Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HK

Huckleberry

14. 9. 2011 14:55
Samostatná působnost obcí je pouze asi tato:

Milá autorko, obecní úřady ve valné většině činnosti vykonávají pouze přenesený výkon státní správy. Obce a jejich zastupitelstva nemohou nijak korigovat, kdo se do obce nastěhuje atd. Skutečně vlastní působnost, kromě správy vlastního majetku, tedy "samostatnou působnost" mají (pokud je zákon necitován, tak se jedná o "obecní zřízení")

* oblast veřejného pořádku (§ 10 (a) zák. č. 128/2000 Sb.), * pořádání sportovních a kulturních podniků (§ 10 (b)) * zajištění čistoty obce (§ 10(c)), * ochranu životního prostředí (§ 10(c)), * veřejná zeleň (§ 10(c)), * užívání zařízení obce pro veřejnost (§ 10(c)), * komunitní kompostování (§10a zák. č. 185/2001 Sb.), * zpracování komunálních odpadů vč. stavebních (§ 17), * stanovení místních poplatků, ze psů, rekr. pobyt, vstupného, ubytovací kapacity, výh. automatů, .... (§ 14 zák. č. 565/1990 Sb.)

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

14. 9. 2011 15:17
Re: Samostatná působnost obcí je pouze asi tato:

To je dobře, že jste to tak podrobně vysvětlil, a já vám řeknu, co mi vrtá hlavou. EU vytvořila sice legislativu o nediskriminaci z důvodu etnického původu a ještě z jiných dalších a dalších důvodů, stát vytvořil na základě toho zákon a přenesl odpovědnost na obce. A basta. Proto se tou problematikou zabývám, protože mi tam pořád logicky chybí něco, čím by obec mohla zabránit diskriminaci eventuelně jak diskriminaci odstraňovat, když tomu tak budeme říkat, i když je hodně diskutabilní, co se pod pojem  diskriminace všechno vejde a co tam nepatří.  Takže asi se shodujeme na tom, že obce nemají jaksi možnosti samy situaci řešit v rámci nastalého problému. Dosud nikdo nepředpokládal, že taková situace může nastat, avšak nyní nastala a jistě jen tak nemizí, proto si myslím, že ve smyslu postavení samosprávy a státní správy by se mělo mnohé změnit v dosavadních pravomocích obcí. Ale o tom by měla být hlavně diskuse na této úrovni. To si myslím já.

0 0
možnosti
GG

gomesak

14. 9. 2011 14:53
bláboly

další z řady blábolů, nicneříkajících žvástů co generuje redakce,proč nenazývají cikány, v anglii se pokud vím stále používá slovo gypsies a ne roms,proč nás tu unavuje obecnými frázemi,,když se to etnikum nekontrolovaě množí za naše peníze(fibonnaciho řada),kam to povede za 10,15 let,zabývá se tím někdo? Multi a začleňování skončilo, prosím jednejte!!!!

0 0
možnosti
P

pěnice

14. 9. 2011 13:06
Obec nemá dostatek peněz,

ale daly by se najít, třeba právě ty, které už dvacet let proudí aktivistům, kde ale nejsou výsledky,jen si dotyční nakupují drahá auta a stavídomy.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

14. 9. 2011 15:23
Re: Obec nemá dostatek peněz,

Jak je vidět, tak opravdu nejsou. Asi je nutno přijmout současný stav jako novou skutečnost a řešit to politicky, komunálně atd.

0 0
možnosti
RK

semelik

14. 9. 2011 12:51
Děvčico nešťastná - jak asi může obec (samospráva) řešit

zvýšenou kriminalitu vybraného etnika, případně jeho nedovzdělanost nebo záměrnou nezaměstnanost (neboť sociální dávky jim postačují)?

MOC prosím o konkrétní návrhy v souladu s aktuálně platnou legislativou.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

14. 9. 2011 14:06
Re: Děvčico nešťastná - jak asi může obec (samospráva) řešit

Kdybch to napsala dvěma větami, tak bych vás jen naštvala, zkusím o tom brzy, na co se ptáte, napsat pár postřehů. Bude top mít stejný název, ale označení č. II. Ráda bych si o tom s vámi podiskuovala v klidu. A třeba i s jinými lidmi, kteří mají zájem. Díky, už dlouho mi nikdo neřekl děvčico ..je to hezké V:-)

0 0
možnosti
MT

jozko skocdopole

14. 9. 2011 11:52
Vazena pani,

to "podívani se na usnesení zastupitelstva" problemy nevyresi . . .

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

14. 9. 2011 15:55
Re: Vazena pani,

Já jsem si přečetla několik usnesení a mohu jen říci, že obce naprosto přesně plní všechny úkoly, které mají v pravomoci. Tam jim nelze co vytýkat. Takže rozhodně na jejich straně asi chyba nebude. Bude problém v systému.

0 0
možnosti

Danny boy

14. 9. 2011 8:13
Vidím takhle

Ze dne na den přestaly být zakazovány diskuze pod články o kriminalitě Romů. Dokonce i  TV začalo přiznávat příslušnost k etniku, což doteď bylo rasistické. V současné době schvaluje vláda nové zákony, které existenčně postihnou velkou část obyvatel. Nikdo neprotestuje! Protože pozornost plebsu je odvrácena jinam a to na problémy trvající již 20 let a plebs se nechá vypovídat v diskuzích. Nebezpečí eskalace až k výbuchům násilí tady sice je, ale stát má dostatek moci a k tomu potřebných složek aby situaci násilím zklidnil (jak pravil náš pan prezident).

0 0
možnosti
B

bull004@seznam.cz

14. 9. 2011 10:32
Re: Vidím takhle

No nevím. Problémy s cikány jsou všude a pokud se demonstrací chytí nespokojení slušní občané i jinde, kde vezme vláda tolik policajtů? A kde má jistotu, že to nesemele i je?

0 0
možnosti
MP

Martin V2

14. 9. 2011 7:17
Jednoduchá odpověď

Protože Češi nejsou rasisti a dost dlouho se snažili problém řešit nenásilnou cestou, i když většina viděla, že to nikam nevede.

1 0
možnosti
PH

petrph

14. 9. 2011 6:08
předpokládám

Že pravomoc obcí je silně omezena ve těchto směrech.

1. Vyhlášky obcí se nemohou odchylovat od znění zákona vydaného státní správou.  Vyhlášky obcí mohou být rovněž přebity rozhodnutím vyšších státních orgánů, Případ povolování výherních (video) automatů, které "na základě svého rozhodnutí" vydávalo ministerstvo financí i proti protestům obcí na jejich území je až příliš signifikantní.

2.Vyšetřování trestných  činů provádí Policie ČR, obvinění provádí prokuratura - tyto složky jsou řízeny státem. Souzení a odsuzování provádí "nezávislé soudy". Tudíž obce nemají na svém území ani moc si vynutit právní chování

3. Rozhodování o příjmech obcí provádí z velké části vláda, která rozhoduje o tom, které a jaké prostředky se obcím přidělí.

0 0
možnosti
JD

pedr64

14. 9. 2011 7:32
Re: předpokládám

ano, ta naivní představa, že latentní kriminalitu vyřeší obec. Ano, ta má jen jednu a to ještě omezenou možnost. Zřídí městskou policii, která nebude stát s radarem za bukem nebo korzovat v bezproblémových lokalitách a buzerovat pejskaře nebo cyklisty, ale bude permanentně přítomna tam, kde se ta kriminalita děje. To ovšem není ve finančních silách především menších měst

0 0
možnosti