Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KD

katdub

8. 10. 2012 10:29
Koncepce

Máte pravdu. Bohužel postrádám v tomto státě již dlouhou dobu rozumnou koncepci úplně všeho, především směřování tohoto státu celkově. Kdyby tady taková koncepce byla, tak by bylo hned jasné, že zvyšováním daní a tlaku na podnikatele dosáhneme pouze úbytku kupní síly a především pracovních míst. Někdy mi připadá, že se v tomto státě podniká spíše státu navzdory. Když nebudou firmy, nebudou ani pracovní místa, což nám sice připadá logické, ale vedení tohoto státu asi ne. Někdy mám dojem, že se škrtá především v těch oblastech, jejichž dušení rozhodně nepřispívá budoucnosti - školství, zdravotnictví, sociální oblast atd. Jenže lidé pracující v těchto sférách asi nejsou

schopni lobbovat tak schopně, jako v těch oblastech, jejichž rozvoj budoucnosti spíše škodí - např. hazard.

0 0
možnosti
AN

TondaN

7. 10. 2012 22:21
opět mi

nezbývá,než souhlasit.:-)

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

7. 10. 2012 21:18
reseni vidim v tom, ze se vsichi Cesi

(i Moravaci) prestehuji do Prahy. Tam je prace dost.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

8. 10. 2012 1:06
Re: reseni vidim v tom, ze se vsichi Cesi

Mně by se nechtělo stěhovat do Prahy. I když tam musím dojíždět dost často. :-)

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

7. 10. 2012 16:17
Hezká, poctivě napsaná úvaha

Vaše přemýšlivé články čtu vždy rád R^

Podobné problémy mají dlouhý vývoj v postupně narůstající ambici státu (předtím vladařů) ovládat všechny sektory společnosti a brát si na bedra drtivou většinu finančních toků spojených s jejich fungováním. Příkladem by mohl být namátkou třeba císař Josef II. To, co on vnímal jako pokrok v organizaci společnosti (v podstatě se jednalo o centralizaci), je možná z dlouhodobějšího pohledu vážná chyba. Ale vím, že v této chvíli značně zjednodušuji.

Západní společnost dospívá k bodu zlomu, kdy bude muset uznat, že stát neufinancuje všechno. Zřejmě bude nezbytné dospět k mnohem výraznější diverzifikaci a aspoň částečně se na nějaké nové úrovni vrátit k starým, funkčním a přirozeným modelům.

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

7. 10. 2012 16:43
Re: Hezká, poctivě napsaná úvaha

Děkuji. Co se týče toho problému, řeknu něco hodně nepopulárního, ale snad pochopitelného. Je potřeba, v takové situaci nějak lidem vysvětlit, že domácnost a rodina je jako malá firma a její financování vyžaduje podobnou strategii, aby překonali období nižších příjmů apod. Z pohledu státu - ten má také omezené prostředky na své fungování a občas se chová jako jeho občané - nehospodárně, rozhazovačně a velkopansky. Já si myslím, že takové Česko s ideálně položeným územím a ideálním počtem obyvatel by nemuselo mít takové problémy jaké má, kdyby bylo víc soběstačné, kdyby lidé správně chápali, co je to přiměřenost. Lidé potřebují mít pro vlastní strategie výhled na 10 let dopředu, aby věděli, zda si mohou pořídit dům, zda jsou schopni uživit rodinu, když jeden z nich bude vychovávat doma děti, nebo se také starat o své staré rodiče, zda si mohou vzít hypotéku či půjčku na opravu domu nebo bytu apod. pokr.

0 0
možnosti
JK

korado

7. 10. 2012 11:59
xxxxx

Pro  vysokoškoláky není práce z důvodu, že jejich přehoušle. Jedná se zejména o ty co studují politiku, cestovní ruch a podobně. Takových  vysokoškoláků je plno, ale kolik stát potřebuje politologů a dalších podivných studijních oborů. Stát potřebuje vysokoškoláky, kteří jsou zaměřeny na techniku a těch je jak šafránu. Stejně tak stát potřebuje učně a ti nejsou. Nikdo se učit nechce. Já ze své profese se setkávám s lidmi, kterým je 27 let a dva roky  byli v učňáku a pak to nechali a od té doby jsou na podpoře stejně jako jejich táta. Zná firmy, které nemohou sehnat na manuální práce d obře placené lidi. Ti než makat, tak si seženou od lékaře potvrzení, že uvedenou práci nemohou vykonávat. Mám kamaráda, který není vyučen, pracuje v lese dělá prořezávky práce je spousta a ani on nemůže sehnat k sobě další lidi, kteří se ochotně dělat v lese.

3 0
možnosti
MD

+R/-W

7. 10. 2012 8:28
tak treba z Ceska se Evropa pracovne odstehovala do Asie,

a kdyz ne az tam, tak i na Balkan, co mohl, tomu pomohl ve sve dobe i VH a jeho prizvukovaci svym castecne

naivnim a prevazne umyslnym nadsenim o ruseni mnohe strojni vyroby, a korunu tomu daly staty EU podporou svych nekterych odvetvi a vytvorenim nekonkurencniho prostredi, nejen tady vse zacina a konci,

dal to rozebirat nema smysl, stat v par dulezitych oblastech prestal fungovat, neni zajem.

