Z mého receptáře: Bazalka

Bazalka krásně voní a je příjemná nejen do rajčatových polévek a omáček, ale můžeme ji snadno využívat i k léčení uvedených chorob.

Rozpraskané rty a prsní bradavky

BazalkaKosmetické užitíDobře se osvědčuje jako hojivý prostředek při rozpraskaných rtech a při léčení trhlinek na prsních bradavkách kojících matek. Příslušnýpřípravek si zhotovíme takto:prášku ze sušené natě bazalkové dobře rozmělněné 5 gčisté vazelíny nebo vepřového sádla 50g1. Mast na popraskané rtyDobře promísíme a nanášíme na bolestivá místa.Zánět nosohltanu, mandlí, dásníDobrým prostředkem je bazalka při mírných zánětech nosohltanu a mandlí. Také při zánětech dásní lzedosáhnout dobrých výsledků tímto přípravkem:sušené natě bazalkové 1 hrstvody 02. Zánět nosohltanu a mandlíVhodíme do studené vody, necháme zahřát do varu, ihned potom odstavíme a scedíme. Chladným odvarem potom kloktáme nebovyplachujeme ústa.3.Trávicí potížeDobrým prostředkem je bazalka při zácpě. Mírné, ale spolehlivé projímadlo získáme tímto způsobem:sušené bazalkové natě 1 špetkastolního vína bílého 1/8 1oleje ricinového 1 lžička3. Trávicí potížeSmísíme za studena, necháme přijít do varu, ihned scedíme a teplé na lačno vypijemDobře se osvědčuje jako hojivý prostředek při rozpraskaných rtech a při léčení trhlinek na prsních bradavkách kojících matek. Příslušný přípravek si zhotovíme takto:

  • prášku ze sušené natě bazalkové dobře rozmělněné 5 g
  • čisté vazelíny nebo vepřového sádla 50g

Dobře směs promísíme a nanášíme na bolestivá místa.

Zánět nosohltanu, mandlí, dásní

Dobrým prostředkem je bazalka při mírných zánětech nosohltanu a mandlí. Také při zánětech dásní lze

dosáhnout dobrých výsledků tímto přípravkem:

  • sušené natě bazalkové 1 hrst
  • vody  1/2 l

Vhodíme do studené vody, necháme zahřát do varu, ihned potom odstavíme a scedíme. Chladným odvarem potom kloktáme nebo vyplachujeme ústa.

Trávicí potíže

Dobrým prostředkem je bazalka při zácpě. Mírné, ale spolehlivé projímadlo získáme tímto způsobem:

 

  • sušené bazalkové natě 1 špetka
  • stolního vína bílého 1/8 1
  • oleje ricinového 1 lžička

 

Smísíme za studena, necháme přijít do varu, ihned scedíme a teplé na lačno vypijeme

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 20.12.2010 8:28 | karma článku: 14,66 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07