Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Staňte se učitelem a pochopíte…

Ať již „bojujete“ s cizím jazykem, jakýmkoliv školním předmětem či v podstatě vším, co je nutné se naučit nazpaměť.

Jednou z velmi dobrých „strategií“, jak si účinně a dlouhodobě zapamatovat i správně pochopit novou látku je právě metoda „hraní si na učitele“. A dospěláci, rozhodně si nemyslete, že tahle metoda je jen pro děti!!

Když se vžijete do této role a pokusíte se někomu, ať již spolužákovi, kamarádovi nebo komukoliv fiktivnímu a naprosto neexistujícímu, novou látku srozumitelně svými slovy vysvětlit, nejenže si uděláte v hlavě jasno, pochopíte lépe pravidla, ale zároveň si je ihned efektivněji zapamatujete. Pěkně svému „studentovi“ povyprávějte o podstatě dané problematiky, zmiňte pravidla pro použití a zároveň uveďte i výjimky a vymyslete si několik konkrétních příkladů či „krátkých“ cvičeníček nebo doplňovaček na praktické použití daných pouček, slovní zásoby nebo vzorečků. Toto se týká především předmětů, jako je matematika, fyzika, ale i např. cizí jazyky – prostě oborů, kde je třeba opravdu perfektně rozumět tomu, jak to vlastně funguje. Zpaměti nadrcené poučky, vzorce a pravidla jsou bez opravdového porozumění dané problematiky skoro k ničemu….

Trochu jinak tomu je u předmětů, které se musíte naučit prakticky nazpaměť, a není v nich potřeba přílišného pochopení. U takových je dobré, když si uděláte malý „taháček“ a ve výstižných jednoslovných poznámkách či krátkých heslech si vypíšete to nejpodstatnější – ideálně logicky či chronologicky – samozřejmě v závislosti na oboru a tématu. S tímto taháčkem pak svému „studentovi“ (klidně i sobě samotnému) udělejte pořádnou přednášku. Pěkně mu to celé párkrát převyprávějte a shrňte – opět nejefektivnější je, když použijete vlastních slov, „přednášku“ děláte nahlas a poslední fofrovou opakovací „lekci“ uděláte v posteli těsně před usnutím.

Pokud to chcete hnát kapku do extrému, připravte svému studentíkovi i nějakou pořádně záludnou písemku – jako od pravého učitele. Zkuste ho nachytat na podrobnostech a nepravidelnostech… Testík pak nezapomeňte řádně opravit a dohledat si případně odpovědi na věci, které Váš „student“ nevěděl. 

Já sama musím říct, že až díky tomu, že jsem učila a učím naše studenty, jsem si řadu pravidel a hl. výjimek na začátku své „kariéry“ naprosto perfektně zapamatovala a především zautomatizovala.

Zkuste to také, nic na tom není, moc času Vám to nezabere a navíc u toho může být i sranda – když naučenou látku budete vyprávět například plakátu Tomáše Kluse či Toma Cruise tak... : ) A kde to děláte? To je také fuk  - klidně  si celou látku v hlavě můžete odříkat na procházce s pejskem (moje praxe), u vaření (to u mě moc neee) či na běžícím páse v posilce (u mě funguje tak prvních 5 – 8 minut, pak už rovněž neee).  Prostě to jde fakt kdykoliv a kdekoliv!

Ještě jednou připomínám: důležité je shrnutí opravdu dělat vlastními slovy – né pouze papouškovat naučené – tím se totiž vlastně teprve pořádně přesvědčíte o tom, jak moc jste danému tématu opravdu porozuměli.

Tak si připravte ukazovátko, rákosku a jděte do toho! 

Autor: Irena Houdková | čtvrtek 5.1.2017 12:11 | karma článku: 16,17 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Irena Houdková

Vidíte taky vždycky všechno černě?

Jak je možné, že někdo se na svět dívá prakticky jen přes "růžové brýle", zatímco jiný vidí vše černě? Všude se staženým žaludkem hledá nástrahy a "facky". Do jaké míry jsou negativní myšlenky dobré a kdy už jsou destruktivní?

17.1.2024 v 6:54 | Karma: 9,35 | Přečteno: 325x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Nechci být jako táta!

Táta byl učitel na střední škole. Přísný, nesmlouvavý a pedantský. Za každou klukovinu mě většinou pěkně ztřískal. Ty facky se daly přežít, horší byly ironické poznámky, stále shazování a kritika.

10.1.2024 v 6:54 | Karma: 22,15 | Přečteno: 797x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Aby Vaše novoroční předsevzetí zase neztroskotala

Většině lidí počáteční nadšení vydrží cca 4 – 6 týdnů, a po prvních nezdarech své předsevzetí frustrovaně či zklamaně „odloží“ opět na Nový rok. Ten další. Chcete, aby to u Vás bylo jinak?

4.1.2024 v 6:37 | Karma: 7,02 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Když to v týmu nejde po dobrém, ... aneb kdy je nutné bouchnout do stolu

Dokud jsme byli kolegové na stejné pozici, měli jsme normální pracovní vztah. Celý tým se těšil, až náš cholerický šéf konečně odejde do důchodu. Když jsem nastoupil na jeho místo, můj kolega úplně obrátil. A já se nestačil divit.

13.12.2023 v 6:50 | Karma: 14,39 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Srážka s blbcem. Jak ji ustát?

Dnes mám nadupaný den, ale být trochu pod tlakem mi vlastně vyhovuje. Cesta do Prahy překvapivě bez dramatické zácpy a z posledního setkání odcházím s perfektní náladou. Na parkovišti u obchoďáku ale přijde tvrdý střet s realitou.

6.12.2023 v 6:50 | Karma: 22,60 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,67
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik