Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyhrajte novou knihu Rudolfa Havlíka

Spisovatel, bloger a filmový režisér Rudolf Havlík právě vydal další knihu blogů s krátkým názvem Nebe. Můžete ji vyhrát, když správně odpovíte na tři soutěžní otázky.

Blogerskou stálici Rudolfa Havlíka patrně není třeba příliš představovat. Představme si ale jeho novou knihu s příznačným názvem Nebe. Stejně jako jeho předchozí tři knihy, i tato publikace vychází z blogů a obsahuje i samostatné povídky z cest po celém světě.

Pro Rudolfa Havlíka je tato kniha srdcovou záležitostí. Sám o ní říká, že bude zřejmě posledním výběrem povídek a obsahuje texty, které jsou mu velice blízké a události, které hodně změnily jeho život.

Knihu Nebe můžete vyhrát v této soutěži.

Stejně jako většina jeho knih obsahuje i tato něco navíc.  V knize lze najít příběhy z Číny a celé Asie, některé humorné, jiné trochu víc k zamyšlení a všechny tak trochu o životě a cestování a problémech a radostech, které z toho plynou.

Nikdo nechce čekat věčně, Rok Draka nebo Transit. Všechny tyto knihy jsou odrazem života Rudy Havlíka, kterého lidé znají více jako spisovatele, ač k psaní nemíval žádný vztah. „Spisovatel byl pro mě vždycky takový ten divný chlap v divném oblečení… Paulo Coelho a tihle dědkové, to prostě nemá náboj. Takže motivace v tomhle směru nebyla žádná.“ okomentoval svoje psaní v rozhovoru pro Xman iDNES.cz. S redakcí Xman iDNES.cz také rok spolupracoval.

Od psaní knih a blogů si „odskočil“ také k natáčení filmu. Jmenuje se Zejtra napořád a podle Havlíka to je road movie po vlastním životě někoho, kdo je mu velmi, velmi podobný. V kinech by měl být možná už letos.

V současné době Havlík připravuje další filmový zářez, tentokrát zabrousí do zcela odlišného světa, totiž do světa pohádek. V plánu je česká pohádka, natočena „postaru“, ale ve stylu Rudolfa Havlíka.

*

Ukázka z knihy Nebe, o kterou můžete soutěžit:

 

Vždycky je noc. Vypotácel jsem se před letištní terminál v Bombaji. Mozek mi říká, že mám spát. Je noc. Tělo se mi snaží naznačit, že ten úhoř v zelený omáčce na palubě Turkish nebyla dobrá volba. Odkutálel jsem se hlouběji do stínu parkoviště  a handluju chvíli s řidiči rikš. „Cože? Nejsem Clint Eastwood!“ Ind, který by klidně mohl prodávat bony pokrčil rameny. „Tak to budeš muset jít pěšky.“ Dokonalé zhodnocení reality. Mám hlad, ale když si představím úhoře, nebudu mít chuť k jídlu ještě dva dny. O starost méně. Vykročil jsem loudavě do tmy. Na Domestic terminal trefím i poslepu a za rohem prodává jeden cigoš indický cigára v udírně na krysy.

Je zase noc. A v noci Indové dělají důležité věci. Jeden z nich zaparkoval džíp asi dva metry od mého hotelového okna a rozhodl se, že si opraví klakson. Před hodinou jsem se posadil na postel a kroutím palci u nohou, potom jsem se svalil na bok a po třiceti hodinách usnul. A právě tehdy si Ind sedl za volant.

„Hůůůůůůůůůůůůůůůů. Tydlitydli, hůůůůůůůů!!!“

Rozběhl jsem se ve spánku, protože tak to lidé při apokalypse dělají, narazil vší silou hlavou do pelesti a zřítil jsem se zpátky na postel. „Grmpff…“ Postavil jsem se do zbořené kompozice a přivlekl se k oknu. „Jsi blázen?“ Ind se lekl, protože na něj vykoukla chlupatá, nahatá a rozezlená příšera. „Ono to je rozbitý…“ Opřel jsem se o parapet. „Jo? Vždyť to funguje docela dobře ne?“

Ind se podrbal v kníru. „Hm, to je fakt.“ Jak zabít člověka, který vám věnuje tak odzbrojující pohled.

Továrny na barvení látek jsou v Indii zavřené. Pořád. Už tři měsíce. Zapříčinilo to zvýšený pohyb vystresovaných Evropanů, kteří běhají od ničeho k ničemu. Já strávil celý den na venkově. V místě, které na mapě nenajdete. Jméno vesnice je tak složité, že by z toho měli maďaři radost. Tady se na ekologii nehraje. Nehraje se na ní nikde, ale je před volbama. Podobná šaškárna jako u nás, jen se u toho člověk víc nasměje. Obešel jsem z nudy továrnu, abych viděl, kam vytéká ta smradlavá břečka. K sousedům do obýváku. A nezdá se, že by to někoho nějak stresovalo. Aspoň se nemusí zdržovat s vybíráním barvy podlahy. Mají každý den jinou. Je noc a já stojím na střeše železobetonové budovy a dívám se do ulic, ve kterých hoří ohně. Ind, který se brodil po pás s bidlem v nádržích na bělení látky si už dávno odešel oloupat strupy z obličeje a já se vyspím až k ránu. Pokud někdo nebude ladit klakson.

Nikoho doopravdy nezajímá, jak všechny tyhle hadry vznikají. Všechny tyhle ligy na ochranu všeho jsou jenom taková podivná legrace. Všechno drží v rukou politická moc a dohody, které nikdo nezná. Sem tam prosákne nějaký nesmysl do médií, stejně jako tahle sračka do spodních vod. Všichni jsou z toho zhnusení a tím to skončí. A tady? Všechno jede dál. Odolné proti lidem z budoucnosti jako jsem já. Zjevení, která se jednou za rok objeví, sežerou pár placek, poplácají lidi po zádech, podělají záchod a zmizí do nebe na okřídleném ptáku. Indům smrad a špína nevadí. Žijí v ní. Rochní se v ní jako prasata ve šrotu. Je to pro ně denní chleba. Je pět ráno. Dnes už spát nepůjdu.

-red-

Mediální podpora Blog iDNES.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blog Info | pondělí 25.6.2012 13:13 | karma článku: 13,50 | přečteno: 2231x
  • Další články autora

Blog Info

Úplná pravidla ankety Bloger roku 2023

Tato úplná, pro anketu závazná pravidla budou zveřejněna po celou dobu trvání ankety na internetové adrese: https://blog.idnes.cz/info/uplna-pravidla-ankety-bloger-roku-2023.Bg24050057

6.5.2024 v 11:00 | Karma: 0 | Přečteno: 58x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Je tu Bloger roku 2023. Zahrajte si s námi a nominujte své favority!

Je květen a to znamená start tradiční ankety, která určí ty nejlepší, nejoblíbenější nebo nejplodnější blogery minulého roku. Nevyhrávají ale jen blogeři. Vyhrát některou z cen můžete i vy!

6.5.2024 v 11:00 | Karma: 11,31 | Přečteno: 2094x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Blogy prošly zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma: 25,08 | Přečteno: 9077x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma: 8,87 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Policista si podle obžaloby nechal část peněz z pokut, dostal peněžitý trest

16. května 2024  14:19

Plzeňský okresní soud nepravomocně potrestal peněžitým trestem dopravního policistu Víta H. za to,...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  14:18

Prezident Petr Pavel jmenoval Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace....

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:15

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  14:14

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

  • Počet článků 760
  • Celková karma 18,20
  • Průměrná čtenost 7551x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.