Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

NewDorianGray

19. 10. 2011 21:03
Ono je to opravdu nepříjemné.

Samozřejměže obecně je institut zmírnění tvrdosti zákona, v případě prezidentské milosti posunutý do extrému, správný. Na druhé straně, představa, že lze předjímat vlastní beztrestnost například konexemi v kanceláři prezidenta, je nepřijatelná. Nechci zaujímat ke konkrétní kauze žádné stanovisko. Na to se necítím. Nevím, jak funguje v případě prezidenta Václava Klause institut výběru vhodných kandidátů na milost a mé výroky by byly "hloupými řečmi". Asi bych ale do budoucna přivítal diskusi o kontrasignování udělení milostí. Ne teď, diskuse vyvolaná touto kauzou, možná nepodloženou, by byla nedůstojná úřadu.

0 0
možnosti

duhacenzor5

19. 10. 2011 18:45
Zkraceno:

pro obcany, co byli odsouzeni nasimi zkorumpovanymi soudy nevinne je milost jedina cesta k naprave, proto ty zvasty proti.

1 0
možnosti

Barry Goldwater

19. 10. 2011 18:13
Základním přepokladem

pro to, aby milost prezidenta měla nějaké rozumné oprávnění, je osobní slušnost prezidenta. Pokud ta není, milost bude  vždy vyvolávat podezření, zvláště když omilostnění budou mít vazby na organizovaný zločin. 

A nezapomeňme, kdo pana prezidenta volil poslanci a senátoři ODS (Topolánek: ODS ovládají krajští kmotři) za pomoci rošády KSČM.

0 0
možnosti

Maura Irena

20. 10. 2011 6:45
Re: Základním přepokladem

Institut je spojen s úřadem prezidenta republiky, nikoliv s osobou prezidenta. Poslanecký mandát je výkon činnosti poslance. Nevztahujte to k osobě. Je to výkon daný Ústavou.

0 0
možnosti

petrph

19. 10. 2011 15:56
napsala jste to skoro správně

Ano "možnost udělení prezidentské milosti je jedinečnou příležitostí  pro

lidi zjednat ne výjimku, ne protekci, ..pokud došlo k nespravedlivému procesu,

nebo se ukáže, že občan by mohl být souzen neprávem,.."..ale pozor,nikoliv na základě komplexu úvah.Nezapomeňme, že tomuto komplexu úvah se již věnovaly po dlouhé měsíce soudy několika stupňů,že rovněž již  vzaly při vyhlašování rozsudku  v úvahu všechny podané námitky, polehčující okolnosti,zdravotní i rodinné poměry,nezletilé děti, .Toto všechno ve stejném měřítku ani pan prezident ani jeho tým znovu komplexně prozkoumat nemůže a ani to nedělá.Komicky vyznívá tento případ paní  Kadlecové,kdy prezident udělil milost pro .psychické potíže,aniž si jeho tým vyžádal zprávu  jejího ošetřujícího lékaře,dočetli by se v ní, že milost už je koupená.

Takže milost ano,ale nikoliv komplexní úvahy,naopak jasný a snadno pojmenovatelný důvod.Nespravedlnost že se skály červenají,lítost že cynikové pláčou,princip který uzná i sama oběť omilostněného

0 0
možnosti

Maura Irena

19. 10. 2011 16:06
Re: napsala jste to skoro správně

Než pan prezident podepíše milost lidé k tomu určení prošetřují všechny dokumenty a pak teprve zváží, podle případu, zda ji udělit či ne. Nedělá se to od pasu a tomu, kdo se takové práci věnuje, nezávidím. Celému procesu rozhodování o udělení milosti samozřejmě předchází žádost. Tam je samozřejmě zdůvodnění, proč se žádost podává. Záleží na obsahu žádosti . někdo si stěžuje, že byl proces nespravedlivý a že byl odsouzen neprávem, pak samozřejmě, že se musí tvrzení prověřit. Je hodně druhů takových žádostí, ne jen ty, které jsem přímo vyjmenovala v článku.

0 0
možnosti

emeritni samec

19. 10. 2011 15:30
Hodnotné leč o ničem.

