se tak a tak. A dokonce, možná, že může jít o formu teroristického útoku, což se dnes v tisku též objevilo. Ale já si myslím, že jde o selhání dodržování základních pravidel při nakládání s potravinami při dovozu a vývozu a skladování, protože zřejmě jsou jiné starosti, než se starat o něco tak "podřadného", jako je jídlo.

Zdá se, že to nahrává domácím trhům

Musí to stát lidské životy, aby se lidé začínali zamýšlet nad tím, že takové nakládání s potravinami, jaké v současné době provozuje trh EU (vývoz, dovoz, skladování), není bezpečné? A že při výskytu dalších problémů, na které je vidět a které vnímáme jako nebezpečné, se může takový trh pomalu zhroutit i za podmínek, že domácí trh domácí produkce, na který by byl opravdu dohled, živoří? Vždyť je to každou chvíli: dětská výživa, ovocné konzervy, vejce, kuřata ... a možná že ještě netušíme, co se vyvrbí dál.

Stejně jako v USA i v Evropě zřejmě se budou muset celé týmy odborníků zamýšlet nad výživou obyvatelstva a zabepečením dodávání výrobků na trh. Abychom nakonec neskončili u fazolí, hrachu a krup a jiných sušených luštěnin. Ono by nám to neškodilo trochu ty jídelníčky přehodnotit podle rozumu a ne podle toho, co se nabízí a propaguje. Myslím, že evropská populace nemá proč jásat nad výživovou politikou a je otázka času, kdy se začnou odborníci problémem zabývat i za cenu, že je budou firmy, produkující tolik výrobků, žalovat za porušování hospodářské soutěže. A lidé by se měli více zajímat o to, co kupují, než si začnou do vozíků v supermarketech skládat hory "zdravé" mražené a konzervované stravy z produkce nejrůznějších firem, o kterých  málokdo co ví...

Lákají vás kousky zeleniny z obrázků? Ne, není to čerstvá zelenina. Tyto kousky jsou z dílny mladého italského umělce. Nemohu jinak, než vám dát nahlédnout do jeho dílny. Pokochejte se krásou a jásejme, že někdo umí vykouzlit v tomto světě něco pěkného pro oko ...

http://www.keramikapentolino.cz/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=130&keyword=&manufacturer_id=0&Itemid=26&orderby=product_sku&limit=50&limitstart=30

Autor: Irena Aghová | úterý 31.5.2011 20:57 | karma článku: 10,09 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07