Vyhrajte knihu Ondřeje Slaniny o světových filmech

Čtenáři blogů Ondřeje Slaniny si již zvykli na pravidelný přísun jeho filmových recenzí. Ty, které se týkají světového filmu, vydal nyní i knižně a vy teď máte příležitost knihu vyhrát. Stačí se zúčastnit soutěže.

Obálka knihy Slavná světová filmová klasika

"Pro dobré filmy jsem měl slabost už od doby, kdy jsem si začal uvědomovat, že ne všechno, co se dává v televizi nebo v kinech, stojí za můj čas," vysvětluje Ondřej Slanina, takto historik umění, začátky svého patrání po filmech, které nebyly příliš k vidění. Pak přišla doba, kdy se i v Česku objevily filmy do té doby obtížně dostupné a Slanina se rozhodl o jejich existenci informovat formou recenzí i svoje čtenáře.

 

Vyhrajte knihu Slavná světová filmová klasika Ondřeje Slaniny.
Soutěžit můžete zde.

 

"Nejvlivnější filmaři současnosti jako Martin Scorsese, George Lucas, Steven Spielberg a v Čechách neúnavný Jiří Bartoška začali přesvědčovat investory a často vkládali i své vlastní peníze do restaurování klasických děl a já jsem pokaždé jásal, když se v televizi objevil Sunset Blvd. nebo vyšel na nosičích dokonalý Kmotr. To jsou filmy, které by měly lidé vidět a vzhledem k tomu, že se o filmy zajímám už drahnou dobu, začal jsem o nich psát," říká.

Od recenzí na blogu už byl jen krok ke knize s lakonickým názvem Slavná světová filmová klasika. Slanina sem zařadil stovku recenzí filmů podle vlastního klíče. "Není to výběr filmů podle žebříčků. Jsou to prostě filmy, které se mně osobně nejvíc líbí, nebo je považuji za ty nej," uvedl. A které to jsou? Například velehity jako Formanův Amadeus, Coppolova Apokalypsa či Mlčení jehňátek Jonathana Demma, ale také drsný Mechanický pomeranč Stanleyho Kubricka, Bessonova Brutální Nikita či Lola běží o život režiséra Toma Tykwera. Nechybí ani jediný film, v němž si větší roli za oceánem zahrál Jiří Voskovec - oscarové dílo Dvanáct rozhněvaných mužů.

O každém z filmů se dočtete pochopitelně základní faktografická data, přidanou hodnotou jsou postřehy z pozadí natáčení. O filmech podle "srdce filmového fandy" Ondřeje Slaniny si můžete přečíst na třech stech stranách. Černobílé provedení připravilo grafické studio Franklin, vytiskla tiskárna SWL, obálku vytvořila grafička Alžběta Coufalová. Mediální podpora iDNES.cz. O knize píše také Roman Potoczny, autorův pohled najdete zde.

Soutěž probíhá od pondělí 23.ledna 2012 do pondělí 30.ledna 2012. Ze všech čtenářů, kteří správně odpoví na tři soutěžní otázky, vylosujeme poté vylosujeme deset výherců a pošleme jim e-mailem zprávu. Proto mohou soutěžit jen čtenáři zaregistrovaní v systému MůjPas, kteří mají v registraci uveden funkční e-mail.

V následujících týdnech se můžete těšit ještě na další čtyři blogerské knihy. Ke knihám Jiřího Prušy, Ladislava Větvičky a Břetislava Olšera, nichž si více můžete přečíst v tomto článku, ještě přibyl román Hany Rebeky Siander.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Blog Info | pondělí 23.1.2012 12:27 | karma článku: 14,66 | přečteno: 2683x