Šuplíková metoda

"Našemu kolektivu katedry duševní hygieny byl uložen státní výzkumný úkol, rozpracovat a navrhnout optimální rozložení studijních a pracovních pomůcek na desce psacího stolu. Ve své práci jsme vyšli z padesát let starého Leffinqwellova návrhu, který se nám jevil na svou dobu velice progresivní. Rozdělením plochy psacího stolu jsme dostali deset sektorů, pět horních A1-A5 a pět dolních, B1-B5. ... Během posledních pěti let dospěl náš kolektiv katedry duševní hygieny ke konečnému řešení. Je jím Leffinqwellův-Bronštejnův psací stůl, takzvaná Zajícova varianta. Ponechali jsme dvě hromádky učebnic i výjimečně zdařilé Bronštejnovo umístění poznámkového bloku v sektoru B5. Kartotéku jsme přesunuli z dominantního sektoru A3 do volného B1 a áčka trojky jsme využili k umístění Emersonova-Votočkova týdenního výkonnostního rozvrhového grafikonu. /docent Miroslav Zajíc, nikoliv Miloslav, v tom se často chybuje - to jen tak pro úplnost." Úryvek z filmu Jak básníci přicházejí o iluze.

Nejsem čestnou členkou kolektivu duševní hygieny ale ráda bych si toto členství jednou zasloužila. Výše zmíněný Leffinqwellův-Bronštejnův psací stůl, takzvaná Zajícova varianta mě velmi oslovila a inspirovala. Využila jsem ji při svém bádání a po několika letech vědeckého výzkumu jsem se dopracovala k metodě, o kterou bych se s vámi ráda podělila. 

Nazvala jsem ji metodou šuplíkovou a považuji ji za jednu z  nejpovedenějších a nejpraktičtějších finálních verzí, které jsem dokončila.

Při výzkumu jsem vycházela z běžného uživatelského kancelářského stolu s čtyřdílným zásuvkovým kontejnerem. V praxi lze využít i třídílný ale doporučuji ho pouze ženám do 40 let. Od čtyřicítky výše nešetřete svého zaměstnavatele a zažádejte si o vyšší komfort. Nejen, že si ho oprávněně zasloužíte ale především myslete na to, že i vašemu zaměstnavateli se jeho štědrost vrátí ve vyrovnaném a spokojeném zaměstnanci.

Pojďme se tedy do šuplíků společně podívat: 

Při označování šuplíků jsem využila takzvanou numerickou metodu. Zalíbila se mi zejména její stabilita a konvergence. Ale aby nepřišli zkrátka ani zaměstnanci se zálibou ve slovních hříčkách, doplnila jsem číselné hodnoty jednotkami lexikální jazykové roviny.

 První šuplík aneb sekce Amen -  tam, kde nepomůže lepidlo, tam vypomůže sešívačka. A když nezabírá ani jedno, použijte lepící pásku. Sůl se v šuplíku nenachází omylem, jak by se na první pohled mohlo zdát a nepatří do sekce jídla. Pokud k ní dodáte chléb ze sekce C, můžete s ní vítat klienty. Když zapálíte svíčku z horní části sekce A zápalkami umístěnými z praktických důvodů hned vedle ní a trochu soli hodíte do každého rohu vaší kanceláře, zbavíte se zlých duchů. 

Druhý šuplík aneb sekce Bryndák - ubrouskovo - pytlíková varianta. Přiznejme si, že ubrousků není nikdy dost. Právě z toho důvodu jsem zařadila sekci ubrousků jako sekci druhou. I při lehčí  intelektuální práci se zaměstnanec často zpotí a někdy vyjimečně dojde i na slzy radosti nebo smutku. Ubrousky je možno využít i jako praktický  ubrus na stůl. Zejména před uzávěrkou nelze plýtvat časem, a tak můžete pohodlně konzumovat oběd a nepotřísníte si při tom pracovní plochu. Raději se utřít, než se nechat setřít.

Třetí šuplík aneb sekce Culidlo -  jedna z mých nejoblíbenějších. Pamlsky pro dobrou náladu vaši i jiných. K bezpečnému  uchování volíme pouze potraviny trvanlivé.  Zde na fotografii jsou zachyceny potraviny jako inspirační vzorek dobrot administrativní pracovnice vhodných pro běžnou část měsíce. Při premenstruačním syndromu doporučuji sekci C dovybavit sacharidy. Zejména v těchto těžkých chvílích je třeba ukonejšit tu hladovou bestii dřív, než vás nebo blízkého spolupracovníka pokouše!

 Čtvrtý šuplík aneb sekce D - hygiena je pilířem dobrých vztahů. Nejen vaše skvělá povaha a komunikační schopnosti vám zajistí rychlý postup v kariéře. Pokud se chcete pohybovat na žebříčku úspěšnosti jako slimák, je to pouze vaše strategická klička. Přesto si všichni zapamatujte D jako Deodorant!

 Věřím, že takto přehledně upravené a prakticky pojmenované šuplíky vám připraví mnohá léta strávená radostnou a výkonnou prací. Pouze se omlouvám, že vám dnes nepředstavím i šuplíkovou metodu pro muže. A protože i jim bych chtěla do budoucna zkvalitnit pracovní prostředí, slibuji, že se mají na co těšit! Šuplíky s pracovním označením sekcí Vousy, Vlasy, Testosteron a Viagra již čekají pouze na schválení u vědecké pracovnice docentky Bridget Andělové.

Přeji vám hodně pracovních úspěchů, chápavé zaměstnavatele a krásný zbytek léta.

   

Autor: Ilona Ondráčková | pátek 8.8.2014 9:00 | karma článku: 11,52 | přečteno: 1481x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 8,73

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54

Ilona Ondráčková

Tureček za sedm korun

7.9.2023 v 13:13 | Karma: 23,09