Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

Věřte, že to byste si opavdu nepřál, pane Tachovský. Vyhoření nemusí končit vždy impulzem ke změně. Bohužel.

0 0
možnosti
Foto

R^Syndrom vyhoření je vnímán především jako důsledek pracovní činnosti kladoucí na člověka nároky, které jsou nebo začnou být nad jeho síly. Tedy jako něco, k čemu by nedocházelo v jiných pracovních podmínkách, které by byly souladné s s naším vnitřním nastavením. Píšete o tom, jak se syndrom projevuje i ve vztazích, které se zaměstníním vůbec nesouvisejí, což mne vede k jedné poznámce.

Většinou je to tak, že spouštěčem je změna zaměstnání nebo vyšší nároky spojené například s vyšší funkcí, odpovědností a vynakládaným časem. Ale pokud se dostane člověk do působení stresorů mimo zaměstnání, může být spouštěčem i příčinoui narůstající nespokojenost v rodině nebo v partnerském vztahu, protože syndrom vyhoření je vlastně deprese, jejíž projevy a důsledky jste popsala.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za Váš komentář pane Herdo. Světová zdravotnická organizace WHO spojuje syndrom vyhoření výlučně s pracovním prostředím, ale z praxe mohu potvrdit, že tento problém se nevyhýbá ani maminkám na mateřské dovolené, či osobám dlouhodobě pečujícím o někoho blízkého. Paní Božková, viz níže, to popsala velmi přesně. Bude mi velkým potěšením, číst Vaše další komentáře k článkům.

0 0
možnosti
VB

Syndrom vyhoření se může týkat každé profese i jedince v domácnosti, pokud lidé neumí pečovat o regeneraci svých sil či jim to neumožní jejich okolí. Vidím syndrom vyhoření i některých zdravotníků, totéž bude u personálu sociál. ústavů, zčásti také u učitelů, policistů atd. Jako knihovnice velké veřej. knihovny, otevřené mj. bezdomovcům a opilcům ("komunitní pobyt či služby"), ale i jiným agresivnějším skupinám občanů jsem uvítala jednou za rok vedením zprostředkované školení od dobré psycholožky, byla natolik dobrý profík, že mi v podstatě stačily dva dny školení (spíše šlo o přátelské povídání) na hodně dlouhý čas (v náročnějších profesích by to bylo vhodné častěji): umět předcházet agresivitě, nenechat se otrávit druhým atd. Příčiny zhoršování dušev. a tím i těles. stavu člověka jsou samozřejmě i vnitřní, výbava člověka z vlastní původní a další rodiny aj.

0 0
možnosti
Foto

Vážená paní Bošková, děkuji za komentář a hlavně příklad z praxe. Mnohým lidem by přesně to, co popisujete, tedy pomoc odborníka pomohlo zvládnout počínající syndrom vyhoření a jeho devastujíí dopady na tělo i duši. Srdečně zdravím!

0 0
možnosti
ES

R^ Přínosné je prý, psát si emoční deník..:-)

0 0
možnosti
Foto

Ano, ano, velmi doporučuji. Jedna z metod, která může pomoci si uvědomit, co je spouštěčem či příčinou mého stavu. Což je první krok k nápravě. Psaní deníku má ještě mnoho dalších výhod. Děkuji za Vaši připomínku paní Sádecká!:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 210
  • Celková karma 13,12
  • Průměrná čtenost 549x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik