Politika: Amatérismus v politice anebo neznalost zákonů?

Naše zákony vymezují hranici věku, od které může občan volit a být volen a vstupovat do politických stran. Je otázkou, zda s jeho právní dospělostí jde také lidská a mravní zralost, protože do politiky jde za jediným cílem, aby mohl ovlivňovat veřejné záležitosti spolu se stranou a jejím zaměřením, ke které se hlásí. Všechny politické strany dostávají příspěvky ze státního rozpočtu na svou činnost a současně členové platí příspěvky ze svého, podle vůle strany, která je vtělena do stranických stanov anebo dokumentů, se stanovami souvisejícími. Nikdo nemůže vlastnit politickou stranu a může vlastnit osobní nebo kapitálovou společnost či živnost, majetek. Politická pluralita je dána ústavou, podmínky ke vzniku, změně a zániku politické strany jsou stanoveny zákonem a mezi ústavou a zákony je hierarchie, to znamená, že žádný zákon nemůže být v rozporu s Ústavou resp. ústavním pořádkem. Případy, kdy se tak stane anebo se může stát, řeší Ústavní soud ve své kompetenci. Práva a povinnosti jakož i vznik veřejných funkcí jsou dány ústavou a předpisy souvisejícími. A to proto, aby nebyl porušován ústavní pořádek a v soutěži politických sil v zemi vládla demokracie, která je zaručena Ústavou, resp., Ústavním pořádkem. Jaká ministerstva jsou v naší zemi zřízena a co je náplní jejich působnosti vymezuje tzv. kompetenční zákon. Ústavní zákony pak vymezují podmínky, které jsou též dány ústavním pořádkem,  za jakých podmínek mohou občané naplňovat své svobody, mezi kterými náleží svoboda sdružování a svoboda shromažďování a též, za jakých podmínek mohou oslovovat stát - prostřednictvím petic, což je také upraveno zákonem. A celá tato škála práv a svobod jakož i práv i povinností jsou zaručena stanovami toho kterého politického uskupení, které jsou spolu se žádostí o povolení činnosti politické strany předkládány ke schvalování příslušnému orgánu státní správy, který je k tomu zákonem kompetentní. Na téma článku: http://zpravy.tiscali.cz/peake-vv-ztrapnili-jsme-se-musime-nest-nasledky-81478?utm_source=tiscali&utm_medium=news&utm_campaign=most-read

Političtí amatéři, které se daří ztrapňovat

Je to trochu jinak, než tvrdí paní Peake, jinak sympatická dáma, která by za jiných okolností jistě v české politice uspěla. Není to však vina a smůla VV, že to "nevyšlo". Jsme na politické scéně a ne ve firmě, kde je leccos možné. Odmítnutí jinými politickými silami a veřejností je vážná věc pro politickou existenci v české politice. A myslím si, že naštěstí si nelze razit cestu na výsluní jen penězi. Protože VV stejně jako jiné strany, byly voleny na základě vůle voličů ve svobodných volbách a jejich vzestup a pád se řídil jejich schopností plnit svůj politický program, pro který občané házeli volební lístky do uren. Naštěstí je v naší zemi dost vyspělé obyvatelstvo a neprojevili nikdy občanský amatérismus, aby mávli jen rukou a nechali konat politiky bez své bdělé pozornosti. Myslím, že občané by podrželi i novou politickou stranu, pokud by byli přesvědčeni, že koná tak, jak očekávali, ale ono se to nestalo.

