Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

rezjir rezjir

18. 8. 2012 19:21
Když Svědkové Jehovovi

mohou být odloučení od státu a properovat, na co k tomu katolická církev potžebuje restituovat nějaký majetek, který jí evidentně nikdy tak zcela nepatřil (viz existence patronátu).

Dobře církvi jako právnické osobě možná nějaký majetek patří, ale kdo vlastní tuto právnickou osobu. Je možné právně, aby právnická osoba patřila sama sobě. A nebo patří těm, kdo se příhláásí ke katolické víře?

V r. 1948 se hlásilo ke katolické církvvi třeba 6 milionů lidí. Dnes je to jeden milion. Proč má pouhé šestině má zůstaat celý majetek, který původně vlastnilo třeba 6 mil. lidí.

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 8. 2012 19:36
Re: Když Svědkové Jehovovi

Kristova noho! 8-o

1 0
možnosti
SA

Saltos Alim

18. 8. 2012 17:32
Historie stále učí

Náboženská střetnutí a boje se táhnou naší historií jako červená niť po celá staletí. Pravděpodobně nebude zas tak velký rozdíl proti některým jiným zemím. Platí ale, že jádro těchto problémů spočívá v míře tolerance či špíše zato, s důrazem řečeno, netolerantnosti - a  v tom jsme na předních pozicích. Současná situace je pokračováním minulosti, snad jen v jiném zabarvení a s využitím masmedií. Co hlásala komunistá strana v otázkách náboženských a církevních přetrvává i  nyní s  podporou části veřejnosti. V podstatě jde přitom evidentně o jistou moderní  církev se svým učením a vírou která víc jak jiné nikdy žádnou toleranci k jiným postojům  neměla. Jedinou cestou jak určité napětí v církevních otázkách zmírnit, je zvyšování úrovně znalostí a posilování právě té tolerance. V tom naše státní orgány a veřejnoprávní media mají nezanedbatelný dluh.    8-o

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 8. 2012 17:43
Re: Historie stále učí

Víte, já s vámi souhlasím, ale myslím si, že lid jako takový je natolik vzdálen od církve a církev od lidu, že si vůbec v ničem nerozumí navzájem. Je otázka, zda si rozumět chtějí. Když jsem se pokoušela něco vysvětlit při jedné debatě, málem jsem dopadla jako hlásná trouba církve, což tedy rozhodně nejsem v žádném případě. Ani mně tím nikdo nepověřil. Církev by se měla konečně a co nejrychleji emancipovat od státu, to je jedna cesta a druhá je, lidé by měli pochopit, že pokud nejsou v jejím nitru nebo nesouvisejí s jejím učením, že ji nikdy neporozumí, protože církev není jen lithurgie, že si zajdu do kostela a tím pro mne končí. Tak totiž přestává být srozumitelná. Ale ona by měla fungovat nejen pro nešťastníky, lidi nemocné, bezmocné a opuštěné, ale také pro zralé, inteligentní a vzdělané lidi, kteří se o její učení zajímají a chtějí poznat jádro křesťanství. A v tom má rezervy také ona. Možná, že ji chybí schopnost překlenout jazykové bariéry mezi lidmi a sebou samotnou.

1 0
možnosti
JS

kelner

18. 8. 2012 17:25
Vysvětlovat

Myslím, že ministerstvu kultury se nedá nic vytýkat. Vysvětlit že čtverec je kulatý totiž nelze. Katolická církev jednoznačně dala najevo, že majetek je pro ni důležitější než víra a věřící.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 8. 2012 17:34
Re: Vysvětlovat

Sice jsem nepostřehla, jak to dala najevo, ale nečtu úplně všechno. Děkuji za názor.

0 0
možnosti

petr66

18. 8. 2012 16:46
Nechci se vás dotknou

Vaše články vcelku se zájmem čtu a i když v některých případech s vámi nesouhlasím, tak si  vždy velice slušně vašeho přednešeného názoru vážím.

Tentokrát se domnívám, že váš článek je zbytečný cesta smíru, je naprosto zarubaná a na delší dobu neprůchodná.

O diskuzi už dávno a dávno nejde a na nějaké vysvětlování by bylo tak složité, že se raději nějaký poslanec koupí, jak je v posledních letech dobrým zvykem a zákon projde,

Církev, nakonec stejně nic moc nezíská, Její majetek se rozplyne, alE nepřesvědčený lid přídá ke rčení vládní zloději, ještě cirkevní zloděje,

Tento názor  panuje v nezměné podobě na  vládu 20 let a na církev vydží nejméně strjně dlouho na církev

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 8. 2012 16:56
Re: Nechci se vás dotknou

A myslím, že se k vašemu názoru i přikloním. Konečně, historicky - lid a církve si nepadli do noty v historii mnohokrát. Jenže se do toho nyní montují ještě další a další všelijaké nové tendence, je to prostě kolo dějin, které drtí to, co mu chytře neuskočí anebo není v jeho soukolí. Záleží na rozumu lidí, na jejich rozhodnutí, jako další cestu ve společnosti si zvolí. Jestli hodlají válčit do nekonečna v anonymitě a nebo se věcem, s kterými nesouhlasí a věří, že škodí státu i společnosti, postaví tváří v tvář. Buď to lidé myslí naprosto vážně, za svým názorem si stojí a nebo budou o tom nekonečně kecat dokud se neobjeví jiné, zajímavější téma. Docela mne mrzí, že tento problém, který tu běží od roku 1990 byl nepovšimnut veřejností.

2 0
možnosti
J

jsoud

18. 8. 2012 16:21
Nyní nejde o víru.