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

7. 10. 2012 11:54
Re: tak treba z Ceska se Evropa pracovne odstehovala do Asie,

Ekonomika je dnes globáně mobilní... pokud jste zároveň globálně mobilní pracovní síla... tak jste celkem v klidu... ale holt to prostě znamená že na území nějakého státu se nezdržíte tak dlouho aby mělo smysl se účastnit jeho dlouhodobých systémů.

Pokud bude někdo dělat rok v americe, dva roky v Austrálii, 3 v Hong kongu... tak už defacto nemá smysl aby se vracel do Evropy na důchod... v žádném státě na něj nebude mít napracováno, a jinde ho nedostane.

Stát pro takové lidi zcela ztratil smysl v jakékoli formě. (Ať český a nebo i Unie... aby to měl pro takové globální lidi smysl musel by být celoplanetární s jednou vládou)

1 0
možnosti
PZTM

pátý ze tří mušketýrů

7. 10. 2012 0:44
Debat na téma,

proč se prodlužuje věk pro odchod do důchodu, když pro tyto lidi není práce, tady bylo mraky. Nakonec z nich jasně vyplynulo jediné možné vysvětlení. CÍLEM NENÍ ABY TITO LIDÉ PRACOVALI, ALE ABY NEPOBÍRALI DŮCHOD. Jak budou tito lidé bez prostředků žít tuto asociální vládu absolutně nezajímá.

3 0
možnosti
IA

Maura Irena

7. 10. 2012 7:47
Re: Debat na téma,

Myslím, že nejde jen o tuto vládu, ale o celé nastavení podmínek z EU. Já bych se nyní chtěla zaměřit na kvalifikační podmínky zákona o veřejných zakázkách. Každý, kdo se uchází o veřejnou zakázku musí prokázat kvalifikaci, přiložit všelijaké papíry o vzdělání, kvalifikaci a certifikaci a jakosti atd. Na to mnoho lidí nedosáhne, protože je to drahé a pokud není specializovaný, aby dělal nějaké zvláštní činnosti, tak je to zbytečný výdaj finanční prostředků, protože to v jiných případech vůbec nepotřebuje. Zvýšit reálnou kvalifikaci se dá i zkušeností v oboru, v referencích a dobré pověsti. Také bych při nabídkách práce snížila požadavky na uchazeče, kteří nemohli vzhledem ke svému věku, na ně dosáhnout a pro práci, která je jim nabízena, je ani nepotřebují, například přehnané jazykové znalosti, odpracované roky v oboru apod. Mnoho věcí, které člověk ve škole vystuduje, v praxi neuplatní, pokud vstoupí do zaměstnání, které od něho takové znalosti nebude vyžadovat.

0 0
možnosti
JV

Žadatel

7. 10. 2012 0:22
S tím souvisí:

Od roku 2020 vznikne nárok na starobní důchod po odpracování 35 let. V oblastech s vysokou nezaměstnaností podmínku odpracování 35 let mnoho lidí vůbec nesplní, takže jim ani  nevznikne nárok na starobní důchod.:-/

2 0
možnosti
IA

Maura Irena

7. 10. 2012 7:38
Re: S tím souvisí:

Když se podíváte na pracovní nabídky, tak každý chce pomalu zaměstnávat vysokoškoláky a středoškoláky, kteří jsou mnohdy pružnější a vhodnější nikdo moc nepožaduje. Tím se dostávají lidé středoškolsky vzdělaní do svízelné situace a také je jich, jak jsme dozvěděli z tisku, hodně mezi bezdomovci. Podle mého názoru se musí změnit celková koncepce práce. Lidem vysokoškolsky vzdělaným by měla být nabízena místa vzhledem k jejich kvalifikaci a tak i středoškolákům. Stejně tak, jak lidem vyučeným, kteří mají kvalifikaci na určitý druh práce. Podmínky pro výkon prací a služeb, jak jsou nastavěny v živnostenském zákoně, například, by se měly přehodnotit a skutečně prozkoumat, aby se lidé mohli lépe uplatnit. Myslím si, že je chyba v nastavení podmínek, které nejsou promyšlené vzhledem ke skutečným potřebám výkonu práce.

1 0
možnosti
L

lesicatko

7. 10. 2012 0:03
K Šiklovej neviem čo hlasala

Ale k tomu prepadavaniu celých skupín ľudí na pracovnom trhu do socialnej siete resp do "sociek" čosi písal Jan Keller v Súmraku socialneho štatu resp v Troch socialnych svetoch. A nie je to príliš radostné...

3 0
možnosti
IA

Maura Irena

7. 10. 2012 7:31
Re: K Šiklovej neviem čo hlasala

Protože si to všichni moc zjednodušují a psát o tom knihy nestačí. Celá ta koncepce zvyšování odchodu do důchodu je vlastně očekáváním, že lidé prostě zemřou ještě dřív, než jim vznikne nárok na důchod a nebo ho budou pobírat krátce. Mně se všechno jeví, že je to od zdi ke zdi a přeci řešení musí být. K čemu potom jsou lidé, kteří mají plno řečí o tom, jaká je situace a nenavrhnou řešení? Pravda je tak, že krize v zaměstnanosti straších lidí byla způsobena politikou směřující k omlazování firem a státních úřadů. Uvnitř toho rozhodování je však mnohdy i to, že starší zaměstnanci, vzhledem ke své kvalifikaci a zkušenosti by mohli brát vyšší plat, než jaký by se dal absolventovi, kromě toho i známý strach zaměstnávat fundované lidi. Já bych začala od této skutečnosti. Ta se mi jeví jako jádro pudla.

0 0
možnosti