Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

antemar

4. 3. 2012 12:20
Jedině matka

má právo rozhodnout. Nikdo jiný.

0 0
možnosti

veš na pleši

25. 1. 2012 15:40
A co ty ženy,

pro které je trauma to těhotenství a dalšího život, který by musely žít jako matky? To jsou opravdu nechtěná těhotenství, ne ta, o kterých píšete. Kdo má rozhodovat pak? Otec? Společnost? Žádná antikoncepce není stoprocentní, a adopce taky není řešení. Jak chcete přemluvit takovou ženu, aby (z jejího pohledu) v ní žil devět měsíců někdo, koho nechce, kdo jí naruší tělesnou a psychickou integritu a soukromí, aby ho pak odevzdala? Já jsem ráda, že žiju právě v Čechách, a moje těhotenství mi nemůže plánovat nikdo jiný, než já sama.

2 0
možnosti

lesicatko

25. 1. 2012 16:34
Re: A co ty ženy,

"Jak chcete přemluvit takovou ženu, aby (z jejího pohledu) v ní žil devět měsíců někdo, koho nechce, kdo jí naruší tělesnou a psychickou integritu a soukromí, aby ho pak odevzdala? "

.

 Peniazmi.Analogicky ako surogatné matky  Aké jednoduché, že ?

0 0
možnosti

viveka

25. 1. 2012 14:20
Jedině matka

Jedině matka. Nikomu jinému po tom nic není.

1 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_je_v_čistírně

25. 1. 2012 14:24
Re: Jedině matka

souhlasím

2 0
možnosti

jendazmoravy

25. 1. 2012 8:52
Pěkné, ale vyhýbáte se tomu základnímu tabu

Autorko, úvaha pěkná, ale nenašla jste odvahu dotknout se toho základního "tabu" dnešní společnosti. Víte, kterého?

Ono totiž těhotenství nevzniká náhodou, víte přece, že jde o důsledek určitého konání dvou lidí. O pokud jako nedotknutelné tvrzení bude, že každý má "právo" na sex a že ženská přece musí své tělo poskytnout - jinak by nebyla normální -, pak to samozřejmě má "přirozené" důsledky!

A potom už jen drobnosti - píšete o svobodných matkách - já nevidím důvod, proč by svobodná matka měka být jakkoli zvýhodňována proti vdané. Proč? To píšu v předchozím odstavci.

A k nezaměstnanosti - to je asi největší společenský problém, ale já se přiznám, že řešení neznám.

1 0
možnosti

Maura Irena

25. 1. 2012 13:15
Re: Pěkné, ale vyhýbáte se tomu základnímu tabu

Napsala jsem téma, které jsem zvolila. Jeho středobod je jasný. Až budu mít čas, tak se k tématu vrátím. Souhlasíte? ;-D

0 0
možnosti

petrph

25. 1. 2012 8:32
bohužel

Nejde přeci pouze "o finanční prostředky, které musí rodina vynaložit pro první měsíce života dítěte". Tady jde o to, že matka přejímá úplnou zodpovědnost za starost o dítě po nejbližších přibližně 20 let.  Nikoliv jen finančně -i kdyby byla bez partnera, stát je schopen jí finančně pro potřebu dítěte podporovat.

Ale opravdu zodpovědnost za starost o dítě, které bude na její péči dlouhodobě životně závislé.

Pokud rodina a společnost  tu matku (či otce)  takovou zodpovědnost přijímat nenaučila, tak jí pochopitelně nemá a snadno se jí vzdá. Nevaž se, odvaž se.Co by jste chtěli...

2 0
možnosti

kaktusak

25. 1. 2012 0:09
Rozhodne matka.

Ale nějaká práva by měl mít i otec. Jestliže dítě nechce a matka ano, neměl by být nucen platit alimenty. Jestliže se kdykoliv ukáže, že dítě není jeho, rovněž by měl mít právo se ho zřeknout.

