Navrhuji očipovat zaměstnance

Je smutné, že se politikům –  začali s tím vedoucí odborů, pokračovala v tom ČSSD, nyní je hlavním tahounem Ano – podařilo vytvořit cosi jako „třídní boj“ mezi zaměstnanci a živnostníky.

Je škoda, že si zaměstnanci neuvědomují, že OSVČ nejsou jejich nepřátelé ani konkurenti, ale naopak spojenci a partneři. Drobní živnostníci rozšiřují nabídku produktů a služeb a omezují vliv mamutích koncernů, které mají vždy tendenci zneužívat svého postavení na úkor svých zaměstnanců i zákazníků.

Čím víc živnostníků, tím lépe pro každého zaměstnance. Protože snáz najde např. instalatéra, automechanika, pokrývače apod. A bude si moci vybrat takového, který odvede dobrou práci za dobrou cenu. Málo živnostníků naopak znamená, že musíte instalatéra prosit málem na kolenou, aby se vám na ten kapající kohoutek přišel podívat. A musíte akceptovat jeho cenu, i když se vám zdá přemrštěná. A musíte si nechat líbit jeho hulvátské chování. Nebo se tyto práce musíte naučit zvládat sami.

Nicméně, pokud mají někteří zaměstnanci pocit, že OSVČ jsou podvodníci a paraziti, které je třeba dát pod neustálý dohled „velkého bratra“, doporučuji, aby to bylo fér, něco podobného zavést i pro zaměstnance. Protože stejně jako existují nepoctiví živnostníci, existují i nepoctiví zaměstnanci. Zaměstnanci, třeba i ve státních institucích, kteří stráví nemalou část pracovní doby na Facebooku, hraním počítačových her, prohlížením pornografických stránek  či  povídáním s kolegy u kafe, tisknou si v práci bez povolení zaměstnavatele nejrůznější osobní materiály apod. Živnostník si nic takového dovolit nemůže. Sice se může na Facebooku bavit kdykoliv chce, ale ten čas mu nikdo nezaplatí. Když živnostník nepracuje, nevydělává.

Neukáznění a nepoctiví zaměstnanci škodí nám všem, a to dokonce i pokud pracují v soukromém sektoru, kde by si to měl hlídat zaměstnavatel. Protože každý takový pracovník snižuje produktivitu a efektivitu dané firmy, což má za následek slabší poměr nákladů a výnosů, což se pak promítá do ceny produktů a služeb. V nejhorším případě může taková špatná pracovní morálka přivést podnik až ke krachu, což znamená jednorázové zvýšení počtu nezaměstnaných v daném regionu. To pak s sebou nese celou řadu dalších problémů – sníží se kupní síla, takže i další podniky se mohou dostat do problémů a následně krachovat a propouštět.

Nejlepší by proto bylo zaměstnance očipovat. Nějakým inteligentním čipem, který by dokázal sledovat, na co se zaměstnanec dívá v počítači, kde se právě nachází, jak často pije kávu, kouří apod. Jsem si jist, že by to produktivitu zvýšilo minimálně o 100 %. Nebo ne?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Igor Indruch | čtvrtek 14.1.2016 11:25 | karma článku: 25,72 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Igor Indruch

Eliška a její rod

15.10.2021 v 13:45 | Karma: 3,93

Igor Indruch

Jakubův příběh

5.8.2021 v 18:08 | Karma: 5,09

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

4.8.2021 v 13:48 | Karma: 14,83

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

3.8.2021 v 12:25 | Karma: 6,92

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele I

19.7.2021 v 12:30 | Karma: 7,44