Maxi kozy aneb Co na srdci, to na hrudníku

Někdo si nevidí dál než za vlastní kapsu, jiný na pověstnou špičku nosu a já si přes břicho nevidím na špičky svých vlastních nohou.   

Místo toho, abych zahájila tolik poslední dobou oblíbený trojboj pro chrty: hladovku, projímadlo, zvracení nebo skočila na váhu, hodila plavkami do koše a běžela sto metrů daleko od zrcadla, absolvuji se svým pupíkem mnohem náročnější disciplínu - třetí stupeň povodňové aktivity.

Abyste tomu rozuměli, nebydlím v žádné zátopové oblasti, ale můj přítel, zabývající se stavbou vodohospodářských staveb, přirovnává mé těhotenské trimestry ke třem stupňům povodňové aktivity.

První stupeň označuje jako svůj stav bdělosti, s mojí nadměrnou spavostí. Druhý stupeň nazývá stavem pohotovosti, kam jsme kvůli mým horečkám museli hned dvakrát, a ve třetím stupni vyhlašuji já stav ohrožení, protože zatímco nejsem vůbec přichystaná do porodnice, on má v plážové tašce sbalené plavky pro případ porodu do vody a také nůžky, nožík, šitíčko.

Netvrdím, že by jeho přirovnání nebylo výstižné, ale nebude lepší přestat dělit těhotenství na trimestry, opustit deset lunárních a devět kalendářních měsíců a využít raději deseti stupňů Richterovi stupnice? 

No posuďte sami!

V prvním stupni není cítit ani těhotenství, ani zemětřesení. Druhý stupeň už zaznamenává seismometr a dvě čárky na těhotenském testu. Ve třetím stupni jsou cítit záchvěvy a přestože nepůsobí žádné škody, tak hrozně špatně mi už dlouho nebylo… V devátém stupni je nejvyšší čas zvěčnit toto masívní hormonální zemětřesení ještě dřív, než nastane evakuace do porodnice a tak jsem nás objednala k fotografovi.

Jenže člověk míní, příroda mění a fotograf se musí odložit, protože stejně tak jako většinu žen v tomto období, i mě přepadl takzvaný hnízdící instinkt neboli neodbytná touha zútulnit domov pro dítě.

Pohnul se mi kámen, uvolnil písek v ledvinách, a i když malá kopala celkem slušné základy, neměla jsem pozemek a dost železa v organismu, abych mohla začít stavět. Mému instinktu tedy nezbylo nic jiného než se spokojit s kompletní rekonstrukcí kuchyně. 

Na vchodové dveře jsem napsala od kdy do kdy budeme rekonstrukci provádět, omluvila se všem nájemníkům v domě za hluk i za případný nepořádek – prachu bylo, jak sojové omáčky ve vietnamských pokrmech a zveřejnila jméno hlavního sponzora. Uvedla přítelovo jméno.

Rekonstrukce byla náročná, ale dopadla dobře a v naší rodině vládne obrovská radost. Dokonce dvojnásobná. Těšíme se z fotografií, byť na některých z nich vypadám tak, že byly focené kalkulačkou a z šedo-fialové moderní kuchyně, ke které donedávna barevně ladil i můj starší syn, se svými tmavě fialovými odznaky lásky neboli cucfleky. Teď, když mu hnědnou a žloutnou, se sem hodí stejně tak jeho jako zmínka o mém věku.

Milý synu, vím přesně kolik mi je a že už tři roky spadám na gynekologii do kategorie „stará matka". Jenže být matkou na stará kolena, má své nesporné klady a výhody.

Jsem více uvědomělá než ve dvaceti a moc doře si při pohledu do zrcadla uvědomuji, že nemohu mít kočárek značky Maxi Cosi, protože se to určitě čte maxi kozy a tak na ty své nemusím hned upozorňovat. Ačkoliv nesedám do vany - vypadám pak jak velryba na mělčině - mnohem více pečuji o svoji duševní hygienu a také jsem klidnější. Klidně si nechám dát ránu z milosti a probudím se až v den porodu. Jsem moudřejší a proto vím, že chlap, který zplodí dítě v padesáti a výš, je považován za kance, ale vysvětli mi, proč se já, na prahu čtyřicítky mám cítit stará?

Připouštím, že jsem více unavená a cítím se jako inkubátor v posledním stádiu. Hůř vidím, ale s láskou vybírám dioptrické brýle ke čtení pohádek a řeknu ti ještě něco... Stará se budu cítit, až mi na účet přijde mateřská společně s důchodem. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ina Boráňová | čtvrtek 12.6.2014 6:00 | karma článku: 21,52 | přečteno: 2835x
  • Další články autora

Ina Boráňová

Švanda dudlák

15.2.2018 v 11:50 | Karma: 23,40

Ina Boráňová

DalsDotazník, hříšná veš

17.2.2017 v 11:47 | Karma: 18,95

Ina Boráňová

Všude děti o dvou kůrkách

9.2.2015 v 12:37 | Karma: 20,62

Ina Boráňová

Desatero batolecích přikázání

11.12.2014 v 13:00 | Karma: 21,82