Trpíte stavy úzkosti? Pozor na nevyváženou stravu.

Panuje všeobecné přesvědčení, že deprese jsou způsobené psychickou poruchou. Ale také se ví, že některé potraviny pomáhají zdolávat depresi. Ale výzkumy ukázaly, že existují i potraviny, které k depresi přispívají, pokud se požívají v přemrštěné míře. A důvod?

Tím je skutečnost, že určité potraviny mají nízký obsah cholesterolu, cukrů a tuků a zároveň vysoký obsah bílkovin. Tato kombinace vede k nízké produkci serotoninu a naopak, cítíte depresi. Následující seznam potravin, které se požívají v přemíře, způsobují nerovnováhu v mozku a proto je nutné je konzumovat v rovnováze s jinými potravinami. Možná, že následují text nám odpoví na otázku, proč některé diety, které jsou ochuzené o důležité látky vedou k depresi a lidé z nich mohou paradoxně tloustnout. Protože jedním ze znaků depresivních stavů je i přibírání na váze.  Někteří zase nebezpečně hubnou.

Potraviny, které způsobují deprese

Potraviny, které mají nízký  serotonin

Jablka, ořechy (para ořechy, arašídy, vlašské ořechy, atd.) avokádo, konzervovaný hrášek, koňské maso, vejce, mléko a losos. Výzkum ukázal, že nižší hladina serotoninu vytváří chemickou nerovnováhu v mozku, a proto vedou ke stavu deprese, pokud se konzumují ve velké míře, bez kombinace s jinými potravinami.  

Potraviny se sníženými sacharidy

Nedostatek sacharidů je jeden z důvodů, proč lidé trpí depresí, když jedí mnoho potravin s nízkými uhlovodany. Sacharidy mají tu hlavní funkci, že napomáhají při výrobě serotoninu. mozku pomáhat při výrobě serotoninu. Nízká produkce serotoninu spouští deprese. K těmto potravinám patří například  maliny, brusinky, houby, lilek, a tomatillos.

Potraviny s nízkým obsahem tryptofanu

Tryptofan je esenciální aminokyselina, kterou využívá mozek společně s vitamínem B6, niacinem a magneziem pro tvorbu serotoninu, jednoho z neurotransmiterů. Serotonin vniká dekarboxylací tryptofanu. Zabezpečuje tedy přenos informací pro spánek mezi mozkem a zbytkem těla. Dostáváme se zde tedy k hlavnímu účinku suplementů s tryptofanem a to je podpora spánku. Spánek je v životě člověka nejdůležitější regenerační proces. Z tryptofanu vznikající serotonin navozuje spánek intenzivním pocitem únavy a snížením chuti k jídlu. Stejně jako sacharidy, tryptofan je také nezbytný pro tvorbu serotoninu, jejíž nedostatek způsobuje deprese. K těmto potravinám patří  libové maso, ryby a krůtí , které obsahují nedostatek tryptofanu.

Stimulanty

Stimulanty by vám měli dodat okamžitý přísun energie, ale pozor, mohou se kdykoliv stát příčinou stavu deprese. Vysoký příjem kofeinu vyvolává úzkost, deprese a nespavost.

Zpracované potraviny

Zpracované potraviny je nutno omezovat, pokud lidé trpí takovými stavy, jako je úzkost, nespavost. Tyto potraviny mohou způsobit depresi. Jde o potraviny, které obsahují mnoho sodíku, tedy všechny druhy rychlého občerstvení, konzervované potraviny, dehydratované potraviny. Také není vhodné bílé pečivo, těstoviny a bílá rýže

Ostatní potraviny, které způsobují deprese

Mandle, hovězí maso, pečivo, sýr čedar, kuřecí prsa, kokos, corn flakes, husa, jehněčí, polníček, čočka, humr, makrela, mandarinky, ústřice, tvaroh, čerstvý sýr, ovesné vločky , žitný chléb, pšeničný chléb, sojové boby, slunečnicová semena, kukuřice, tuňák, bílé fazole, jogurt. To jsou potraviny, které pokud se nekombinují ve vhodné míře s jinými, mohou způsobovat úzkostné stavy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | pátek 17.12.2010 0:48 | karma článku: 10,93 | přečteno: 1687x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07