Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KF

Yvaine

13. 11. 2011 11:44
Škola x rodina

Tak na začátek - škola je vzdělávací NIKOLIV výchovná instituce. Svoje děti si vychovám sama, cizí člověk si o tom, jak to dělám může myslet svoje, ale to je tak všechno, co s tím může dělat. Výchova je prostě záležitost rodiny. Navíc od nástupu puberty, což je u současných dětí tak cca. 9 možná 10 roků, jsou pokusy o výchovu už více méně bezúspěšné.

Dále - zažila jsem v letech svých studií dobré i špatné učitele, takže si troufám tvrdit, že pokud učitel neumí vzbudit v žácích a studentech aspoň minimální zájem o předmět a nedokáže "naučit", nemá za katedrou co dělat. To platí pro ZŠ, SŠ a nakonec i VŠ. Nelze všechno svádět na děti a jejich rodiče, potažmo studenty.

A k těm třídním schůzkám - na začátku kvinty na gymplu mi mamka řekla, že na mých studijních výsledcích záleží moje budoucnost. Tedy na třídní schůzky nechodila a rozhodně to nebyl projev nezájmu o moje studium, jen to doopravdy byla ztráta času. U bezproblémových studentů to není potřeba.

0 0
možnosti
DN

danax

13. 11. 2011 10:08
mám děti vychované dobře a jejich budoucnost je především

jejich věc..správně vychované děti to chápou...

0 0
možnosti
FE

felia

12. 11. 2011 22:44
Objem učiva se snížil

Naivní rodičové se domnívají, že dnešní dítko musí pojmout více informací, než před desítkami roků. Mýlí se. Pravdivý je přesný opak. Každých dvacet roků klesá objem znalostí, které žák zvládá asi o 50%. Hodně toho zavinily školské reformy, ale osobně to kladu za vinu nedostatku četby. Dříve děti běžně četly knihu denně. Uměly číst rychle a rychle vnímaly čtené. Dnešní žáček se prokoktává textem a na třetím řádku zapomene, co bylo na tom prvním. Zkuste si to doma se svým potomkem s učebnicí fyziky. Přečte aspoň 200 slov za minutu? A navíc, nemylte se ve schopnostech svého dítka, dnešní absolvent ZŠ toho umí s počítačem mnohem méně, než bylo běžné před deseti roky.

0 0
možnosti
O

comeman

12. 11. 2011 22:21
rodičáky

Jsem 5 let ze střední školy. Můj otec chodil na každé třídní schůzky a já se vždycky bál až se vrátí domů a bude mazec :) Ale ještě jako žák jsem si často všímal, že rodiče věří radši svému vyvedenému dítku než učiteli, a to ten učitel měl pravdu! Samozřejmě byli na střední škole učitelé, kteří stáli opravdu za prd, ale můj otec o nich věděl a nebral je tak vážně.

Jen ještě poznamenám, že náš třídní učitel na základní škole s námi jezdil o víkendech na výlety na kole, hrál s námi fotbal atd., ale druhý den v pondělí nám v matice ani fyzice nic neodpustil. Byl autorita! To se o některých učitelích ze střední říci nedá, byli pro smích i žákům.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

12. 11. 2011 22:55
Re: rodičáky

dovolte jednu radu. POdle toho co vypravite, patrite take do skupiny muzu, kteri 'zazili' toho prisneho otce a doma byl obcas 'mazec'. Toto ma velky vliv na potenci - to se skutecne zjistilo. Drive, kdy muzi byli otci do 25 se to neprojevovalo, ale dnes, kdy partneri planuji prvni dite kolem manzelovy 40-citky  to je jiz problem. Ten nesmyslny teror v detstvi je skutecne jeden z dnesnich problemu neplodnosti.

0 0
možnosti
FE

felia

12. 11. 2011 22:16
Nerozumím titulku

Do školy výchova nepatří. Učitelé vzdělávají a třídi děti na dobře a obtížně vzdělatelné. Rodiče děti vychovávají a musí si uvědomovat, že ve třech letech věku už je na výchovu dost pozdě. Pravda, děti někdy nezdraví, ale tuším, že ve školním řádu je uváděno, že burani nemusí zdravit. Dnes mají žáci mnohem více času, než tomu bylo před desítkami let. Bohužel s časem nezachází dobře a hodně ho promrhají nad počítačem nebo u televize, ale ani s tím počítačem toho moc neumí. Zlenivěli, proto také mají potíže se čtením. Dnešní žáček nepřečte knihu za den ani za nic, má ubohou slovní zásobu, čte pomalu, a proto obtížně vnímá text. Proto také se nedokáže samostatně učit a shání doučování.

0 0
možnosti
M

Míra4.1

12. 11. 2011 21:07
A co mám podle vás dělat,

když doma jasně vidím, že angličtinářka je hloupá, anglicky neumí mluvit ani učit, fyzikářka látce sama pořádně nerozumí, takže není schopna ji vysvětlit, biolog si myslí, že jeho předmět je jediný a nejdůležitější na světě a buzeruje studentíky nesmyslným kvantem nedůležitých detailů... - mám jít na aktiv a tam jim to vmést do očí a pak trnout, jak se budou další roky vozit po mém dítěti??? Tak holt ho raději doučuju sám;-€

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

12. 11. 2011 21:11
Re: A co mám podle vás dělat,

nojo, ale takhle uvedomely nejsou vsichni rodice.

