Mem o znásilněných Švédkách

Stal se z toho nový hit posledních dnů. Kde kdo v článcích a diskuzích papouškuje informaci, že ve Švédsku znásilní každý rok přistěhovalci z islámských zemích „tisíce místních žen“. Tak jsem se na to podíval. Uznávám, že Wikipedie není 100% spolehlivý zdroj informací, nicméně o statistikách znásilnění ve Švédsku tam píší toto:

V roce 2013 bylo nahlášeno 5887 případů znásilnění CELKEM. A je to o 5 % méně než v roce 2012.

Důvody, proč má Švédsko vyšší statistiky než jiné evropské země, jsou dle Wikipedie následující:

  1. Ve Švédsku věnují problematice znásilnění mnohem větší pozornost než třeba u nás a mají takový systém prošetřování těchto deliktů a osvěty, který oběti více motivuje takový čin nahlásit. Když se třeba bavíte s někým, kdo se touto problematikou zabývá u nás, což jsou třeba pracovnice různých organizací, které poskytují obětem znásilnění psychologickou pomoc, tak první věc, kterou vám řeknou, je, že v mnoha případech je velký problém přesvědčit ženy, které se staly obětí znásilnění, aby to ohlásily na policii. Ty důvody jsou různé, bylo by to na samostatný článek. V Švédsku je prý nahlášeno pouze asi 20 až 25 % případů znásilnění. U nás je to podle některých zdrojů pouze 8  až 10 %.
  2. Švédsko eviduje případy znásilnění jinak než ostatní evropské země.
    1. Znásilnění se eviduje v okamžiku nahlášení, a zůstane ve statistice i v případě, že se nakonec prokáže, že k žádnému znásilnění nedošlo.
    2. Švédsko má mnohem širší definici znásilnění, takže jako znásilnění vyšetřuje, trestá a eviduje i činy, které jsou v jiných zemích klasifikovány třeba jako sexuální obtěžování apod.
    3. Ve Švédsku je každý případ znásilnění šetřen a evidován samostatně. Pokud například žena uvede, že ji její manžel znásilnil dva dny po sobě, jsou to dva případy znásilnění. U nás, pokud se někdo takovým případem vůbec zabývá, je to považováno za jeden případ.

Jak už jsem napsal, čerpal jsem z anglické Wikipedie, ale výše uvedené informace podporuje např. článek BBC na toto téma i několik diskuzí, které jsem na netu objevil.

To neznamená, že část případů znásilnění nemůže připadat na pachatele islámské víry. Bohužel od počítače to nelze posoudit, protože prakticky veškeré informace o „Švédkách znásilňovaných muslimy“ pocházejí z otevřeně antiislámských zdrojů. Poměrně hodně jich cituje zprávu, která byla údajně odvysílána švédským rozhlasem. Mně se však podařilo vygůglit informaci, že ta reportáž pojednávala o znásilnění obecně a nezmiňovala ani etnickou ani náboženskou příslušnost pachatelů. To si tam prostě někdo jenom tak přidal, aby to bylo zajímavější.

 

Víte, já nejsem také islámu kdovíjak příznivě nakloněn. Ale také nemám rád fámy, hoaxy a lži. Tož tak.

Autor: Igor Indruch | neděle 4.1.2015 14:00 | karma článku: 20,58 | přečteno: 2427x
  • Další články autora

Igor Indruch

Eliška a její rod

15.10.2021 v 13:45 | Karma: 3,93

Igor Indruch

Jakubův příběh

5.8.2021 v 18:08 | Karma: 5,09

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

4.8.2021 v 13:48 | Karma: 14,83

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

3.8.2021 v 12:25 | Karma: 6,92

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele I

19.7.2021 v 12:30 | Karma: 7,44