Z mého receptáře: Bylinkové koupele pro relaxaci a uvolnění

Téměř dva roky jsem sbírala recepty pro bylinné přípravky a v jedné staré knize jsem našla několik receptů pro bylinkové koupele, Vyzkoušela jsem si je a jsou velmi příjemné. A nádherně se po nich relaxuje.

Vůně lipového květu nám přinese uklidnění i navrácení zdraví do pocitů harmonie.

Jak si takovou příjemnou koupel připravíme?

Smísíme 50 g květů lípy, 30 g rozdrobeného oddenku puškvorce a po 20 g květ levandule a květ nebo nať vřesu. Zalijeme dvěma litry vroucí vody a ponecháme půl hodiny přikryté pod párou nebo zahříváme, ale nepřivádíme k varu. Nálev přecedíme a vlijeme do vany. Zbylé vyluhované bylinky dáme do plátěného sáčku, zavážeme a ponoříme do vany naplněné do 1/3 vodou o teplotě 4O st. C. V koupeli zůstaneme 20 minut.

Po opuštění vany se neutíráme, ale ovineme se osuškou, lehneme si na lůžko a teple se přikryjeme.

BOROVICE LESNÍ – POSILUJÍCÍ KOUPELE

Mladých výhonků z borovice lesní se užívá jich k posilujícím kou­pelím, hlavně při dně a revmatismu.

Koupel připraví­me takto:  Asi 1 kg mladých výhonků vaříme 1/2 hodiny ve 3 1 vody. Potom vlejeme do vany s vodou, připrave­nou ke koupeli. Téměř stejnou službu vykoná borové jehličí.

ROZEHŘÍVACÍ KOUPEL

Suroviny: 1/2 sklenice jedlé sody, 2 lžíce  hořčičných semen v prášku, 2 kapky mátového oleje, 2 kapky rozmarýnového oleje, 2 kapky eukalyptového oleje.

Množství: na dvě koupele.

Všechny složky promícháme ve skleněné míse, až se éterické oleje důkladně spojí s práškem. 1/4sklenice této směsi vsypeme do vany pod proud tekoucí vody. Koupeme se 15--20 minut. Po koupeli se opláchneme chladnou vodou a dosucha utřeme.

BŘÍZA BĚLOKORÁ – KOUPEL Z ČERSTVÉHO LISTÍ

Odvar z listu březového, hlavně čerstvého, se použí­vá jako přísada k osvěžujícím koupelím s jinými bylinkami.

DOBROMYSL OBECNÁ – OSVĚŽUJÍCÍ KOUPEL

Z dobromysle obecné lze připravit také příjemné a osvěžující koupele, přidá-li se do vany trochu její su­šené natě společně s jinými aromatickými rostlinami.

OSVĚŽUJÍCÍ KOUPEL Z OŘEŠÁKU KRÁLOVSKÉHO

Dvouminutový odvaru 100 g ořechového listu ve 2 1 vody, který potom vlijeme do vany, užíváme k přípravě osvěžujících koupelí.

ROZMARÝNA LÉKAŘSKÁ – I DO RELAXAČNÍ KOUPELE

Pro zevní použití se připravuje poněkud koncentrovanější výluh, jež se přidává např. do koupelí při revmatismu, ale i na špatně se hojící rány nebo "jen" jako relaxační koupel.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 13.12.2010 22:34 | karma článku: 4,33 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 11,10

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,61