Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OL

kocourek-černý

16. 8. 2010 8:04
Kant

ovšem již v Prologomeně a Základech metafyiky mravů psal o důjstojnnosti člověka (Würde des Menschen) byl v podstatě průkopníkem lidských práv.

0 0
možnosti
KML

Královna Medvědice LXXXVIII

15. 8. 2010 11:06
morálke, která přinese neštěstí několika lidem

a jen málo  nebo vůbec zmírní neštěstí jednoho člověka je špatná.

příkladem může být péče o těžce postižené dítě, či starého člověka, který péči rodiny stejně neocení, rodina je uvázaná doma, a stařeček se navíc se všemi pere a sprostě jim nadává.

0 0
možnosti
IM

Irena Maura

15. 8. 2010 11:16
Re: morálke, která přinese neštěstí několika lidem

To je velmi zajímavé téma a vaši myšlenku beru. Sama jsem to zažívala v rodině. Pokud hovoříte o stařecké demenci, jak se domnívám, je to velmi těžké pro rodinu, která se musí obětovat a svého člena opatrovat až do konce, bez toho, aby měla šanci se o péči rozdělit se školenými zdravotnickým personálem, už z důvodu, že hrozí pokles příjmů a hrozí také ztráta zaměstnání, když péče vyžaduje i přítomnost blízkých lidí. To je totiž právě ta mezera, v niž se pohybují lidé nemocní i zdraví a všichni stejně strádají, zvláště když není šance ke zlepšení zdravotního stavu. O tom je nutné hovořit, protože takových případů je mnoho. Děkuji V

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

15. 8. 2010 10:44
KANT

Co se týče Kanta, tak jsem toho názoru že se mýlíte. Kant nevycházel z Platonova dualismus a rozhodně popíral myšlenku existence samostaných  ideií v jeho smyslu. Kant chtěl smířit dualistický rationalismus (cartisktů) s empirismem (Loocke). Inspiroval ho D. Hume, který ho údajně vzbudil z dogmatického spánku.

0 0
možnosti
IM

Irena Maura

15. 8. 2010 11:17
Re: KANT

Děkuji za vaši připomínku, ještě si to ověřím.R^

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

15. 8. 2010 8:29
Já bych spíše

řekl, že lidskou důstojnost v sobě samém ohrožuje mnohý každý sám, aniž to zřejmě tuší.

0 0
možnosti