Město kultury 2015

Tak už známe město kultury 2015. Stala se jím Plzeň a v Ostravě zavládl smutek. Jsem taky smutná, i já jsem se angažovala a věřila jsem, doufala…

Stará radnice, dnes muzeum

Přiznám se, že jsem opravdu doufala do poslední chvíle. Nejde totiž jen o propagaci města, ale také o pěkné peníze do kultury. Plzeň je možná potřebuje taky – byla jsem tam jednou, před lety a připadala mi strašně ošklivá a zanedbaná. Ale to se určitě už změnilo k lepšímu. Ostrava před lety vypadala také zanedbaně a ošklivě, zatímco dnes je to pulsující moderní město, které kulturou opravdu žije.

Vezměte si takový projekt Ostravské příchody. Kolik lidí na něm participovalo, děti zkoumaly, odkud přišli jejich dědečkové a babičky, poznávali blíže své sousedy, učili se vážit si lidí.

Colors of  Ostrava, Měsíc autorského čtení ve Staré Aréně a další akce. Myslím, že Ostrava na to, že má druhou nejvyšší nezaměstnanost v zemi, kulturou žije. Tam, kde jsou nezaměstnaní, chybí na kulturu peníze – důležitější je plné břicho. Lidem ze sociálně slabých rodin je daleko bližší návštěva hospody než divadla, přesto místní divadla zdaleka nezejí prázdnotou. Do Arény nebo k Bezručům je dokonce těžké se vůbec dostat. Přesto si myslím, že peníze, na které dosáhla svým zvolením Plzeň, budou Ostravě citelně chybět. Prohlášení, že i bez titulu to zvládnem, jsou pěkná, ale v mnoha oblastech fanfaronská. Ano, leccos zvládnem, ale na leccos prostě nebudeme mít. Škoda. Město havířů a hutníků se transformuje na město studentské, kulturní, vzdělanost obyvatelstva letí strmě nahoru, ale chybí práce a peníze.

No nic, Ostravo. Jsem patriot, ne idiot – heslo, jež je na placce, kterou mi věnovali na ostravském koupališti. Poblahopřejme tedy Plzni, asi byla opravdu lepší. Zase bude líp, smutek přejde, práce zůstane. Elán a nadšení už nebude takové, ale úplně se neztratí. A ti, co to mysleli s prací pro zkulturnění města vážně, budou ve své práci pokračovat. A snad na ni zbudou i nějaké ty peníze.

Tak hodně štěstí, Ostravo!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Indrová | středa 8.9.2010 18:35 | karma článku: 14,31 | přečteno: 1850x