Likéry: Domácí likéry jako ingredience do moučníků a na žaludek

Tradiční recepty na domácí likéry jsou zajímavé a pokud jsem je někdy zkoušela připravit, uspěla jsem. Je to pěkný dárek pro blízké přátele a rozhodně domácí likér k významnému dni  potěší více, než koupená láhev v obchodě. Navíc, některé jsou léčivé a nebo vhodné k přípravě dalších svátečních moučníků a pudingů ...

Když se probírám starými recepty a kuchařkami po mých předkyních, říkám si, že to není špatný nápad si vyrobit likéry a zavařeniny "do foroty", aby se pak na svátečních stolech mohly servírovat sice takové staromódní, za to velmi nápadité a chutné moučníky, pudinky, pěny, dorty i sorbety. Některé ingredience nejsou k dostání anebo drahé. A já dávám přednost původním chutím, které neztrácí na vůni i sytosti.

 

Likér malaga

Likér malaga je vynikající právě v přípravě dortů, zákusků a jiných sladkých pokrmů. Jeho domácí výroba vyjde levněji a pokud se vám ho podaří dobře ukrýt před nevítanými rodinnými mlsaly, dávka, kterou si podle předpisu uděláte, nám může vydržet dlouhou dobu a jsou vhodnou ingrediencí do pohárů, zákusků i dortů..

 

- Příprava likéru

Do litrové láhve dejte 1/2 litru lihum k tomu přidejte 26 zelených ořechů nakrájených na kostky, 1 neloupaný citrń a 1 neoloupaný pomeranč. Také citrón i pomeranč nakrájete na kostky, aby šla od kůry příjemná chuť. A přidejte 8 dkg malagových hroznů (viz obrázek). K tomu trochu sušené skořice, několik celých hřebíčků, 12 sladkých a 3 hořké potlučené mandle, trochu muškátového květu celého. Láhev zazátkujte, zavažte pergamenem a nechejte na slunci destilovat 10 dní.

a po deseti dnech ...

Uvařte ve 2 litrech vody 1 1/2 kg medu a sbírejte mezi vařením pěnu. Do úplně studené směsi vlijte 1 litr lihu, procezený líh z ořechů, vařenou medovou vodou přechy propláchněte a nechejte vše ustát. Pak velkou lžící nabírejte  a procezujte do láhví. Spodek, usazeninu, musíte foltrovat (nechte překapat filtrovacím papírem).

Likér vanilkový

Při výrobě vanilkového likéru postupujte tak, že do 1 1/2 litru jemného lihu dnejte 6 - 8 lusků vanilky a nechejte 14 dní stát, V jiném hrnci vař 1 kg cukru ve 2 litrech vody asi 1/4 hodiny. Vanilkový líh přeceťepřes plátno do studeného cukru, likér obarvěte bretonem na rpžovo, zamíchejte a nechte vychladnout, až vychladlý nalévejte do lahví. Tento likér je výborný do zákusků, na popíjení se moc nehodí.

A nyní z bylin

Puškvorcový likér

Do 1/2 litru jemného lihu namočte 4 dkg sušeného pušvorce asi na 3-4 dny. Do hrnce dejte dozvařiot 1/2 kg cukru v 1/2 litru vody a nechjte vařit 8-10 minut. Do rozvařeného, ale vlažného cukru přeceďte líh z pušvorce a zamíchejte. Studený pak nalijte do lahví. Myslím, že i přes množství cukru bude likér hořký.

Žaludeční likér

Do 1/2 l jemného lihu dejte 1 g zeměžluče, 1 g pelyňku, 1 g hořkého jetele, 1 g skořice a dobře uzátkujte láhev. Nechte týden stát. Pak svařte 15 dkg cukru v 1/2 l vody 5 minut a zchladlý zamíchejte do lihu. Potom přeceďte likér do lahví a uschovejte.

Likér benediktinka

Připravte si koření: 5 g koriandu, 2 g yzopu, 1 g citronové kůry, 1 1/2 g melisy, 1 1/2 g kořenů angeliky, 35 g pušvorce, 1 g kardamomu, 2 g skořice, 2 g skořicového květu, 2 g muškátového květu, 2 1/2 g pomerančového, 1 g levandulového, všechno smíchejte a nechte namočeno 6 dní v 1 1/2 l jemného lihu. Potom líh přeceťe a nechte přefiltrovat přes filtrační papír. Pak uvařte 1 kg cukru ve 2 l vody, nechte půl hodiny vařit. Pak cukr z plotny odstavte a do vlažného vlite překapaný líh a 1/4 kg surogátu (zřejmě melty), dobře promíchejte a obarvěte páleným cukrem. Studený nalijte do láhví a zazátkujte.

Příprava domácího rumu

Domácí rum je výborný do moučníků a myslím, že rozhodně není vhodný k běžné konzumaci. Jako konečně mnohé z likérů, které jsou spíš určeny k léčebným účelům.

Zakupte si 30 g rumové tresti, 10 g rumové aroma, 5 g vanilkové trestui, 4 g spiriti nítri dulcis, 1 g rumového étheru, 50 g jamajského rumu, litr 96% lihu a 100 g bílého kandisu. Kandis vařte v litru vody až se rozvaří. Líh a ostatní součásti smáchejte. Jak kandisový pdvar vychlande, vlijte ho do lihu, nechte směs stát až se zčistí, rum slijte a uschovejte. Čím déle leží, tím je lepší.

 

 

Autor: Irena Aghová | středa 30.3.2011 0:46 | karma článku: 22,22 | přečteno: 2711x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07