Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co jsme si zvolili, to máme... Opravdu?

Svůj dnešní příspěvek bych si dovolila zformulovat jako otevřený dopis. Komu? Těm, které jsem volila a kteří mě zklamali.

Milý Ostravaku.

Když jsem zde na tomto místě naposled vyjádřila svůj názor, doufala jsem ve skrytu duše, že skutečnost nebude tak zlá, jak si ji maluji. Bohužel je ještě horší.

Dlouho jsem se trápila tím, zda vůbec k volbám jít. Pak jsem jako zodpovědný občan šla a volila. Tebe. Dokoce jsem dala i preferenční hlas. Líbilo se, že chceš něco změnit k lepšímu, že si vždycky posvítíš na neplechu a čachry machry. To jsem ještě nevěděla, že nakonec největší čachry machry uděláš právě Ty.

Myslím si, že oranžoví a rudí už nadělali u nás v Porubě - to je část Ostravy - hodně velkou paseku. Naše obrovské sídliště, které mělo být výkladní skříní Ostravy - původně dostalo název Nová Ostrava - vjíždět se do něho mělo monumentálním obloukem, který je zmenšenou kopií Palácového náměstí v Petrohradě - je dnes ubytovnou pro bezdomovce, asociály a chudáky, kteří nemají na to, aby odsud zdrhli do Prahy. V nejomluvitelnějším případě zde žijí lidé, kteří to tu prostě mají rádi, zvykli si tu a Porubu považují za svůj domov, i když se za posledních dvacet let hodně změnila k horšímu. Sice zrekonstruovaná Hlavní třída, která kdysi nesla "hrdé" jméno Vladimíra Iljiče, je místem, kde jsou vedle sebe hospody, herny, putyky a spousta vietnamských obchodů. Má to nějaké město? Chybí tu kino, dům kultury chátral a chátral, až dochátral a stal se objektem kšeftů a podvodů. Než se vše dořeší (?), potrvá to ještě dlouho. Zatím se dírami po oknech prohání jen vítr.

Chcete si koupit něco pěkného na sebe? Nějaký luxusní dárek? Potřebujete dárkový koš? Novou televizi? Jedině do Teska či do Globusu. Specializovaný obchod, butik, nic takového tu není. I ty dříve zapomenuté ostravské obvody mají více hřišť, nové chodníky, udržovanou zeleň. Naši zastupitelé se chlubí tím, kolik se spotřebovalo soli při údržbě chodníků v zimě - ale nikdo nekontroluje, zda účelně. Chlubí se tím, co bylo vystavěno, opraveno, zrekontruováno. Ano, leccos bylo opraveno - Hlavní třída a její okolí, ale zajděte za roh a chodníky nabírají podobu "tankodromu". Chudinky miminka v kočárcích! Již od narození je z nich vytřásána dušička. A vezou-li je rodiče autem, není to lepší. Čteme, kolik bylo zřízeno parkovacích míst - ano, na silnice se namalovaly čáry, takže zůstala pouze ulička pro průjezd aut a rodiče se třepou o své děti, pro něž je přecházení silnice dobrodružstvím s nejistým výsledkem. Městští strážníci jsou úzkoprofilové zboží, státní policie nic neřeší, jen zapisuje. Jediné místo, kde strážníci hlídkují pravidelně, jsou přechody u některých škol ráno před osmou.

Mnoho posledních let zde vládli oranžoví. Když dovládli, poposedli výše. Tomuhle jsme my, co jsme Tě volili, chtěli zabránit. A ty ses dal s nimi do holportu. Našeho pana starostu to tu přestalo bavit, tak se posunul o stupínek výše, stejně jako ten před ním. Nic se nezměnilo.

Nejsem politik, ale vidím, co vidím, a mnohé z toho se mi nelíbí. Proto jsem dala šanci Tobě. A Tys ji zahodil. Jak chceš něco měnit s Těmi, kteří za to mohou? Kteří byli u toho, když se to, cos sliboval změnit, dálo?  Jak můžeš věřit těm, kteří si dali do programu např. zrušit v Porubě herny, když to oni je povolili? Ani se mi nechce vypočítávat, co vše slibovali, ale nepřiznali, že za stávajíci situaci mohou hlavně oni. Nevadí Ti, že Tví voliči jsou s Tebou nespokojení? Že Tě nevolili proto, aby ses spojil s těmi, které jsi kritizoval? Slyším kolem sebe, že Ostravě vládne mafie. Nevím, co si mám o tom myslet, ale je to podivné. Nemáš strach, že Ti to lidi v příštích volbách vrátí?  Zasloužil by sis to.

Autor: Jaroslava Indrová | pátek 24.10.2014 19:23 | karma článku: 20,81 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Kočka, nebo pes?

Dilema kočka, nebo pes, bylo v naší rodině vyřešeno jednou pro vždy ve prospěch psa, ale než k tomu došlo...

18.4.2021 v 10:30 | Karma: 16,48 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Evergreen pošta

Uplynul rok a moje vnučka měla opět narozeniny - stejně jako loni v lockdownu. Bydlí 350 km daleko, takže opět dilema - jak dárek doručit.

17.4.2021 v 10:24 | Karma: 21,00 | Přečteno: 612x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Jágr na hrad a děti do školy

Taky vám připadá obojí stejně neuskutečnitelné? Já osobně tak jak nepovažuji za reálné, že se Jaromír Jágr stane prezidentem, vidím dnes stejně nereálně to, že se všechny věkové skupiny ještě letos vrátí do školy.

15.4.2021 v 17:12 | Karma: 12,62 | Přečteno: 262x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Podivné Velikonoce

Máme za sebou první jarní den, první jarní úplněk, první velikonoční svátek, ale přesto si pořád připadám spíše jak na apríla. Napadá mě parafráze: Tento způsob Velikonoc zdá se mi býti poněkud nešťastným...

3.4.2021 v 14:54 | Karma: 15,68 | Přečteno: 422x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Medvědí služba maturantům a jejich učitelům

Jsem za/ vysloužilá učitelka a stále vzdělávám alespoň část týdne na jedné střední odborné škole. Mým heslem je, že maturita je společným cílem žáka i učitele, a podle toho své studenty vedu.

24.3.2021 v 19:27 | Karma: 17,76 | Přečteno: 316x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,94
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.