0 0
možnosti
DK

Dagiss

12. 11. 2011 20:18
no jednoduše

nechodím na ně,protože je z práce nestíhám a když jsem prosila a se mnou i jiní rodiče,aby se aspoň posunuly na pátou odpolední,tak to nebylo schváleno,že se máme zařídit sami a jelikož nikdo z nás v ostravě si nemůže dovolit přijít o práci,tak prostě na třídní schůzky nechodíme.No tak nás zabijte.

1 0
možnosti
FE

felia

12. 11. 2011 22:22
Re: no jednoduše

Proč byste měl chodit na třídní schůzky? Důležité je mít pravdomluvné potomky. Pokud vám říkají vše po pravdě, nemáte problém. Problémy mají rodiče, kteří nedokázali své děti vychovat a ony jim lžou.

0 0
možnosti
PP

Prilezitostny pisatel

12. 11. 2011 16:11
Neni to tak jednoduche

Jsem ucitel a zaroven rodic. Kluka mam na viceletem gymnaziu. Prvni dva roky jsem na tridni schuzky chodil, ted uz ne. Ve tride sedi skoro 30 rodicu (aspon sedivalo, dochazka rodicu byla dobra). Tridni ucitelka povyklada nejaky obecny reci, pak jsem chodil za uciteli "problemovych predmetu". 20 minut cekani u dveri, pak si vyslechnout, ze kluk se chova jako pitomec (bohuzel verim, ze maji pravdu, chova se tak i doma). Eventuelne si vyslechnout, ze nejvice narusuje hodinu a kdyz jsem chtel navrhnout vlastni pomoc ucitelce z toho predmetu (forma informovani, poznamka, telefon, SMS,) poslala me do riti, ze ona je zkusena dost a mou nabizenou pomoci vyslovene pohrdla.

Ted se kluk uklidnil, poznamky nema, znamky vcelku dobry na to ze se vubec neuci, povetsinou jednicky a dvojky, sem tam ulet.

Co bych teda na tech schuzkach delal? Leda bych tvoril frontu. O nekterych ucitelich mam svoje mineni, ktere se snazim pred synem neventilovat, abych je neshazoval a vim, ze s tim stejne nic neudelam.

0 0
možnosti
PP

Prilezitostny pisatel

12. 11. 2011 16:17
Re: Neni to tak jednoduche

Jako ucitel (ZS: F, Inf) nemam moc velkou navstevnost, sem tam nejaka maminka dorazi a pta se proc jeji dite neumi a dalsi, nekte oroduji za petky deti z fyziky a omlouvaji, ze holka/kluk na to nema hlavu a ze to stejne potrebovat nebude, proc jim nedam teda ctverku. Maloktery rodic rekne, dobra, hohlidnu, jestli se na to aspon 10 minut den predem podiva. Mit prede dvermi fronty rodicu, to se mi moc nezamlouva. Ano, uznavam, ze rodice zaku, kteri propadaji, maji velke problemy s chovanim, ti by meli prijit do skoly, ale ti na to bohuzel casto kaslou a svym zpusobem dusledkem nezajmu byva i spatny prospech. Ale s tim taky nic neudelam.

Takze bych az tak pani kolegyne nepausalizoval, ze rodice nezajima, kdo jim vychovava deti.

0 0
možnosti
KS

Harry_sportsman

12. 11. 2011 15:36
Velmi dobře napsané

- karma. Jenom to ukazuje, že problémy českého školství jsou jen odrazem chování celé společnosti. R^

0 0
možnosti

jarinka

12. 11. 2011 8:57
Neberte si to osobně,

ale ono se říká, že všechny učitelky jsou trochu prdlé. Schůzky s nimi nejsou pro normální smrtelníky nijak radostné. Chtějí prostě vychovávat nejen děti, ale i jejich rodiče. Jo, rodiče šprtů a podlézavců to měli na schůzkách dobré, ale rodiče těch ostatních dětí to slízli, nejen za prospěch a chování, ale i za špinavé tričko nebo neučesané vlasy. Navíc rodiče ví, že většinu všeho toho učení jejich dítě nikdy v životě potřebovat nebude.

0 0
možnosti
Z

Zygota

12. 11. 2011 9:26
Re: Neberte si to osobně,

A co páni učitelé, ti prdlí nebývají? Na rodičáku jsem se tak vztekla s učitelem, že jsem málen smetla řadu dalších rodičů na chodbě, co čekali na pohovor. A dveřmi jsem na rozloučenou třískla, což jsem ani nechtěla. Skončila jsem až před školou, kde jsem musela zhluboka dýchat, aby mě netrefil šlak! Poté jsem se musela potupně vrátit před kabinet, protože v témže kabinetě seděl i třídní mého syna a já jsem při průletu školou ztratila lístek se známkami, co mně třídní předtím dal.Zaklepat na dveře jsem už nenašla odvahu.

Ale tehdy jsem si říkala, jak takový člověk může učit,...A byl to chlap,....A ty pocity dobře znám, co popisujete, mám dva syny, naštěstí dnes už po maturitě. Na rodičák jsem ale chodila pravidelně, mám pocit, že tak rodič projeví jakýsi zájem o své dítko. A uvidí, kdo to jeho dítko učí.Učitelka matiky, prý ale ještě nejsem šlahlá, říkají nejen rodiče;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 373
  • Celková karma 16,17
  • Průměrná čtenost 1909x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy