Česká prasata

Nevím kde a jak začít. Prospěje mému příspěvku, když ho budu psát v afektu? Nebo se mám nejdřív trochu uklidnit? Jen doufám, že mezitím co se budu uklidňovat nenarazím na facebooku na nějaké zvířátkové srdcervoucí video.

Video, jak záchranáři tahají do moře velryby. Nebo otírají z mořských ptáků ropu. Nebo vytahují z popelnice odložená štěňata. Odvazují od stromu přidrátovaného psa. Protože to už bych se fakt naštvala. Naivita nás, lidí nebere konce. Myslíme si, že přírodu zachraňujeme. Ano, může to tak někdy na první pohled vypadat. Ale kdo má potom prsty v její devastaci?

zvířátka papír nepapají

Bordel na přiložených fotografiích způsobil homo sapiens pohodlný. Pohodlný odnést si po sobě obaly a věci, které si přinesl do přírody s sebou. Zvířátka plast, papír, látky, stříkačky, prezervativy a sklo nepapají. Opakuji nepapají a nestaví si z nich domečky. Přikládám tabulku,ve které si můžete přečíst jak dlouho trvá doba rozkladu jednotlivých odpadků.

Odpadek
papír
plechovka
žvýkačka
sklo
polystyren

 

 

 

Na závěr bych se chtěla omluvit prasatům, která si nezaslouží, aby se stala negativní nadávkou pro lidi, kteří se chovají sobecky. Dále bych chtěla poděkovat svým dětem, které mně naučili třídit odpad. A chtěla bych znát odpověď na otázku, co změní náš přístup k přírodě? Proč nám na ni nezáleží? Je to tím, že naše generace vyrostla v éře zákazů a příkazů? Že nemá vlastní názor a čeká, "až co řeknou v televizi?" Co se musí a co se nesmí? A kdy a kde?

Fotografie, které jsem uveřejnila jsou pořízeny z místa, kam chodím denně na procházku. Je to krásné místo u Vltavy. Letos už jsme tu nasbírali společně s rybáři desítky pytlů odpadků. A čekáme na zázrak. Kdy nám to dojde? Že příroda jsme MY? A že si kálíme do vlastního hnízda?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ilona Ondráčková | pátek 7.8.2015 13:25 | karma článku: 36,16 | přečteno: 2975x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 8,73

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54

Ilona Ondráčková

Tureček za sedm korun

7.9.2023 v 13:13 | Karma: 23,09