2 0
možnosti

Alka1

25. 1. 2012 5:05
Re: Rozhodne matka.

celkem souhlas.. rozhodne.. a je jen na ní, jestli sama nebo společně s otcem.. V dřívějších dobách zde věšinou nehrála takovou roli finanční, či potažmo sociální situace rodiny (matky), ale spše obecná či náboženská morálka (co by tomu řekli lidi, to tomu "parchantovi" nemohu udělat, aby žil celý život jako nemanželský). Co neřešila matka potratem ze "sociálních" důvodů, často za ni vyřešila příroda, prostě tím, že dítě zemřelo po narození v rané fázi života, buď na neschopnost rodiny "dosáhnout" na lékařskou péči, či prostě hlady... Někdy si děláme věci zbytečně příliš složité... (pro rýpaly, jsem trojnásobná matka, zčásti již dospělých dětí)

1 0
možnosti

Ladislav Jílek

24. 1. 2012 22:32
Realita bývá dost tvrdá

Když dívka či žena oznámí partnerovi, že je v naději, často zaslechne tvrdé odmítnutí a nucení, aby to "dala pryč" doprovázené výhružkami, že odejde, nebude platit... Kde má chdera hledat pomoc? Znám jednu, které poskytli ochranu rodiče. Ze strachu neudala otce, sociální pracovnice pak na ni byla drsná. V jiném případě ženu kolem 40 zase nutil lékař k potratu slovy, že ji jinak nebude léčit, protože má zvýšený krevní tlak... V obou případech to ty ženy ustály, děti jsou v pořádku. Je to smutné, ale asi takovéto situace nikdo řešit nemíní a ty ženy na to zůstanou samy.

0 0
možnosti

Maura Irena

24. 1. 2012 22:37
Re: Realita bývá dost tvrdá

Pokud test ukáže, že ten člověk je otcem dítěte, pak mu nepomůže od neplacení ani svěcená voda. Sociální pracovnice se chovají drsně. O tom žádná, vede je k tomu jejich pravomoc. Ale co je důležitější? všechny ty kecy okolí nebo uchovat život dítěte? Já jsem pro to druhé.Pokud ovšem není žena závislá na pomoci druhých.

0 0
možnosti

lesicatko

24. 1. 2012 22:30
Zaujímavé a toto ste si nevšimli ?

Súčasne existuje v spoločnosti dopyt po malých deťoch, najlepšie od narodenia / neplodné, ale zabezpečené manželské pary / a súčasne existujú ženy , ktoré nemožu, alebo nechcú vychovavať deti. A je možnosť pre každú ženu dať generalny súhlas s adopciou pred anarodením. Tak sa to da spojiť, nie ?

http://www.rodinka.sk/zena/pribeh-zeny/o-prave-zeny-a-prave-pocateho-dietata/

0 0
možnosti

Politicky korektní lež

24. 1. 2012 22:33
Re: Zaujímavé a toto ste si nevšimli ?

No je to hezká myšlenka. Ale zas chápu, že pro ženu je možná lehčí ten potrat, než se vzdát už narozeného dítěte. Nic racionálního v tom nehledejte. je to o emocích, hormonech a taky o postoji společnosti.

0 0
možnosti

styl34

24. 1. 2012 22:19
Bomba clanek

hodně sem se poučil dík.

0 0
možnosti

Maura Irena

24. 1. 2012 22:50
Re: Bomba clanek

:-)

0 0
možnosti

Politicky korektní lež

24. 1. 2012 21:50
celkem dobře pojato

jen: "Jde o dva problémy: mladí lidé patří do sociální skupiny, která je nezaměstnatelná. Většinou jsou to děti rodičů, kteří jsou pro svůj věk (od 45 let výše) také prakticky nezaměstnatelní ".....tak teda nevim, z čeho vlastně lidi vůbec žijou. Asi žije většina národa z dávek:-/

1 0
možnosti

Maura Irena

24. 1. 2012 21:55
Re: celkem dobře pojato

Je to většina národa? Co myslíte? Jsou to dvě sociální skupiny. Nemusí mít všichni z celé skupiny ten problém, ale někteří z nich ho mají. A musí se rozhodovat v té věci. Je to pochopitelné nebo mám dělat statistický rozbor? :-)

0 0
možnosti