Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Křesťanské hodnoty by měly být tím stmelujícím pro Evropany navzdory zničujícím událostem, jako byly války. Války a konflikty bořily i stavěly, ale také očišťovaly ač se to zdá paradoxní, ale vyžaduje to čas. Mnohokrát delší než samé konflikty trvaly. Války jsou ale přítomné ve všech kulturách jako je v hlavách lidí přítomno latentní násilí. Proto však není třeba se zříkat křesťanských hodnot, jako se nezříkáme sebe sama, když vlastní násilí nezvládneme.

Duch Evropy je jak v rozmanitosti, zaplať Pán Bůh, tak v těch hodnotách, které v Evropě máme v podvědomí už tisíciletí. Dnes jsou ty hodnoty narušené. Nacházíme se právě v určitém mezidobí z dlouhodobého a nezpracovaného šoku z násilností a útlaku let minulého století. Nehodnotíme ona údobí jako součást vlastní historie, dění, na kterém jsme se sami podíleli ať tak či onak, ale buď to navenek vehementně popíráme a sklouzáváme do dalšího extrému nebo celé to přetáčíme a snažíme se být lepšími než vůbec dokážeme a vytváříme další nebezpečný precedent popřením vlastního hodnotového vzorce.

Kupodivu, společnosti bývalého východního bloku tu kulturní a hodnotovou sounáležitost cítí více, než ta dominantní, západní.

Středověk byl více evropský než pozdější novověk. Národní státy narušily onen společný pohled na svět a okolí. Měly bychom ten společný pohled budovat znovu. Ale kulturně, nikoliv politicky. Kultura vždy sbližovala, protože neupírala, ale dávala. 

Možná jsem trochu uhnul z tématu, ale za to může i dnešní dění. A už je to moc dlouhé. Vám R^.

1 0
možnosti

Krásné připomenutí toho, co má v sobě většina Evropanů a co si nese v podvědomí i když v denním běhu si na to nevzpomene. Krásné a smutné. Tahle Evropa jak ji známe se změní.

2 0
možnosti
IA

Musí se změnit, měnila se už mnohokrát.

0 0
možnosti