Koření pro zdraví a dobré trávení

Indové pojímají jídlo jako lék. Lékař Čaraka dává tyto rady: "Míchat pokrmy různého druhu najednou, jíst příliš mnoho nebo příliš málo nebo jíst mimo čas, jakož i jíst, dokud předešlé jídlo nebylo stráveno - to působí těžké žaludeční potíže a později zdlouhavé choroby, jež mohou vést až k smrti." Háríta ho doplňuje: "A hned po jídle se nemá pracovat ani milovat. To je škodlivé. A nemá se jíst jídlo ani příliš horké, ani příliš studené, neboť obé škodí. Před jídlem se nemá pít a během jídla střídmě. Lépe až po jídle. A potom nechť si každý chutě říhne, anžto říhání se nemá potlačovat - je to nezdravé!" A týž lékař se vyjádřil ve verších: Ztuční, kdo po jídle tyje vsedě. Kdo si lehne, sílí vůčihledě, zvláště na levém-li leží boku. Syt kdo se štve, nedožije roku.

Začněme kořením. Víme, že koření pomáhá trávení, čistí organismus, zabraňuje infekcím. Podle návodu indických kuchařů si můžeme připravit různá karí. 4 díly koriandru 2 díly kmínu 1 díl fenyklu 1 díl koření chilli nebo pálivé papriky 1 díl pepře 1 díl zázvoru 1 díl máku 4 díly koriandru 2 díly zázvoru 1 díl fenyklu 1 díl koření chilli nebo pálivé papriky 1 díl pepře 1 díl kmínu 15 dílů kardamomu 5 dílů pepře 4 díly hřebíčku 3 díly kmínu 3 díly skořice 1 díl koření chilli 1 díl muškátového květu 1 díl muškátového oříšku 10 dílů kardamomu 10 dílů skořice 4 díly hřebíčku 4 díly kmínu 2 díly muškátového oříšku 1 díl kurkumy 9 dílů kardamomu 2 díly skořice 2 díly hřebíčku 2 díly kmínu 2 díly pepře 1 díl muškátového oříšku 1 díl muškátového květu 1 díl šafránu 7 dílů kardamomu 7 dílů skořice 3 díly hřebíčku 3 díly kmínu 1 díl muškátového oříšku 1 díl muškátového květu 1 díl šafránu 20 dílů kurkumy 10 dílů koriandru 4 díly pískavice (řeckého sena) 4 díly pepře 3 díly kmínu 2 díly zázvoru 1 díl muškátového květu 1 díl koření chilli 12 dílů kurkumy 8 dílů koriandru 4 díly kardamomu 4 díly pepře 3 díly kmínu 2 díly pískavice 2 díly zázvoru 2 díly nového koření Indické koření - příprava horkého koření a sedmera koření V několika předpisech uvedeno i tzv. horké koření. To si připravíme do zásoby takto: 8 dílů koriandru 4 díly koření chilli nebo pálivé papriky 4 díly kardamomu 4 díly kmínu 2 díly hřebíčku 2 díly skořice 1 díl muškátového oříšku Koriandr, kardamom a kmín nejdříve nasucho upražíme a pak všechno pěkně roztlučeme v hmoždíři. Sedmero koření Výborná kořenná směs je také sedmero koření; je známo už po staletí a staří indičtí lékaři je doporučují jako všeobecně posilující prostředek. Smícháme 8 dílů mletého pepře dlouhého, 6 dílů mletého zázvoru, 4 díly mletého černého pepře, 2 díly drobně rozdrceného bobkového listu, 1 díl tlučené pískavice (řeckého sena), 1 díl skořice a 1 díl tlučeného kardamomu. Sedmero koření se přidává do omáček i polévek, ale hlavně ho lze užívat s medem k povzbuzení srdeční činnosti a při astenii a chudokrevnosti. Umíte si vyrobit kokosové mléko? Nebo Jogurt? Či snad tvaroh? Kokosové mléko Kokosové mléko získáme tak, že v šálku mléka nebo vody rozvaříme dvě vrchovaté lžíce strouhaného kokosu a pěkně rozmixujeme. Jogurt Jogurt se v Indii podává snad ke každému jídlu a je skutečně výborný zejména k rýži nebo všelijak ochucený. Podomácku se vyrobí velmi jednoduše. Svaříme mléko a necháme je vychladnout. Do vlažného mléka pak dáme dvě tři lžičky jogurtu a nádobu necháme v pokojové teplotě do druhého dne. Tvaroh Tvaroh se v Indii připravuje tak, že svaříme litr mléka a přidáme šťávu z jednoho citronu. Dále mícháme na mírném ohni, a když se mléko srazí, sejmeme. Procedíme hustou jemnou látkou, zatížíme a necháme vykapat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 10.8.2010 7:06 | karma článku: 15,38 | přečteno: 1749x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07