Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J41a16n 79J66o71š85t

6. 7. 2013 14:28

Pane Králičku. Když se oprostíte od invektiv tak skládáte i rozumné argumenty. Ale mne nepřesvědčíte, historie mého starobylého rodu ze mne udělal NÁRODNOSTÍ Moravana, a věřte, že moc dobře vím k jakému to patřím národu. Ze mne neuděláte Čecha i kdyby jste se na hlavu stavěl. To, že ten novodobý paskvil se jmenuje Česká (jen podle jedné historické země) republika, je omyl a nespravedlnost k ostatním historickým zemím a obrovská chyba je že odmítá navrátit samosprávu do přirozených historických regionů (zemí). Na tuto vpravdě komunistickou rigiditu ČR jednou dojede. "České" žádné dva významy nemá, to přece musíte povědomě cítit i Vy. Asi by v Německu neprošlo, kdyby ho chtěli pojmenovat Bavorsko a všechny lidi by nazývaly Bavory a spolkové země by přetavily na impotentní komunistické kraje, které by nerespektovaly historické zemské hranice. A to přesně jste udělali Češi nám. Ale i tak vás mám rád, jste nám určitě nejbližší sousední národ.

P.S. S těmi Slováky jste tomu dal, spisovný jazyk vznikal až ve 20. století na Karlově univerzitě, a při posledním sčítání lidu za R-U v roce 1908 se ke slovenské národnosti přihlásilo jen 12.000 lidí !!!! ...  a schválně se podívejte kolik se v témže roce přihlásilo v markrabství moravském obyvatel k moravské národnosti a k moravskému (obcovacímu) jazyku !

Spánembohem a hezký víkend.

1 0
možnosti
PK

Sám jste ale teď v tom příspěvku uznal, že se jedná pouze o název, nikoliv o skutečnou národnost. Není to jen český problém. Je ve světě několik zemí, kde je název země odvozen jen od části území, pak to vždy dělá neplechu. Ne jenom u nás.

Jiný příklad - v 19. století se sjednotily historické staleté státy Valašsko a Moldávie, a zvolili si zcela nový název pro sjednocenou zemi - Romania (Rumunsko, doslova v překladu země Římanů). Pak se po 1. sv. válce k nim ještě připojilo uherské Sedmihradsko. To by nadělalo paseku, kdyby název jednotné země byl Valašsko. Co by říkali v Transylvánii (Sedmihradsku) a v Moldávii (většina Moldávie je i po 2. sv. válce na území Rumunska). Měli by Rumuni (doslova česky Římané) stejný problém jako u nás.

0 0
možnosti
PK

Moravanům přece nikdo nebrání, aby byli moravskými patrioty, a aby byli hrdi na to, že jsou z Moravy. Lokální (resp. zemský) patriotismus je přirozený, je to součást zdravého vlastenectví. Ale tady mluvíme o národě. Největší čeští moderní národovci - František Palacký, T.G.Masaryk - pocházeli z Moravy (Palacký snad z českého Slezska?), a byli to čeští vlastenci, příslušníci českého národa. Jan Ámos Komenský to řekl přesně - jsa rodem Moravec, národem jsa Čech.

Jde o název národa, který se zde zformoval (myslím jazykově se vyčlenil) za Přemyslovců. A jestli si zvolíme název Češi, Moravané, Pražané, Šumavané, Markomani, Vidláci - to je jiná. Udělali to za nás dějiny, náš národ se jmenuje ČESKÝ. Tečka.

0 0
možnosti
PK

To je reakce na pana Jošta

0 0
možnosti
AK

Cim drive se zacnou respektovat historicke zeme, hranice a zrizeni, tim drive se muze republika dostat z tohoto Kocourkova.  Uz jednou se ukazalo, ze centarlni rizeni z Prahy nefungovalo, tak proc to stale opakovat dokola.  Co je stavene na spatnych zakladech musi zakonite padnout.  Padla 1. republika, komunisti, padne i "CESKO".

1 0
možnosti
IA

Začalo to zřizováním vyšších územních samoprávných celků. Někteří lidé, kteří tomu rozuměli, varovali před rušením okresů, které vznikly historicky a dobře fungovaly.

0 0
možnosti
PK

Paní Aghová, označovat český národ slovy Češi, Moravané, Slezané - to je trochu hloupé už samo o sobě. Náš národ se jmenuje český, a je jedno odkud kdo pochází. Kdyby jsme se jmenovali podle Moravy, tak jsme Moravané všichni, jedno jestli někdo žije v Čechách nebo na Moravě.

Nebo vy si opravdu myslíte, že v České Třebové žijí Češi a v Moravské Třebové o pár kilometrů dál Moravané, jiný národ? V Moravské Ostravě Moravané a ve Slezské Ostravě Slezané? Vážně? Definice národa neexistuje, když se někdo bude cítit být Tatarem, no tak je hold Tatar - nikdo mu to zkrátka nevymluví. Ale chápání národa podle zemské příslušnosti je trapné, hloupé, divné.

Jak by jste asi označovala Němce, Italy, nebo třeba Poláky - podívejte se do mapy, a zejména do historických map. U Němců by jste popsala stránku, než by jste ony historické "zemské národy" vyjmenovala.

1 0
možnosti
IA

Pane Králíčku, mou inspirací je denodenní kontakt s Moravany a Slezany ;-D Chápejte to jinak. Nevím, kde žijete, zda máte s tímto problémem zkušenosti.

1 0
možnosti
Foto

Nebylo by špatné, kdyby Prahu a ostatní české území si konečně vzal Schwarzenberg a my Moravané a Slezané a možná nějací východní Češi spolu s bratry Slováky založili novou Velkou Moravu, bez vyčůraných, s prominutím, Pražáků a dalších Čecháčků... Češi na západě náš velký dnešní a zítřejší svátek stejně neuznávají, cítí se méně Slovany, čest výjimkám v osobě pana prezidenta a jiných dobrých lidí :-)

2 2
možnosti
IA

Já jsem na Velehrad nemohla jet, ale za to poslouchám Pavlicu a vím, co to znamená. Můj kolega mi říkal tiše, když jsme se včera loučili na chodbě, abych tam jela, že Cyril a Metoděj "za nás položili život". Jednou tam rozhodně pojedu, abych to všechno víc chápala. Tak zatím krásnou píseň : http://www.youtube.com/watch?v=aKf9OYnguWg

3 0
možnosti
MM

Politici zklamali, protože nechtějí být zodpovědnými správci naši vlasti, je to jen užvaněná chamtivá politická lůza a vůbec nezáleží na tom odkud kdo pochází, ale kdo kým je. Mám takové tušení, že dobrý člověk žije všude.

4 0
možnosti
IA

Máte pravdu, budemem muset být příště o hodně přísnější a zvýšit občanskou ostražitost. A - Dobří lidé skutečně žijí všude. Díky.

3 0
možnosti