Teď se jedná o majetku a bez souhlasu většiny občanů. To se musí zákonitě projevit ve volbách. Strany, které se nyní chystají vrátit nemovitosti i jiným vlastníkům než byly odebrány a chtějí navíc rozdávat ze společného státního rozpočtu finance dle nejasného klíče to jistě ve volbách pocítí. Nová vláda udělá přesně opačný krok a přijme zákon, kterým vlastně ten současný do značné míry anuluje. Jak se říká: První vyhrání z kapsy vyhání. :-)

2 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 8. 2012 16:29
Re: Nyní nejde o víru.

Jste o tom přesvědčen? Bude záležet na tom, jak se další vláda k tomu postaví a nevěřím, že bude tak kách, aby rušila zákony, které tato vláda schválila. Není to tak jednoduché. Bude kolem toho chodit jako kolem horké kaše, a to je pořádně vřelá kaše. Kdo by chtěl celé volební období arbitráže a soudy? Nic si neslibujte. Tato vláda zákony a rozhodnutí nedělala sama ze své vůle, jak se vyspala.Možná dojde k nějaké novelizaci, k nějakým dohodám, ale rozhodně ne k derogaci. Stálo by to velké peníze, a také velké nepříjemnosti. Nic na světě tuto vládu dosud nepřimělo, aby změnila svůj trend, který slíbila na svém počátku. A rozhodně další vláda naváže a tam, kde to bude proti jejímu programu a kde ji to bude dovoleno, něco upraví. Konečně, všichni, kdo tuto vládu volili, volili její ideály a program. Chtěli všechno změnit, tak se všechno změnilo. A není krok zpět.

1 0
možnosti
JK

holkazhane

18. 8. 2012 16:06
Pořád narážím na

myšlenku, že nechuť k církvi jako instituci je nechuť k víře - jedno jaké. Znám hluboce věřící nádherné lidi, žijí podle toho, čemu věří a jsou v mých očích vysoko nad pepažem i s celým jeho "dvorem", Duku nevyjímaje. Církev si z Ježišova učení udělala vývěsní štít ve své akciovce. Znám (ne osobně) duchovní, kterým věřím že to, co říkají si taky myslí. Dukovi jde o víru asi tak, jako Kalouskovi o pravdu. A naopak.

2 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 8. 2012 16:14
Re: Pořád narážím na

Žít podle toho, čemu věřím je opravdu krásné a já tomu říkám - jsem tím, čemu věřím. Ale ta víra, pokud ji člověk bere vážně, musí směřovat ke světu a realizovat se v chování, konání a jednání. Musí jít ruku v ruce s časem a se světem. Ani křesťanství není jednoduché, je velmi složité a klade si mnoho otázek, nadějí i zmarů. Papež a hodnostáři v církvi stojí mezi profánním a posvátným. Ale ani církev se svými všemi řády a pořádky není jednoduchá. Člověk si musí vybrat, za čím ve svém duchu a spiritualitě jde. A pečlivě a já si myslím, že síla víry u každého člověka nezávisí na ničem a nikom jiném, než na samotném člověku, pokud ji umí život a nést jako svůj životní příděl.

1 0
možnosti
VD

vonstenberg

18. 8. 2012 15:36
Nepochopení

A z celého článku je zase vidět, že Vy jste nechopila, že jsou i lidé, kteří víru v jakékoliv podobě prostě nepotřebují. To není o tom vzít reportáž Tv Nova, která se zeptá tří bezduchých lidí na názor o restitucích. Většina lidí dokáže logicky přemýšlet a výhrady jsou v cela jiné pozici. Jaké jsou Vaše názory na to, že restituce pro obyčejné občany dosud nebyly uzavřeny a že premier Nečas jim v dopise uvedl, že v současné ekonomické situaci nelze jejich problém z důvodu zatížení řešit? Jaký je Váš názor na nadhodnocení majetku? Jaký je Váš názor na vágní znění paragrafů celého zákona? Budou se vracet památky, jak se díváte na to, že v zákoně není pojistka ve formě předkupního práva státu?Jak se díváte na to, že lidem vrácený majetek byl předán s podmínka v rámci užívání, kdežto v rámci církví žádná podmínka není? Jak se díváte na to, že církvi byly přiznáno zvyšování o inflaci, ačkoliv v rámci úspor jsou občané obíráni na daních, poplatcích a inflace pro ně je jen ve formě zdražení?

5 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 8. 2012 15:41
Re: Nepochopení

Já bale chápu, že jsou lidé, kteří víru v jakékoliv podobě nepotřebují, ale o tom jsem nechtěla zatím psát. Píši o Ministerstvu kultury a jeho úloze ve věci převodu majetku s porozuměním ke společenské názorové platformě. O ostatním příští článek. Prostě jsem si vybrala toto téma. To ostatním co vy zmiňujete, je jiné téma, které se pokusím také zpracovat. Děkuji. :-)

1 0
možnosti

furtkecal

18. 8. 2012 15:29
madam, nedivte se, že to lidem vadí a nesouhlasí,

zákon říká vrátíme majetek za x peněz, ale nikdo neviděl seznam majetku, zákon říká zaplatíme x peněz za majetek, ale nikdo neviděl za jaký majetek, takže těch nejasností je tam tolik, že soudný člověk se musí chtě nechtě divit a v tom případě také podmíněně nesouhlasit :-P

3 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 8. 2012 15:32
Re: madam, nedivte se, že to lidem vadí a nesouhlasí,

:-) Já vím, ale jedině pak vznést dotaz na ministerstvo, které to má pod palcem. Zatím se moc kecá a nic z toho. Tak koho se zeptat? Ministerstva kultury.

0 0
možnosti