Daňový ráj? Ne,daňový očistec a daňové peklo, to jsou termíny, které zná každý zaměstnanec

Daňové zatížení průměrného českého zaměstnance na konkrétním případě s nekonkrétním řešením demografické situace našimi politiky

Tak jsme byli v posledních několika dnech potěšeni dobrou zprávou, že ráj na zemi opravdu existuje. Kupodivu tento ráj neodhalil žádný duchovní vůdce ani biblický archeolog. Zřejmě to bude tím, že k mému zklamání se nejedná o ráj duchovní, ale o ráj pouze daňový. A navíc je jeho existence, stejně jako existence jiných podobných daňových rájů, notoricky známa již hodně dlouho. Na této kauze bude spíše hodně zajímavý důvod zveřejnění „uniklých informací“ (nekorektně: ukradených informací) a důvod jejich prvotního předání žurnalistům místo vyšetřovatelům.

Obyčejného českého zaměstnance ale tato kauza, pokud v ní chybí nějaká šťavnatá jména českých politiků, nechává zcela chladným.

Co by ale českého zaměstnance nemělo nechávat chladným, to je současný vskutku daňový očistec, který se ale vzhledem k nastávající demografické situaci bude zřejmě postupně měnit v daňové peklo.

Veškeré daně a povinné odvody průměrného zaměstnance totiž dosahují přes 55% z jeho mzdy. To je v situaci, kdy připadají čtyři zaměstnanci na jednoho důchodce. Při současném demografickém vývoji to ale budou v roce 2060 pouze dva zaměstnanci na jednoho důchodce.

Jak vypadají konkrétní čísla?

V posledním čtvrtletí loňského roku pobíral průměrný zaměstnanec 23.745,- Kč hrubé mzdy měsíčně. Tento údaj je také podstatně bližší realitě, protože obvykle počítaná "průměrná mzda" je posunuta k vyšší hladině závratnými platy některých „špičkových zaměstnanců“.

Hrubá mzda ale není částka, kterou vám zaměstnavatel platí. On vám platí tzv. superhrubou mzdu, tj. v tomto případě 31.820,- Kč- tuto částku ale stát daní již přímo u zdroje, a vám k placení dalších daní a povinných odvodů zůstává jen ta výše uvedená hrubá mzda. Po dalším zdanění na straně zaměstnance vám zůstává čistá mzda 18.420,- Kč. Kam se ztratil celkový rozdíl 13.400,- Kč?

  • 7.480,- Kč sociální daň (politicky korektně „sociální pojištění“- ačkoliv se o žádné pojištění nejedná- stát z něj financuje především současné důchody, na ten váš neodkládá nic)
  • 3.205,- Kč zdravotní daň (politicky korektně „zdravotní pojištění“- ačkoli to není pojištění v pravém slova smyslu- platby jsou dle příjmu, bez určení rizikovosti pro pojišťovny)
  • 2.715,- Kč daň z příjmu- je tady příjemná sazba 15%, a ještě jsme si před tím mohli odečíst „slevy na dani“!

No jo, ale daň v tomto momentu není žádných 15% uváděných jako sazba daně z příjmu, ale celkem už dělá vůči platbě zaměstnavatele 42%.

A to pokud chudák zaměstnanec do práce dojíždí vozem (pouhých 10 km), je to na jenom spotřební dani a DPH (obě daně celkem činí cca 17,50 Kč/l benzinu) dalších 580,- Kč za měsíc.

K tomu má občas hlad, takže z nákupů potravin za 3.000,- měsíčně zaplatí DPH 15%, což činí dalších 450,- Kč na daních.

Nákupy ostatního zboží už tak daňově příznivé nejsou, při celkových výdajích 11.000,- měsíčně zaplatí DPH ve výši 21%, tedy 2.310,- Kč.

Navíc jako šťastný majitel malého bytu a zahradní chatky (případně menšího domku) si měsíčně odkládá 100,- Kč na daň z nemovitosti.

Zřejmě pod tíhou těchto skutečností pak kouří jako průměrný Čech (8 krabiček měsíčně, spotřební daň + DPH =550,- Kč) a pije jako průměrný Čech (25 piv, dvě sedmičky vína a 0,5 l destilátu měsíčně- tj.spotřební daň + DPH =290,- Kč).  

K původním daním a povinným platbám při výplatě mzdy ve výšce 13.400,- Kč nám tedy přibyla částka 4.280,- Kč za spotřební daně, daň z nemovitosti a daň z přidané hodnoty, což nám nyní činí celkové daňové náklady 17.680,- Kč.

Z měsíční superhrubé mzdy 31.820,- Kč nakonec zaplatil tento průměrný zaměstnanec přes 55% na daních a povinných platbách státu.

Největší položku z těchto daní tvoří sociální „pojištění“, kterým stát řeší aktuální důchody, a důchod současného plátce této daně ho vůbec nezajímá. Je nejvyšší čas, aby nás naše politické elity připravily na to, jakým způsobem hodlají řešit jednoznačně nepříznivý trend stárnutí naší populace, a stavu, kdy podle demografických prognóz nebudou v roce 2060 na jednoho důchodce čtyři zaměstnanci jako dnes, ale pouze dva.

Budou poloviční důchody?

Budou dvojnásobné daně?

Budeme muset přijmout statisíce migrantů?

Řešení je totiž pouze v kombinaci odpovědí na tyto tři nepříjemné otázky, a do těchto odpovědí se politikům evidentně nechce.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Imrýšek | neděle 10.4.2016 20:52 | karma článku: 30,09 | přečteno: 1058x