Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babišova vláda pokračuje.

Je ráno, ptáci se ozývají a do pokoje fouká chladnější vzduch. Přichází nový letní den. Před chvílí skončil přenos z Poslanecké sněmovny, který jsem celou noc sledovala.

Kvalitní život pro všechny generace.

Abychom ustáli všechny problémy, zejména ty v sociální a zdravotní sféře, je třeba se pustit do reformy sociální sféry. Co to znamená? Je to o volbách každého člověka ve sféře partnerského soužití a o úspěšném budování rodinného života, v kterém se pohybují nejmladší a nejstarší generace, které si vyžadují nejen péči jeden o druhého, ale také mezigenerační  schopnost soužití. Tento požadavek se větví do mnoha dalších odvětví, v kterých se realizují muži a ženy, na jejichž bedrech leží celá ta tíha zajištění rodinné domácnosti. Je to o trhu práce, který by měl fungovat v celé zemi, i v těch odlehlejších oblastech od velkých měst, je to fungování služeb, které stát a obce jako zřizovatelé má za úkol zajišťovat, jako jsou zařízení pro děti (školky a školy), zdravotnictví a zajištění péče o nemocné nebo dožívající jejichž opatrování nemohou zvládat laici (tím je rozuměno rodinní příslušníci), kteří zajišťují základní rodinný příjem. Je to také o bytové politice. Hodně se toho naplánovalo o startovacích bytech pro mladé, kteří zakládají rodiny a na jejichž bedrech leží nejen péče o děti a zajištění dostatečného příjmu na splácení hypoték a jiných položek, aby zajistili slušný standard pro rodiny, do nichž se počítají i stárnoucí generace, pobírající důchody, jejichž výše by měla pokrýt náklady na bydlení, pokud tato generace žije samostatně a je v takovém zdravotním stavu, že se dokáže do určitého věku sama o sebe postarat. Volá se po důchodové reformě, ale také reformě školství. To všechno závisí nejen na odpovědném řízení státu, ale také na smyslu pro odpovědnost pro každého obyvatele, který si plně uvědomuje, co je třeba zajistit pro důstojný život všech žijících generací. Jde též o souhru státních institucí, které v tomto smyslu pečují o obyvatelstvo.

Budování státního území.

Stát má na starosti nejen budování sociálního zázemí pro obyvatelstvo, do čehož spadá i sféra kvalitní legislativy, ale také normalizační politika pro všechna odvětví průmyslu, zdravotnictví, potravinářství, odpadové hospodářství, vodní hospodářství, pozemní stavitelství a liniové stavby a jiná důležitá odvětví, od nichž se odvíjí i politika státu. Jde o řádné hospodaření s vodou, energií, palivy a bezpečné komunikace, o které se stará jejich vlastník (stát, obec, kraj). Jde o lesní hospodářství a zemědělství a cenovou politiku, jde i bezpečnost státního území, kterou především obhospodařuje stát a orgány komunální správy. Jde také o vnitrostátní dopravu, která zajišťuje pohyb obyvatelstva po území, které se dopravuje do práce, do zdravotnických zařízení, do škol a jiných cílů.   

Zaměstnanost v dělnických profesích.

Jak je vidět z tohoto velmi stručného náčrtku, práce by bylo dost, ale je třeba nejen úředníků, ale též zručných pracovníků, kteří ovládají řemesla a jsou pro ně vybudováno učňovské školství, které je otevřeno dalšímu vzdělávání, v němž se mohou realizovat mladí lidé, kterým jsou taková odvětví blízká. Řemeslo má stále zlaté dno, a ne každý je schopen se stát zručným řemeslníkem a po řemeslnících je velká poptávka i v zahraničí.

Je stále co budovat a o co se starat.

Souhra mezi státními a komunálními politiky je vlastně to nejdůležitější, neboť jde o rozdělené pravomoci v nejrůznějších otázkách, které jsou položeny například v občanském zákoníku, Jde o soukromý majetek, který vlastní občané nebo firmy, jde o majetek státu, který je spravován samostatným úřadem, jde o kontrolní systémy, které zajišťují chod státu podle daných pravidel. Péče o legislativu je velkou prioritou, zvláště pak přístup každého občana k platným zákonům, a to nejen pro informovanost, ale také jejich správnou aplikaci ve věcech, které si nevyžadují advokáta či jiného právního zástupce.

A tak vláda premiéra Babiše bude pokračovat.

Podaří se jí splnit všechny plány, které si předsevzala spolu s koaličními partnery pro blaho země a lidu? Rozjedou se konečně diskuse o tom, co je třeba zlepšit v této zemi, jak zrychlit vývoj řešení neodkladných záležitostí a jak zvládnout problémy, které se vrší tím více, čím více se zdržuje jejich řešení? Nelze jinak, než popřát hodně odvahy a šťastnou ruku při výběru priorit.  

 

 

 

 

 

 

   

 

       

 

 

 

 

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 27.6.2019 6:31 | karma článku: 25,56 | přečteno: 891x
  • Další články autora

Irena Aghová

Kam všichni odešli?

Zrovna včera, když jsem otevřela okno do mezibloku jsem si najednou uvědomila, že je tu náhle prázdno a dřív jsem to tak nevnímala. – kam všichni odešli?

18.7.2021 v 9:37 | Karma: 20,92 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Euripides. Hippolitos.

Tragédie Hippolitos se hrála v Athénách za archonátu Epaminonda, čtvrtý rok Příběh Hippolyta je spojen se jménem Faidra. Byl několikrát zpracován: 1) jako Euripidova tragedie Hippolitos v roce 428 př. n.l.; 2) Senecova tragedie

17.7.2021 v 0:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 160x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Povídka. Cesta k šípkovému keři.

Šli jsme okolo potoka. Kolem se rozprostíraly louky a pole a už z dálky voněly lesy. Drželi jsme se za ruce a nepromluvili jsme spolu už od té chvíle, co jsme ve vsi zaparkovali na parkovišti auto . Psáno v ich formě

10.7.2021 v 19:18 | Karma: 17,04 | Přečteno: 159x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Amnézie. Povídka je psána v ich – formě

Jak člověk zapomíná na minulost, tak se mu najednou vrací a s ní i úvaha to, co mělo nebo nemělo být

5.7.2021 v 17:08 | Karma: 17,25 | Přečteno: 196x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Povídka: Osamělý muž

I. „Já za to nemůžu,“ řekla drobná starší paní, když byla dotázána policistou, který byl pověřen vyšetřit smrt pana Hanáka včetně vyloupení jeho bytu druhou noc po jeho odvozu z domu.

1.7.2021 v 16:37 | Karma: 21,33 | Přečteno: 597x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...