Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

3lipy

31. 1. 2012 15:25
Tady by měla už zakročit redakce

Dotazy profesionálního rázu by se přece měli řešit jinde. Vše ostatní jde na vrub autora. Jinak se jedná o šikanu a ta je trestná...

0 0
možnosti

isabell

31. 1. 2012 16:38
Re: Tady by měla už zakročit redakce

8-o co si to zase vymýšlíte? Jesli měla redakce zasáhnout, tak jen proto, že blogerka nemá v profilu své foto a tím porušuje kodex blogera :-P

0 0
možnosti

ikaika

28. 1. 2012 12:49
tak ještě jednou

jsou obrázky na tomto blogu včetně přebalu knihy zveřejněny se souhlasem autorů? byl odveden poplatek autorským svazům? V případě že jsou staženy opengalerií- je jednoznačně doložen jejich původ? Je poskytovatel této služby ve vašem státě legálně zaregistrován?

1 0
možnosti

Maura Irena

28. 1. 2012 13:24
Re: tak ještě jednou

Tak to poslední je opravdu hodně zajímavá otázka. jednou jsem dělala pro zahraniční zakázku obchodní podmínky a dali mi k tomu oxeroxovaný podklad. Tak jsem si vyžádala originál a samozřejmě, že jsem se pídila, zda je povoleno tyto obchodní podmínky u nás v obchodních vztazích používat. Například FIDIC je povolen a také jsou povoleny dělat v něm úpravy při zpracování podle země, která je používá. Dokonce jsme od Němců kupovali copyright na jejich normy s tím, že na kopii se dávalo razítko, že jde o legálně pořízenou kopii, která s s číslem povolení od vydavatele postavení originálu. A nyní pozor, každá smlouva musí mít ustanovení, že byla vydána v určitém počtu paré a každé to paré má postavení originálu. Právě práce s obchodními podmínkami různých obchodních komor a organizací, norem a jiných dokumentů vyžaduje tuto obezřetnost.

0 0
možnosti

VyMeTaky

28. 1. 2012 11:48
Ve skutečnosti o práva poškozeného autora nejde.

ACTA, PIPA, a další perverzní normy a smlouvy slouží jen k tomu, aby se ztížil přístup k informacím, potažmo, aby nebylo tak snadno vidět parchantům pod prsty už jen tím, že i přes zjevnou průkaznost získaného důkazního materiálu bude možné kohokoli popotahovat stran formálního zcizení důkazu.

Další perverzností jsou prohlídky datových nosičů - třeba na letištích. Měla byste něco proti tomu, kdyby vás poctili jen tak z plezíru prohlídkou tělěsných dutin?

1 0
možnosti

Maura Irena

28. 1. 2012 12:20
Re: Ve skutečnosti o práva poškozeného autora nejde.

Proč to stavíte takto? Pokud jste jistě pochopil, napsala jsem článek o právní ochraně ..... práv. Čekala jsem, že se od toho odrazíme. To, co píšete je velmi vážná věc a to jak z pohledu držitele nějakého materiálu tak i jeho vlastníka. Podívejte se na to z druhé strany, třeba z té mojí. Přenos informací na nosičích je stará věc a starý problém. Takže oddělme od sebe neoprávněné držitele a vlastníky těch informací. Jestliže například jedete na jednání nejrůznějšího charakteru a máte u sebe data firmy, která obsahují obchodní tajemství, jistě není problém nosič označit a přihlásit. Ve smlouvách se většinou deklaruje ochrana informací a obchodního tajemství před třetí stranou s tím, že ten, který obdrží určité informace v rámci obchodu, je musí chránit před zneužitím, jinak vlastník bude postupovat podle platných právních předpisů. pokr.

0 0
možnosti

petrph

28. 1. 2012 8:31
předpokládám že takto to vypadalo před 200 lety

kdy tuto ochranu zavedl ve Francii Napoleon.Od té doby jsme bohužel pokročili o kus dál.Nikdo nezpochybňuje  obecně to co píšete,že autor duševního díla a majitel  něj plynoucích majetkových práv  má právo se dovolávat ochrany těchto zákona.Bohužel,současné autorské právo i jeho vymáhaní je  je tak zaplevelené že si ho každý vykládá a zneužívá po svém. Lze začít případy amerických patentů,kdy už se vůbec nevyžaduje aby autor vymyslel nějaké nové, technicky inovativní řešení.Stačí aby si na své jméno jako patent zaregistroval jakýkoliv obecný, již dávno používaný  postup.Stalo se že si někdo zaregistroval kolo,přímo šílené  je to u SW .Patenty typu tlačítko na obrazovce,to že lze myší přesouvat objekty po obrazovce,rozměry displeje

A u nás?zinstitucionalizovaný soukromý subjekt OSA,který je nejen státem zplnomocněn vybírat poplatky za používání děl,ale dokonce vybírat  penalizační poplatky z prodeje  nosičů dat s odůvodněnín že by mohly být zneužity pro uložení nelegálně držených děl

3 0
možnosti

Maura Irena

28. 1. 2012 12:42
Re: předpokládám že takto to vypadalo před 200 lety

Mrkněte se na odkaz http://www.patzastupci.cz/ patentového úřadu. Já v něm občas hledám, zda někdo, kdo prohlašuje, že některé věci, s kterými obchoduje, jsou patentované, mluví pravdu. Porušit právo z patentu není žádná legrace, milý pane. Jednu doby jsem pracovala s patenty a bylo to velmi zajímavé.

Jinak, co se týče OSY, ta je děsně přísná. A tak, pokud někdo produkuje hudbu na veřejnosti z nosičů, jeho obsah je ilegální, tak si zadělá na pěkný průser. A teď otázka: představte si, že byste si nebyl jistý, že hudba na CD, která stojí kolem 500 Kč je skutečně originál anebo kopie. Uspořádáte v dobré víře nějaký poslech pro děti, vlítne tam OSA a zjistí, že jste si koupil nelegální kopii za cenu originálu a ještě ji pouštíte na veřejnosti. Začnete se bránit, ale třeba jste přehlédl, že nosič nemá nějaký punc na důkaz že je originál a oni vám začnou vykládat, že jste to měl vědět a celá vina vám padne za krk. Co vy na to?

0 0
možnosti