Hodina k DOBRU

Nerozumím všem těm manévrům s posunem času. V březnu nám jednu hodinu z celoročně vyměřeného času odkrojí a na podzim tu samou hodinu dostaneme zpátky. Jediné, co mě tak napadá je, že se někomu setsakramentsky hodí, abychom s tmou vstávali a s tou samou tmou odcházeli ze zaměstnání.

Inge Löök

Což o to, lidem kteří jsou zvyklí na noční společenský život to může být ukradený. Ale jak k tomu přijdou romantici, kteří brzo ráno nedočkavě pozorují východy slunce, psi, kteří budí své páníčky, popeláři, pošťáci, tramvajáci, řidiči metra a kojenci a batolata a jejich maminky s naučeným denním i nočním režimem?

Děti už mi odrostly, psa vždycky nějak oblbnu a zpacifikuji. Zkrátka jsem se přizpůsobila okolí.  Přes zimu jsem už zvyklá pozorovat fáze měsíce a nadávat na zimu ve městě. Ale pořád jsem nijak zcela nedocenila tu "uškudlenou" hodinu z jara.  Každoročně si v březnu slibuji, že s ní na podzim udělám něco velkého. Když jsem o ní ten den a noc ošizena. Jsem odhodlána vynahradit si to. Hodina času je přece k nezaplacení! Do podzimu vychladnu a zapomenu na své jarní sliby. A když se naplní čas a měla bych přijít s nějakým bombastickým nápadem, jak strávit hodinu navíc už to nechci řešit. Venku je zima a tma a nechce se mi z postele. Většinou ji nakonec sobecky všem navzdory a za trest prospím.  Šedesát minut. Tři tisíce šest set sekund. Čtyři tisíce devět set dvacet úderů srdce ženy a čtyři tisíce pět set úderů srdce muže za hodinu. Buch buch. Možná ten čas prochrním, protože tak chci demonstrovat fakt, že jsem k tomu byla donucena. A třeba je to pro ten den úplně nejlepší sobecký nápad na světě.

Taky mě na změně času docela štve, že mimo kuchyňských hodin na tužkové baterie z prodejny Ikea se všechny výdobytky moderní techniky už skoro zcela samy přetočí o hodinu zpět nebo dopředu. Anebo vám to minimálně oznámí a nabídnou.  Tím pádem, kdybych vyměnila hodiny v kuchyni za jiné, byla bych ošizená i o pocit, že si to všechno řídím doma sama. Technika nám nejen šetří čas ale brání nám zažít ty příjemné situace, kdy byste mohli ještě v pondělí úmyslně nebo zcela nevinně prospat hodinu navíc a přijít pozdě do práce nebo do školy. Mě se to zítra už ale nepoštěstí. Ráno bude sice větší tma než dnes, ale hodiny, mobily a notebooky máme přetočeny o šedesát minut zpět a proto mi nic nebrání v tom, abych vzbudila včas našeho psa. Aby nezaspal tu vzácnou chvíli a společně se mnou se šel podívat ven na měsíc v úplňku.

Přeji vám krásnou neděli a hodinu navíc.

 

 

Autor: Ilona Ondráčková | neděle 28.10.2012 9:12 | karma článku: 10,68 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 8,73

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54

Ilona Ondráčková

Tureček za sedm korun

7.9.2023 v 13:13 | Karma: 23,09