Informace tajné a veřejné

"Dobrý den, mám pro vás skvělou zprávu. Vyhrála jste ozdravný pobyt u moře, zbývá jen maličkost. Sdělte nám název své zdravotní pojišťovny..."

Taky míváte podobné hovory? Tento byl včera, dnes mi slečna mäkkou slovenčinou položila otázku, zda znám Knižní klub, a když jsem jí odpověděla, že jsem VIP člen, jen se zachichotala: "Ozaj, já to tu napíšem". Jindy mi nabídli kontrolu mých pojšťovacích smluv, jen jim musím po telefonu sdělit, jaké a u jaké pojišťovny jsem uzavřela. A tak to jde stále dokola. Neustále mě někdo telefonicky masíruje, něco mi nabízí, vnucuje, požaduje. Proč? Na základě čeho? Kde přišel dotyčný k mému číslu? Jakým právem si rozhovor monitoruje?

Díky tomu všemu se v poslední době ze mě stal drzoun - volajícím odsekávám, občas jsem drsně ironická, někdy dokonce i urážím. Vím, že chudáci volající jsou jen nástrojem, prodlouženou rukou kohohsi, kdo se chce na mně a dalších prostě napakovat. Ale já mu to neusnadním, já mu to nedovolím. Budu se bránit. Jen musím přemýšlet, pro koho bylo lukrativní prodat mé telefonní číslo, které jsem "musela" při nějaké registraci sdělit, jinak by ona registrace nemohla proběhnout. Protože s firmami, které mi volají, jsem nikdy nic společného neměla - a doufám, že ani mít nebudu.

Když jsme v našem domě  instalovali kamery, měl ÚOOÚ problém s tím, že je kamera i ve výtahu, protože by záznam mohl být zneužitý - třeba žárlivým manželem, přestože počítač je umístěný ve speciální místnosti, k níž mají přístup jen dva zasvěcení. Teď najednou není problém - podle slov firmy instalující kamery se záznamem - nainstalovat kameru zabírající část vchodu a počítač umístit do bytu jednotlivce. Zřejmě teď - o pár let později - už nevadí, když jeden z obyvatel domu bude mít perfektní přehled o tom kdo, kam, s kým. Stejné je to i adresami a čísly mobilnch telefonů, ke kterým má přístup kdekdo, přestože každý, komu ho sdělujete, se zavazuje, že vaše údaje dále nepoužije.

Sdělovací prostředky nás varují, abychom na sebe nesdělovali důležité informace na veřejných sítích. Není to třeba. Velký bratr nás hlídá i bez toho, abychom cokoliv prozrazovali. On už dávno všechno má. Všechno se dá totiž koupit. I naše osobní údaje, čísla mobilních telefonů, dokonce i mailové adresy.

Autor: Jaroslava Indrová | středa 6.8.2014 13:23 | karma článku: 20,60 | přečteno: 1268x