Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyhrajte román Brigita Hany Rebeky Šiander

Hana Rebeka Šiander je dalším z dlouhé řady blogerů, kteří vydali knihu. Román o stárnoucí ženě s názvem Brigita se vydal na pulty knihkupectví před několika týdny a slaví prodejní úspěchy.

Obálka knihyiDNES.cz, Deus

Hlavní hrdinka románu má za sebou prvních pár měsíců života v penzi a zjišťuje, že vše je jinak, než si představovala. Dostává se do krize a musí ji řešit.

"Musím říci, že moje hrdinka se s tím (i s předsudky, které jsou spjaté se stářím, láskou, prací, sexem…) vypořádá se ctí," říká o své hrdince autorka a dodává, že čtenář může očekávat happy end.

Hana Rebeka Šiander svůj první román začala psát ve dvanácti letech, tehdy šlo ale jen o nedokončený pokus. "Psala jsem ho psacím perem do zvláštního sešitu. Nicméně s odstupem času se mi to přestalo líbit a já jsem započatý, leč nikdy nedokončený román, vyhodila" vzpomíná.

 

O knihu Brigita si zahrajte zde.

 

Dnes píše pravidelně blogy, za sebou má moderátorské působení v rádiu Blaník (tehdy ještě pod názvem Rádio O.K.), psala do deníku AHA a server Euro Online. Vyzkoušela si i stáž v České televizi (ČT24).

A proč píše?

"Snažím se psát o světě, ve kterém bych si přála žít a který je mi svým způsobem blízký. Ale jak už to chodí, často se na naší životní cestě objeví negativní okolnosti či lidé, se kterými se musíme vyrovnat, často bojovat a téměř vždy se snažíme porozumět, proč se tak děje."

Román vydalo nakladatelství Deus, mediální podporu poskytuje iDNES.cz.

***

Jakým způsobem autorka píše, si můžete přečíst v ukázce z první kapitoly:

Brigita se dívala na sebe do velkého zrcadla v koupelně. Nejprve neviděla nic, protože sklo bylo orosené párou po dlouhé, horké koupeli.

Toho dne dopoledne zůstala ve vaně déle než obvykle a přemýšlela. Když bříška prstů na rukou i nohou byla celá zvrásněná od vody, osprchovala se a vystoupila z vany. Naproti umyvadlu viselo velké zrcadlo, ve kterém se pomalu začal rýsovat obrys její nahé postavy.

Jak tam tak stála a čekala, začala uvažovat.

Co vlastně uvidím? Budu se ještě sama sobě líbit?

Nevěděla, neznala odpovědi. Bylo to už velmi dávno, kdy si sama sebe prohlížela v zrcadle. Snažila si vzpomenout, kdy to bylo. Nedívala se na sebe do zrcadel záměrně už celou věčnost. Věděla, že to souviselo s jejím rozhodnutím v daleké minulosti. Zvyk zachovávala už tak dlouho, že si ihned nevybavila jeho příčinu. Snažila se vzpomenout si na impuls, který ji k takovému rozhodnutí vedl. Nedařilo se jí to! A přesto usilovně přemýšlela, jako kdyby to bylo pro tuto chvíli to nejdůležitější, co musela vědět.

Odpověď, kterou ukrývala hluboko ve svém srdci, sama před sebou i před ostatními, se jí pomalu začala vybavovat.

Byl tehdy večer a ona se chystala na slavnostní večeři s manželem do společnosti. Čekala je oslava výročí jejich svatby a ona si přála, aby ten večer byl výjimečný. Její manžel se zdržel v práci a ona ho chtěla překvapit, až přijde domů. Děti zůstaly u babičky, aby měla čas jen pro sebe. Dávala si záležet. Dlouho se koupala, tělo ošetřila pěstícími krémy, navoněla se drahým parfémem, který jí daroval manžel s láskou k vánocům. Když byla oblečená do nových šatů, které si koupila za ušetřené bony v Tuzexu, stála před velkým zrcadlem v ložnici. Dívala se na sebe, měla pocit, že je stále krásná, ne už sice tak mladá, ale žena v nejlepších letech. A snad i trošku přitažlivá. To  ale ještě nevěděla, jak ten večer skončí.

Světle modré kachličky, které Brigitu studily do nohou, ji vrátily zpět do reality. Rychle zamrkala očima, aby zahnala slzy v očích a přinutila se soustředit na přítomnost. Stála před zrcadlem v koupelně a dívala se na sebe. Zrcadlo bylo ještě v rozích lehce orosené, ale svou postavu už viděla velmi dobře.

Uběhlo asi dvacet let od oné nešťastné události. Letos jí bylo šedesát.

Zrcadlo, které nezná slitování, jí nemilosrdně odkrývalo pravdu. Vůbec se jí nelíbilo, co vidí.

Především ty vlasy!

Prošedivělé, polodlouhé, beztvaré a mokré. Z konečků jí kapala voda na podlahu. Tvář byla poseta vráskami, některé byly hluboké a dalo se z nich vyčíst, že její život nebyl lehký. Celkově ztrhané rysy dodávaly bledé tváři na výrazu. Oči v nepříliš dobrém světle měly nepopsatelnou nevýraznou barvy. Její pohled byl bez života, smutný a utrápený. Kůže na těle suchá a vrásčitá. Ani její váha nebyla původní.

Za každý rok jedno kilo navíc?

