Vůči právům musí stát také povinnosti - 1.

(1) Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno.(2) Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života.(3) Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě. Tak zní článek 10 Listiny základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku.

Listina základních práv a svobod v našem ústavním pořádku

Ústavní zákony jsou nadřazeny nad dalšími zákony a ty zahrnují a aplikují jejich ustanovení. Práva, která jsou v Listině uvedena jsou vymahatelná nezávislým soudnictvím a jinými orgány, k tomu kompetentními ze zákona. Komplikuje Listina náš život a nebo nám pomáhá k vymáhání nebo dodržování lidských práv? Odpovím si sama. Komplikuje. Pokud nejsou povinnosti vůči právům jasně stanoveny v zákonech. A pokud jsou stanoveny nejasně nebo neadekvátně k porušení práv, pak se občan, který se domáhá uznání svého práva a odškodnění za jeho porušení, sotva uspěje u nezávislého soudu. Abychom získali jistotu, že uspějeme v žalobě, musíme si najít judikáty, které se naším problémem zabývají a jak soud rozhoduje.

Oproti ustanovení článku 10 Listiny naše společnost neobyčejně zhrubla

Také bych si ráda přečetla bulvár, kdyby nebyl čím dál vulgárnější a čím dál více nezasahoval do soukromí lidí veřejně známých. Řekněte sami, koho si vlastně dnes chcete vážit, když vaše snaha o nalezení úcty je mařena nestoudným vláčením osobností v bulvárním tisku. A dokonce i jejich soukromý život, do kterého nikomu nic není. A jde i osoby, které se již nemohou bránit, protože pod oznámením, že zemřeli, jsou i informace o jejich soukromým sklonech a mileneckých pikantnostech. Naposledy to bylo v souvislosti s úmrtím pana Dlouhého, českého herce. Nám stačí, že nás opouštějí lidé, kteří dali svůj život do služeb umění a jsou nenahraditelní pro své jedinečné umění. Proč odhalovat zákulisí života slavných lidí, kteří tvořili svým uměním naši kulturu? Je třeba vědět o K.H. Máchovi, že byl sexuální maniak? Mácha se nemůže bránit a bůh ví, zda má nějaké potomstvo. V očích lidí však může jeho význam poklesnout  a nakonec si nebudeme schopni vážit asi sami sebe, protože naší kulturou procházejí, podle takových "objevů" samí opilci, narkomani, sexuální maniaci a jiní lidé se špatnou pověstí. A to už nemluvím o napadání politiků, jejich zesměšňování a urážení. Možná, že si ani neuvědomujeme, jak takové ataky vůči osobnostem rozkolísávají náš život. Jak rozněcují závist a možnost ji co nejhorším projevem ukládat v myslích lidí, kteří mají různé problémy.

Bulvár ovlivňuje naše mínění o čelných představitelích

Urážky, pomluvy a záměrně zkreslené informace, sugestivně podané, ovlivňují naše mínění víc, než pozdější dementi nebo omluvy a soudy, pokud tato osoba podá žalobu a je úspěšná. V naší společnosti panuje nálepkování. Jak někdo dostane špatnou nálepku, ani soud a vítězství ji nesejme v očích lidí. Copak máme čas nad tím přemýšlet? Vždyť my ty lidi ani neznáme. Ale jsou terči našich vnitřních nejistot, obav a strachu z nedostatku. Oni mají a my nemáme. A tak do  do nich. Jim to neuškodí a nám pomůže. Protože až se zase zaskví jejich talent, odvaha a schopnosti před našima očima, rádi se na ně podíváme. "Podívej táto, to je ta, co žije se dvěma chlapy," řekne například manželka u televize a dívá se na umělkyni ne proto, že by dokázala odhadnout její talent, ale protože se s ní vláčí špatná pověst z bulváru.

Velice potřebujeme si někoho vážit, velice potřebujeme vzory a velice potřebujeme naslouchat lidem, kteří o nás rozhodují. O našem vkusu, o uměleckém zážitku a o našich životech. Pomluvy, posměch a jejich okřikování je však silnější, než jejich hlasy, které by měly k nám promlouvat. A to nám velmi škodí, protože vlastně se soustřeďujeme úplně na něco jiného, na jejich drahé kravaty, na líčení, na tvar postavy nebo majetek. Místo na to, co nám svým talentem, schopností a vážností předávají. Nechť oni, kteří jsou stále na paškále, se zdrží všech informací o sobě, které jim škodí v očích široké veřejnosti. Myslím, že bulvár není tím nejlepším místem pro důkaz, že u nás existuje svoboda projevu. Nemusíme napodobovat například německý bulvár.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pátek 17.9.2010 8:47 | karma článku: 17,66 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07