... Češi nejsou zmanipulovatelní, čekají na činy a proto někdy mlčí

Český člověk se nedá jen tak lehce politicky manipulovat z jednoho prostého důvodu, že většina lidí v České republice má hlouběji do kapsy a žádné experimenty s penězi, které mají na uživení rodiny a udržení slušného standardu, což je u Čechů, díky Bohu, priorita, se tu netrpí. Možná, že český lid by také odpustil chyby, pokud takové činy, které se snaží politická strana realizovat na základě svého programu a mandátu, nezačnou být ohrožující pro životní úroveň. A já se zříkám tímto názoru, který jsem možná kdy zastávala, že český lid je výrazně závistivý. Není tomu tak, jak to chápu dnes: je obezřetný a netrpí sociální propad, který je zaviněn špatnou politikou zástupců jim zvolených. A proto český lid nyní nadává, protestuje a maluje transparenty. Protože bojuje a zápasí za věci, které se měly stát a nestaly od roku 1989. Aféry stran a jejich jednotlivců začne český lid zajímat, když začne čmuchat, že se děje něco nekalého proti jeho zájmu. A lid sleduje jen a jen svůj zájem a tím zájmem je, aby tu byl klid, pořádek, aby každý plnil to, co má, aby byly pořádně udělané zákony a řádně fungující státní orgány, aby nikdo lid neokrádal a nedestabilizoval jeho soukromý  a osobní život.

Lidé však cítili hanbu ...

Myslím, že lidé cítili i osobní hanbu, když do jejich životů začaly pronikat informace typu - "Bárta nemůže bez svých miliónů žit" s fotografií svého vozu, pak samozřejmě ani činnost paní Kočí a nákup kabelek v ceně, za které žije mnohá rodina celý měsíc, nikoho nepotěšila, naopak pohoršila v době, kdy se rozjela nešťastná akce: plošné propouštění, která má do dnešní doby velmi těžký dopad a já neváhám říci, že se zhroutily pracovní procesy. Lidé nemají čas sledovat život pár lidí, kteří si, ač dospělí, hrají na svém písečku a dělají si z lidí srandu v době, kdy mnoho občanů stojí ve frontě na pracovním úřadě anebo si žádá o předčasný odchod do důchodu, protože jsou nezaměstnatelní, mnohdy díky svému věku. A to je něco, co mělo být už dávno vyřešeno v souvislosti s prodlužováním odchodu do důchodu. Lidi vůbec nezajímá, kde a kdy byly jakési nahrávky pořízeny. Nevýhodou politické činnosti je, že se takové věci mohou stát jen jednou a lidé nechtějí, aby česká politika byla destabilizována a lidé  i země upadali do chudoby po dvaadvaceti letech zavedení kapitalistického hospodaření. A proto jsou naštvaní. Ne proto, že si někde někdo dělá takové nahrávky, ty může někdo třeba mravně odsoudit, ale hlavní je to, co to všechno způsobilo v osobním životě lidí.

Lidé nebudou nic zkoumat, ale posuzovat, kdo je schopen vést národ k prosperitě

A proto chtějí vědět: jakým způsobem, za jakých podmínek, kdy se to projeví a s čím jak si  počítat v řádu 10 let. To ostatní je lidem pro kočku. Protože v naší zemi, která se dá ještě stále počítat  mezi vyspělé, je mnoho nevyřešených problémů a chybí tu peníze, chybí tu koncentrace pracovních sil, chybí tu stabilizované úřednictvo ve vrcholných státních orgánech, které je schopno vést stát bez chyb a nedostatků, které se odrážejí v životě každého jednotlivce a chybí tu konsolidace veřejného pořádku, dále jasné koncepce k řízení rezortů, které jsou tu pro občany a fungování státu a na ochranu státního území.

 

A dokud nebudou tyto záležitosti vyřešeny, lidé se budou ohlížet po těch politických silách, které to budou schopny zařídit, protože žijeme v zastupitelské demokracii a to si musí každý politik uvědomit dřív, než vletí na politickou scénu a začne dělat "pořádky" v řádu dvou měsíců za mnoho let.

Mysleme na naše dějiny, které ještě nevyvanuly

http://www.youtube.com/watch?v=-UCA-ykS4wM

Autor: Irena Aghová | sobota 21.5.2011 10:52 | karma článku: 33,31 | přečteno: 5710x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07