Nevěděla přesně, ale tak nějak to muselo být. Už dlouho se nevážila, neměla odvahu si stoupnout na váhu, podívat se na cifru, kam se vyhoupne ručička váhy. Bála se přiznat si pravdu.

Jak tam tak stála a dívala se na sebe, začala uvažovat, jestli má její život nějaký smysl. Děti odrostly a měly svůj vlastní život, manžel ji opustil stejně jako jejich společní přátelé. Zůstalo jí jen pár známých, kteří se při setkání zdvořile ptali, jak se jí daří. Rekapitulovala. Měla dojem, že boj zvaný život, prohrála.

Z věšáčku si vzala ručník a nedbale se osušila. Pomalu se odvrátila od zrcadla a nahá vyšla z koupelny. Její byt byl žalostně prázdný, smutný a bez života zrovna jako ona. Strach či obava, že ji někdo zahlédne nahou, mít nemusela. Už dávno ji nikdo nenavštívil. Prošla až do ložnice, otevřela starou dřevěnou skříň a začala se oblékat. Vzala do ruky první kus nějakého oblečení a oblékla si ho. Bylo jí všechno jedno.

Oblékala se pomalu, jako ve snách. Spěchat ostatně nebylo kam. Posledních pár měsíců přemýšlela, jaký má její život smysl. Byla v důchodu. A to už člověk nemusí nic, nespěchá nikam, celé dny má jen pro sebe. Brigita si uměla představit, že pro některé lidi to je výhra, ale pro ni? Zatím se s tím nedokázala vyrovnat. Připadala si k ničemu. Nikdo ji už nepotřeboval, nehledal, nechtěl.

Z ložnice zamířila do tmavé chodby vedoucí do kuchyně. Na stěnách viselo několik perokreseb, smutné krajiny od bezejmenných autorů. Na studené dlažbě byl za ta léta prošlapaný perský koberec a v rohu v hliněné váze pár uschlých bodláků. U dveří stálo několik párů bot, které nosila stále dokola.

Tradičním rituálem byla pro Brigitu snídaně. Vyndala čtvrtku chleba z chlebníku a na ručním kráječi si ukrojila krajíc. Přitom uvažovala, jak vlastně prožila celý svůj život.

Od dětství si přála, aby mohla pomáhat ostatním. Proto se také rozhodla, že bude zdravotní sestrou. Točila se kolem lidí téměř čtyřicet let. Poradit, pomoci, ustrojit nemocné, obvázat rány, připravit injekce a správné léky. Bavilo ji to a brala svoji práci jako poslání.

Doma se s jistou samozřejmostí starala o manžela a dvě děti. Připravit snídani, vzbudit malé děti, obléknout je a odvést do jeslí nebo do školky, přilítnout z práce, vyzvednout děti ze školy, nakoupit, udělat domácí úkoly, uvařit večeři, vyprat, vyžehlit, umýt nádobí po večeři, být tu pro manžela, občas si vyjít do společnosti na koncert nebo navštívit přátele. Kolotoč, který nikdy nekončil. Pro sebe měla čas jen výjimečně. Tehdy ale měla pocit, že to tak má být.

Jak by to mělo být jinak?

Nestěžovala si, jako ona žila v té době většina žen, které znala.

Na talíř si připravila ke snídani chléb s máslem, sýrem a šunkou a k tomu jako obvykle  černé kafe s mlékem. Hlavně hodně cukru!

Neměla bych omezit tuky a konečně začít hubnout? napadlo Brigitu.

Ale jak rychle se nápad zrodil, tak rychle ho zaplašila. Na dietu bude ještě času dost!

Teď si potřebovala ujasnit, co bude dělat po zbytek svého života. Snídala, a ani ta snídaně jí nechutnala. Nebavilo ji nic. Pomalu docházela k závěru, že její život potřebuje nějakou změnu. Každé ráno se probouzet a nevědět, proč vlastně vstávat, bezcílně promrhat den a těšit se na večer, že je trápení konec, ji ubíjelo víc než cokoliv jiného. Chtělo to změnu! A ne jen tak nějakou, ale přímo radikální!

***

-red-

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blog Info | pondělí 26.3.2012 11:55 | karma článku: 14,86 | přečteno: 1873x
  • Další články autora

Blog Info

Úplná pravidla ankety Bloger roku 2023

Tato úplná, pro anketu závazná pravidla budou zveřejněna po celou dobu trvání ankety na internetové adrese: https://blog.idnes.cz/info/uplna-pravidla-ankety-bloger-roku-2023.Bg24050057

6.5.2024 v 11:00 | Karma: 0 | Přečteno: 58x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Je tu Bloger roku 2023. Zahrajte si s námi a nominujte své favority!

Je květen a to znamená start tradiční ankety, která určí ty nejlepší, nejoblíbenější nebo nejplodnější blogery minulého roku. Nevyhrávají ale jen blogeři. Vyhrát některou z cen můžete i vy!

6.5.2024 v 11:00 | Karma: 11,31 | Přečteno: 2069x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Blogy prošly zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma: 25,08 | Přečteno: 9077x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma: 8,87 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Policie hledá muže z Teplicka, odstavil služební auto a zmizel

16. května 2024  9:09

Na Teplicku se rozjela velká pátrací akce po pohřešovaném muži, který v úterý zanechal své služební...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  8:51

Aktualizujeme Stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ministr obrany...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 760
  • Celková karma 18,20
  • Průměrná čtenost 7551x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.