Co se změnilo ve stravování našich dětí za rok 2017?

Ještě jednou bych se chtěla vrátit k pamlskové vyhlášce. Za chvíli za sebou bude mít rok v praxi. Co nám přinesla - tedy spíš našim dětem?

Většina škol školní bufety buď rovnou zakázala a pokud ne, bufety přestaly inkriminované zboží prodávat. Střední školy to mají ještě jednodušší - většina zakázala osobám mladším 15 let do bufetů přístup a je to!

Je to opravdu jak z Pata a Mata, protože děti jsou - jak si jistě vzpomeneme i ze svého dětství - vynalézevé. A není přece zákaz, který by se nedal obejít.

1. Ráno cestou do školy se stavím v obchodě - stejně tak - honí-li mě mlsná - odpoledne po jejím skončení. MŠ myslí na obchody v okolí škol a zajišťuje jim pravidelnou zvýšenou tržbu. A že si nevymýšlím, jsem dnes zažila v obchodě u jedné školy kolem druhé, kdy děti končí.

2. Vybereme ze svého středu toho největšího - v každé třídě od šestky výš je někdo "přerostlý" - a pošleme ho nakoupit. Obzvlášť je-li v bufetu o velké přestávce fronta, žádný problém. Prodavačka kmitá a nemá čas zjišťovat kdo je kdo.

3. Požádáme někoho z vyšších ročníků - spousta rodin dává na jednu školu více dětí. Takže brácha ze sexty nakoupí i pro primána.

Jak jednoduché. A ještě jednodušší je prostě se na nějakou vyhlášku vykašlat a vzít si z domova, na co mám chuť. Málokteré dítě má k svačině "hodnotnou, kaloricky vyváženou svačinsku skládající se hlavně z celozrnného pečiva a ovoce a zeleniny". Vždyť Kinder Pingui či Nutela na briošce je přece dobrá svačina, ne? "Dá mi energii na celé dopoledne a je pllllnáááá mléka." Ano, citáty z TV reklam.

A jakou to má všechno pointu?

Dvanáctiletý hladový kluk si nesmí koupit párek v rohlíku ve školním bufetu. Proto mu rodiče zaplatí oběd ve školní jídelně, kde v pondělí dostane frankfurtskou polévku a ve středu čočku s párkem. Ať žije zdravé stravování ve školách, pamlsková vyhláška zvláště!!!

 

Autor: Jaroslava Indrová | úterý 7.11.2017 14:38 | karma článku: 25,91 | přečteno: 685x