Nevím o tom že by někdo vážně zpochybňoval institut milosti prezidenta.Týdeník Respekt jen zveřejnil prohlášení jedné bývalé policistky která dostala milost.Pan prezident pakliže je lživé mohl svoje rozhodnutí zdůvodnit a uvést věci na pravou míru.Místo toho označil novináře za zločince a podezření se vyvrátit nepokusil.Je jassné že nikdo nemůže jeho rozhodnutí zvrátit ale může si o něm udělat svůj názor.To je nám snad ještě (zatím)dovoleno.I když pan prezident pero neukradl tak názoru celého světa se zbavit nelze.

0 0
možnosti

Maura Irena

19. 10. 2011 15:55
Re: Hodnotné leč o ničem.

Řekla jsem zcela jasně svůj názor. Nemusíte s ním souhlasit.V

0 0
možnosti

falm

19. 10. 2011 15:29
Je videt, ze jste politicky hodne naivni...

To i ten Dalajlama se svoji vseobjimajici buddhistickou laskou je "proziravejsi" nez Vy.

Chapu Vasi bezmeznou duveru a hlubokou lasku k cloveku, jehoz jedinym kreditem je bezmezna laska k sobe samemu, k penezum a k moci. Pokud bych mel ale brat na nej moralni kriteria, tak nevim nevim... Pokud tento pan ovsem zapada do Vasich moralnich kriterii, inu... zlodeje per prezident USA zkratka neprijima. Mozna byste to mohla vzit jako titul pro Vas dalsi laskyplny roman.

0 0
možnosti

Maura Irena

19. 10. 2011 15:56
Re: Je videt, ze jste politicky hodne naivni...

Ke to jen hloupý útok vůči ,é sobě, jinak jste na nic věcnějšího nezmohl. Lituji. Rv

0 0
možnosti

techtle

19. 10. 2011 15:25
Nesouhlasím s Vámi

Paní Mauro Ireno, někdo vyslovil podezření, že v mechanismu udělování prezidentské milosti došlo ke korupčnímu jednání a Vy toto vyslovení podezření považujete za "pro naši společnost fatální a nesmírně škodlivé"... Já osobně považuji za mnnohem škodlivější, když hlava státu, po vyslovení podobného podezření začne útočit na zločinný tisk, který informaci zveřejnil, místo aby  nechal(a) tiše a pokorně pracovat policii, státní zastupitelství.

0 0
možnosti

Jen se divím

19. 10. 2011 15:38
Re: Nesouhlasím s Vámi

Já s autorkou souhlasím. Ano, lidi kolem prezidenta můžou být namočeni do korupce nebo spíš může tu být pokus je uplácet. Stejně jako se někdo může pokusit uplácet úředníka, lidi v obci na zastupitelstvu, starostu, člena vlády, soudce, policistu atd. Prezidenta asi sotva, protože za prvé, k prezidentovi se běžný člověk nedostane. Pokud někdo získá u prezidenta audienci, ta má svá pravidla a prostor pro nabízení úplatku tu nevidím. Prezidenta vzhledem k jeho příjmům a majetku by taky nezajímal úplatek, který běžní lidé jsou schopni poskytnout.

Je divné, že někdo dostane milost a pak začne mluvit o tom, jak uplácel lidi z okolí pana prezidenta. Nakolik je důvěryhodný člověk, který by bez prezidentské milosti jinak seděl? Policistka, která sama brala úplatky a za toto byla pravomocně odsouzena. Údajný řádově milionový úplatek pro lidi z okolí prezidenta i prezidenta samého - tak většina lidí by si asi rok odseděla a pak byla propuštěna na podmínku. Slušně se chovat je daleko levnější než

0 0
možnosti

Ottis300

19. 10. 2011 14:06
Přínosné,

rád si Vás na blogu přečtu.R^

1 0
možnosti

Maura Irena

19. 10. 2011 14:10
Re: Přínosné,

Je mi ctí V

0 0
možnosti

vaťák

19. 10. 2011 13:58
Zdravím

a posílám karmu. R^

0 0
možnosti

Maura Irena

19. 10. 2011 14:00
Re: Zdravím

V

0 0
možnosti

Jarcho

19. 10. 2011 13:49
Souhlasím s Vámi.

Určitě by stálo za to popsat i to, jak to bylo s milostmi podle ústavy 1920, 1948 a 1960, případně i jak to měl s právem udělovat milost František Josef I.

0 0
možnosti

Maura Irena

19. 10. 2011 13:57
Re: Souhlasím s Vámi.

No, to je na diplomku ;-D

0 0
možnosti